Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Ant-Man ztrácí rekordně rychle diváky! Chytne se Marvel za nos?


ikona
Cival
ant-manant-man a wasp: quantumaniaavataravatar 2avatar: the way of waterbob igerchanning tatumcocaine beardisneyelizabeth bankskevin feigekocour v botáchmagic mikemarvelmedvěd na koksupaul ruddshyamalantržby
…a jak si v kinech vedl sjetý medvídek? 

Blockbustery chyběly, a proto bylo na novou marvelovku velké natěšení, které Ant-Mana nakoplo k maximálnímu otvíráku. Jenže to vydrželo tak jeden víkend, kdy se z kin vypotácela první hejna rozpačitých diváků. A začalo se naplno mluvit o tom, že je trojka Ant-Mana jednou z nejhorších marvelovek vůbec a že nezvládne ani nabídnout fajn rodinnou zábavu - a navíc kvůli svému technickému uchopení ani nejde o oku lahodící efektní show. Výsledek? Rychlý pád výnosů po celém světě.

 

V kasovně vlídné Americe se superhrdina Paula Rudda dokonce dočkal brutálního pádu o 70%. Žádná marvelovka takhle rychlý úbytek diváků nepamatuje. Nepochybuju o tom, že tohle je – pokud to nepřišlo dřív – ten moment, kdy marvelovskému kápovi Kevinu Feigemu konečně docvakne, že tady je něco špatně, a spolu s hlavouny od Disneyho zkusí zatáhnout za ruční brzdu, aby se Marvel začal vracet na jednoznačně vítěznou trajektorii. I kdyby se to mělo projevit až za pár let, po premiéře už natočených nebo rozpracovaných marvelovek. Takhle to dál totiž nejde…

 

Ant-Man sice Marvelu nevypálí díry do kapes, ale hazard se značkou si ani Marvel nemůže dovolit a propad zájmu platících diváků už vůbec ne. Hlad po efektních popcornovkách sice přivábil prvotní davy, ty ale nedostaly kýženou krmi, a těžko budou tak nadšeně nabíhat i příště.

V řeči čísel to každopádně znamená, že Quantumania sice zvládla uhájit první pozici žebříčku, ale s pouhými 32 miliony. A průběžných 167 mega z Ameriky a celosvětový mezisoučet 363 milionů se rozhodně násobit nebude a vlhké sny o dalším bombastickém kinoúspěchu skončily na suchu (přitom se promítá i v lukrativní Číně!). Ant-Man se totiž dohrabe sotva na půlmiliardu, což je při aktuální poptávce docela tragédie.

 

Pár diváků Marvelu ubral Medvěd na koksu, o nějaké zásadní konkurenci ale mluvit nemůžeme. Přestože si šňupající méďa přišel na velmi hezkých třiadvacet melounů. Sám o sobě ale zabodoval ukázkově. Výborně udělaný trailer, zábavná synopse i cool plakát udělaly své, stejně jako celková přestřelenost a oddychovost celého projektu.

Komediální senzaci zimy ale nevítejme, protože recenze i divácké ohlasy jsou vesměs průměrné. Čistou radost tak může mít hlavně studio Universal – a snad to bude výzvou i pro ostatní hráče pouštět do kin více originálních látek – a režisérka Elizabeth Banks, která se po megapropadákovém restartu Charlieho andílků a průměrném retru Call Jane alespoň vrací na vítěznou komerční vlnu.

 

Na bronzové příčce se povedl další majstrštyk na úkor peněženek bohabojných diváků studiu Lionsgate. Tuctově vyhlížející retro kýč Jesus Revolution totiž utržil o prvním víkendu 15 mega. Což zhruba odpovídá jeho rozpočtu, takže pro studio půjde o jednoznačně výdělečnou záležitost. A my si přidáváme na seznam filmů, které nikdy nechceme vidět, další ubulený doják s náboženským pohlazením.

Na čtvrté a páté příčce pochopitelně dál úřadují parádní vánoční trvalky: Čtvrtinové propady o desátém a jedenáctém víkendu? To chceš! Avatar 2 se samozřejmě pohybuje v trochu jiné galaxii, protože se svými dvěma a čtvrt miliardami dolarů se pevně usadil mezi třemi kasovně nejúspěšnějšími filmy všech dob. A těžko ho odtam někdo vystrnadí. Velice spokojený může být ale i Kocour v botách, protože díky svým nezpochybnitelným kvalitám se šikovně sune už ke globální půlmiliardě. Na streamech se pak definitivně stane fajnovou animovanou klasikou.

 

Na šestce se k metě padesáti milionů celosvětově horko těžko tlačí trojka Bez kalhot. Zhruba tolik přitom stál samotný film. Takže poněkud pochmurné loučení pro sérii od Channinga Tatuma a Stevena Soderbergha.

Zbytek žebříčku už přihazuje jen po milionu, což kinaře určitě netěší. Ale i shyamalanovka Někdo klepe na dveře, i desktopový thriller Nezvěstná i komedie pro penzistky 80 for Brady se motají váhavě jen kolem celkové třicítky z amerických kin. A můžou pouze závistivě pomrkávat po remaku Muž jménem Otto s Tomem Hanksem, jenž se díky parádně trefené distribuční taktice nenápadně propracoval až k úctyhodné stovce ze světových kin.

 

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se zkusí prosadit horor Hunt Her, Kill Her a lehce podměrečná gangsterka Guye Ritchieho Operace Fortune. Vládnout ale bude Creed 3.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (74)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace