Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Creed i bez Stallona suverénně vítězí, Ritchieho špióni jsou megapropadák


ikona
TedGeorge
amazonant-manant-man a wasp: quantumaniaavataravatar 2avatar: the way of waterchanning tatumcocaine bearcreedcreed IIIjonathan majorskevin feigekocour v botáchmagic mikemarvelmedvěd na koksumichael b. jordanpaul ruddsylvester stallonetržby
Creed jr. se objevil už potřetí a soudě dle vysokých tržeb rozhodně ne naposledy.  

No ty bláho. Když se minulý rok profláklo, že trojka Creeda bude po 46 letech první film z boxerského „Rocky universa“, v němž si nezahraje Sylvester Stallone, nechápavě jsem kroutil hlavou. Říkal jsem si, že nastupující herecká hvězda a debutující režisér Michael B. Jordan si ukousnul příliš velké sousto a při pohledu na rozpočet 75 mega (jednička vyšla na polovinu) jsem zprvu nevěštil dobrý konec. Omyl. Outsider totiž zase jednou vyhrál na všech frontách.

Cifršpióni už týdny předem predikovali hezký otvírák 35–45 míčů a bylo jasné, že Adonis Creed v kinech neprohraje. Málokdo však očekával parádní americký otvírák 58,6 míčů, který sympatického boxera vystřelí směrem k 150 milionům z Ameriky. Ne-li výše, protože nadšené divácké reakce a s tím přímo související nízké sobotní poklesy (pátečních 22 melounů se v sobotu fakticky podařilo vyrovnat!) naznačují, že Creed III bude nejenom v Americe trvalka.

Jenom pro srovnání uvádím, že jednička startovala v USA za 30 míčů (celkem doma trhla 110) a dvojka potom s 35milionovou silou (konec byl ještě o pět melounů sympatičtější). Roli však tenkrát samozřejmě hrál fakt, že snímky zamířily do kin už v úterý, respektive ve středu, což samozřejmě trochu rozmělnilo prvotní víkendový zájem o sympatického boxera.

Podobné překvápko jsou čísla ze zbytku světa. První dva díly nikdy nebyly globálními megahity, protože ani v jednom případě mimo USA nepřekonaly kilo. Trojka milník pokoří bez větších problémů, protože 42miliový otvírák posune franšízu v globálu směrem k nádherným a nečekaným třem stům milionům. Právě tolik mimochodem v roce 1985 utržil doposud nejvýdělečnější díl franšízy – oblíbený Rocky IV. Kde se vzal takový sukces třetího Creeda?

Osobně bych příliš nepřeceňoval účast vychvalovaného všudybyla Jonathana Majorse. Byť má nastupující herec před sebou hvězdnou budoucnost a jeho role v Ant-Manovi je jedním z mála světlých bodů kolabující mravenčí série, vypíchnout si zaslouží především Michael B. Jordan. Jeho účast v trestuhodně nudné streamovací clancyovce Bez výčitek (Amazon mu za ni mimochodem poslal na účet 15 mega) jsme minulý rok v redakci odzívali, ale on se hned na podzim chytře připomenul svým fanouškům v pokračování Black Panthera a následně vsadil vše právě na Creeda III.

Od Ryana Cooglera, jenž tentokrát pouze vypomohl se scénářem, očividně odkoukal režisérské finty a natočil sebejistý a chválený biják (Rotteny jsou s nadprůměrným hodnocením 7,1 spokojenější než u předchozího dílu), který se nesnaží převrátit naruby fungující mustr, v němž nesmí chybět tréninková koláž a kulervoucí závěrečný fight v ringu.

Jordan se navíc v uplynulých měsících velmi rozumně nevyjadřoval k dlouholetému sporu Stallona s producentem Irwinem Winklerem (Sly sice má jistý doživotní producentský kredit, ale absolutní kontrolu nad „jeho“ Rocky franšízou už od samotného počátku drží 94letý producent a jeho potomci, což zhrzený Sylvester jednou za čas šťavnatě okomentuje na sociálních sítích). Jordan prostě vyhrál na všech frontách a to stejné platí i o Amazonu.

Když moloch Jeffa Bezose minulý rok koupil za více než 8 miliard MGM, řešila se především budoucnost Jamese Bonda. Globální gigant, který jaksi mimochodem už skoro 17 let provozuje svůj vlastní Netflix alias Prime Video, však za své miliardy získal práva i na Creeda a nutno dodat, že jejich první větší entrée (další na řadě bude životopisný Air: Zrození legendy) mezi zkušenou konkurenci vyšlo v multiplexech na jedničku. Počínaje povedenými trailery, konče mastným Super Bowl spotem, Amazon neponechal nic v náhodě a Creedovi poskytnul před startem ve 4 000 kinech exkluzivní péči. Zaběhlá hollywoodská studia by se od nich mohla učit.

Na stříbrné pozici pokračuje kolaps Ant-Mana. Quantumania si po 70procentním poklesu minulý víkend připisuje další tragický pokles o 61 % a po třech týdnech v kinech teprve zoufale pokukuje po dvou amerických kilech (pořád ještě chybí 13 míčů a drobné). Ve světě na tom není Paul Rudd v kostýmu minimax mravenčáka o moc lépe, protože podměrečných globálních 419 míčů pomalu zadupává naděje, že by padla alespoň půlmiliarda. Feige a spol. jistě už minimálně týden schůzují a řeší, proč je najednou nikdo nemá rád.

Bronz už bude veselejší. Medvěd na koksu sice při pohledu na průměrný padák o 53 % megahit nebude, ale po dvou víkendech má kokainem posilněný méďa na kontě už 41 míčů a ještě než opustí kina, bez problémů zamíří za šedesátku. Elizabeth Banks sice na rozdíl od Jordana na režijní stoličce zrovna dvakrát nepřesvědčila, ale Universalové jí dopřáli takovou kampaň, že její mešuge biják s všeříkajícím názvem snad ani nemohl selhat. Akorát ve světě je zájem o koks nižší.

Bramboru loupají staří známí popularizátoři japonské anime v USA – Crunchyroll. Tentokrát došla znovu řada na mocného Demon Slayera a úvodních deset mega z 1 700 kin je fajn. Jasně, ani zdaleka nemluvíme o Mugen Trainu, jenž v těžkých covidových dobách léta páně 2021 prohnal s otvírákem 21 mega i Mortal Kombat a globálně (především díky domovskému Japonsku) trhnul těžko uvěřitelných 450 melounů.

Čerstvý Demon Slayer s lákavým podtitulem Swordvillage je ve skutečnosti celovečerním kompilátem tří seriálových epizod, přičemž pouze ta poslední je doposud nikde neviděná. Tedy žádná velká a drahá exkluzivita. Navzdory očekávaným obřím propadům v následujících týdnech se tedy pro křupavou Sony filiálku jedná o další z řady rentabilních úspěchů.

Pětku bere Kristus ve filmu. Jesus Revolution má po dvou týdnech v kinech na kontě 30 mega a byť nenapodobí předchozí režisérovu vymejvárnu I Can Only Imagine s celkovými 83 melouny, nikdo si nestěžuje. Útočit v Americe s rozpočtem 15 kulatých na páďo se počítá.

Šestý plac má Avatar: The Way of Water. James Cameron má už nějaký ten víkend vystaráno, protože 670 melounů z USA a neskutečných 1 611 ze zbytku světa zacementovalo modrásky mezi top čtyřkou globálně nejmocnějších snímků všech dob. Nějak mě teď nenapadá, kdo by ho mohl z prestižní pozice v následujících letech vystrnadit (Avengers bez Iron Mana si ke dvěma miliardám dost možná ani nečuchnou). Možná další Avatar.

Až nešťastnou sedmičku okupuje Guy Ritchie a jeho špionážní Operation Fortune: Ruse de guerre (člověk zodpovědný za distribuční název by si zasloužil dostat přes prsty). Jason Statham, Josh Hartnett a čím dál zajímavější Aubrey Plaza v hlavních rolích se nechali semlít hollywoodskými veletoči, v nichž figurovalo především krachující studio STX. Jejich dlouholetý partner Lionsgate tak pouze plnil povinnost a s laskavým svolením věřitelů (a bez jakéhokoliv proma) pustil s několikaměsíčním zpožděním oproti zbytku světa problémovou padesátimilionovou produkci do zámořských multiplexů.

Výsledkem jsou otřesné tři míče, které při pohledu na 2 168 kin fakticky znamenají, že sály zely prázdnotou. Není se co divit, hype na nového Ritchieho byl vážně nulový. Co bude dál? Už za 14 dní se dočkáme premiéry na PVOD sítích à la iTunes a stejně jako u většiny filmů, o které se Lionsgate v posledních letech otřel, bych se vůbec nedivil, kdybychom poslední ritchieovku následně vídali i na Netflixu. Guy teď musí doufat, že už za měsíc a půl se mu povede přece jenom lépe s válečným Covenantem. Ten (pokud vím) bankami pronásledované STX pouze spolufinancovalo a většinu práv má nyní v držení Amazon, v USA tedy jimi vlastněné MGM, které právě zabodovalo s Creedem.

Víkendový report by nebyl kompletní Bez kalhot, animáku Kocour v botách: Poslední přání a důchodcovské komedie 80 for Brady. Zatímco se striptýzem končící Channing Tatum v domácí Americe smutně přepočítává pouhých 25 mega, akční kočka právě překonala parádních 450 mega z celého světa a na její staminu se bude dlouho vzpomínat. No a Jane Fonda s kamarádkami na cestě za svalnatým hráčem amerického fotbalu Tomem Bradym je v USA spokojená s 38 melouny. Vzhledem k tomu, že film měl průvodně profičet pouze na Paramount+ (u nás by tedy asi časem skončil na SkyShowtime) se jedná o dobrý výsledek.

Celkový žebříček víkendových tržeb zde

Příští víkend zkusí nepropadnout dinosauří sci-fi akčnák 65 a sportovní Champions s Woody Harrelsonem (premiéry se za měsíc a půl kupodivu dočkáme i u nás). Vítězství si každopádně připíše očekávaný šestý díl Vřískotu, který by podle odhadů mohl v zámoří klidně odstartovat s podobnou dolarovou intenzitou jako Creed.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (18)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace