Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

10 nejočekávanějších filmů roku 2023


ikona
Mr. Hlad
christopher nolandavid fincherdunejohn wickmission impossiblenapoleonnejočekávanější filmyoppenheimerridley scotttom cruise
Deset pecek, na které se letos těšíme nejvíc 

Nejlepší filmy roku 2022 máme za sebou a je potřeba začít vyhlížet, co nám přinese rok 2023. A zatím to nevypadá vůbec špatně. 

Letos nám svoje novinky představí Ridley Scott, David Fincher, Christopher Nolan a Martin Scorsese. Margot Robbie se představí jako nejslavnější panenka všech dob, vrátí se animovaný Spider-Man nebo John Wick, podruhé se podíváme na Arrakis a Tom Cruise se pomalu začne loučit s Ethanem Huntem i sérií Mission: Impossible. Důvodů chodit do kina a užívat si, co nám nadělí Hollywood, bychom tedy letos měli dostat skutečně dost. 

10. Spider-Man: Napříč paralelními světy

Animovaný Spider-Man: Paralelní světy nám pár let zpátky udělal obrovskou radost. Progresivní animák, který se nebál odvážně využívat vizuál, chytře pracoval s hudbou a především do mrtě vyždímal potenciál multivesmírů, si mohl dovolit věci, jaké v hraných příbězích asi neuvidíme. Skvěle se na to koukalo a vypravěčsky nebylo filmu prakticky co vytknout. Od dvojky očekáváme víceméně to samé, ale zároveň tak trochu doufáme, že všechny nápady tvůrci nevypotřebovali minule a že nás i tentokrát překvapí tím, jak originálně lze k spider-manovské látce přistoupit.

Miles Morales musí opět spojit síly se Spider-Woman Gwen Stacy a společně musí zpacifikovat zloducha schopného cestovat skrze dimenze do jiných vesmírů a zanechává za sebou spoušť. Zastavit ho zkouší skupina pavoučích superhrdinů, kteří si říkají Spider-Force, jenže Miles zjistí, že na řešení celého problému má možná trošku jiný názor než oni i než Gwen. A že si musí vybrat, jakým hrdinou vlastně chce být. Dorazí spousta nových pavoučích klaďáků i záporáků, ale i většina starých známých z jedničky. Napříč paralelními světy se ovšem bude muset obejít bez režiséra Boba Persichettiho, jehož nahradil Joaquim Dos Santos. 

9. Barbie

V roce 2023 se do kin sice vrátí i Transformeři, my jsme však – ač čistě pánská redakce – nakonec mnohem zvědavější na první celovečerák o panence Barbie. Částečně díky hodně efektnímu teaseru, který odkazoval na Kubrickovu 2001: Vesmírnou odyseu, ale hlavně kvůli zatraceně šikovným lidem, jaké bychom pár let zpátky u podobného projektu nečekali. Režírovat bude hodně zajímavá Greta Gerwig, jejíž Lady Bird bylo fajn drama o dospívání a své filmařské schopnosti naplno ukázala ve skvělých Malých ženách. Se scénářem jí pomohl manžel Noah Baumbach, jenž se obvykle věnuje úplně jiným žánrům pro úplně jiné publikum, takže se dá očekávat, že díky těm dvěma dostaneme něco víc než jen povrchní podívanou o blonďaté krásce z růžového světa. Respektive na to očividně dojde, ale Barbie by si měla sama ze sebe dělat tak trochu legraci a nabídnout snad i něco víc než jen film podle populární hračky.

V Hollywoodu bychom jen těžko hledali pro hlavní roli někoho vhodnějšího než Margot Robbie a Ryan Gosling jako Ken, to taky zní lákavě. Navíc dorazí i Will Ferrell, Simu Liu, Kate McKinnon, Michael Cera nebo Emma Mackey, takže jo, fakt se nebudeme stydět za to, že se těšíme na film o panence. 

8. John Wick: Kapitola 4

Kdo by čekal, že malý akčňák John Wick z roku 2014 znovu nakopne kariéru Keanu Reevese a ještě navíc dá světu hned dva režiséry, kteří jsou evidentně ochotní rvát se za akční žánr do roztrhání těla? David Leitch sice dnes sérii oficiálně jen produkuje a platí to i pro čtyřku, za kameru se však opět usadí prověřený Chad Stahelski a my tak nějak víme, co od téhle trojice čekat. A zatím se nám to neokoukalo. Elitní likvidátor jehož na konci trojky zradili staří přátelé, teď konečně dostane šanci jednou provždy utéct ze světa nájemných vrahů. Jen kvůli tomu bude muset spousta lidí umřít.

Tentokrát bychom se měli podívat do Japonska a obecně do Asie a s tím je samozřejmě spojena účast i tamních akčních superhvězd. Takže dorazí Hiroyuki Sanada nebo legenda Donnie Yen. A aby toho nebylo málo, s Keanu Reevesem změří síly i Scott Adkins nebo Marko Zaror a hlavního zloducha si zahraje Bill Skarsgård. To už je hezká slezina charismatických drsňáků. A aby toho nebylo málo, letos bychom se snad mohli dočkat i wickovského spin-offu Ballerina s Anou de Armas a seriálu The Continental ze světa Johna Wicka. 

7. Napoleon

Ridleymu Scottovi je pětaosmdesát let, ale podle jeho nabitého diáře to vypadá, že mu to nikdo neřekl a on hodlá točit, dokud nepadne. Že na to pořád má, snad letos potvrdí v Napoleonovi, ve kterém se po letech sejde s Joaquinem Phoenixem, s nímž natočil už Gladiátora a kde Phoenix předvedl jeden ze svých nejlepších výkonů vůbec. Což už něco znamená. Napoleon by se měl zaměřit na vzestup tohohle muže, jehož ambice přetvořily celou Evropu. A po jeho boku bude manželka Josephine, která to všechno mohla sledovat z první řady. Ovšem ne vždycky to byla pěkná podívaná, vztah těch dvou byl totiž přinejmenším komplikovaný.

Scénář napsal pro Scotta David Scarpa, jenž s ním dělal už na krimi dramatu Všechny prachy světa a pracuje na dvojce Gladiátora. Vanessa Kirby by měla být Phoenixovi důstojnou spoluhráčkou a tahle role by ji mohla v Hollywoodu zase vystřelit o kousek výš. Ovšem bacha, rozhodně by nemělo jít čistě o komorní drama a prý se dočkáme šesti důležitých bitev, do kterých Napoleon zasáhl. 

6. Killers of the Flower Moon

Spolupráce Martina Scorseseho a Leonarda DiCapria je víceméně záruka kvality. Teď se k nim přidá i Robert De Niro, s nímž režisér natočil svoje nejslavnější kousky, a my můžeme začít pomalu nadávat, že Killers of the Flower Moon nepůjdou do kin a uvidíme je jen na streamu. Adaptace románu Davida Granna se odehrává ve dvacátých letech na území kmene Osedžů v Oklahomě, kde došlo k několikanásobné vraždě. FBI sem vysílá svoje lidi, aby zjistili, co se vlastně stalo, ale narážejí na hradbu mlčení a lží. A taky na tajemství, kterého si místní cení natolik, že stojí za to kvůli němu vraždit.

Příběh vychází ze skutečné události a Apple do filmové adaptace narval 200 milionů dolarů, takže Scorsese se bude moci urvat ze řetězu a evidentně se tu pomýšlí i na nějaké ty Oscary. Krom dvou hlavních hvězd se objeví i Jesse Plemons, John Lithgow nebo Brendan Fraser. 

5. Dune: Part Two

První Duna nechala málokoho klidným – film s bravurní vizuální stránkou, vynikajícími herci a opět jednou fenomenálním burácením Hanse Zimmera se do stránek známé sci-fi předlohy ponořil s takovou intenzitou a přesností, že z toho ihned po premiéře byla prakticky nová klasika po vzoru Pána prstenů či prvního Matrixu. Brzká a extrémně spokojená recenze jindy přísného Imfa koneckonců vedla k redakčnímu výletu do Německa, jenom abychom film viděli co nejdřív!

A byť kvůli pandemii neměl snímek režiséra Denise Villeneuvea pokračování zdaleka jisté, nakonec se všechny sázky na postupné budování světa pro případný sequel vyplatily, a my se ho už v tomto roce dočkáme zpátky v kinech. Sejme nás vizionářský tvůrce stejně jako v případě prvního dílu, nebo víc? To jsou otázky, nad kterými se zkrátka přemýšlí moc hezky, ve zklamání totiž v tomhle případě fakt nevěříme. (do_od)

4. Indiana Jones a disk osudu

Indiana Jones je králem filmového dobrodružství a nic na tom nezmění ani nepříliš povedený čtvrtý díl. Dobyvatelé ztracené archy, Chrám zkázy a Poslední křížová výprava jsou ve svém žánru legendární filmy a jedny z těch důvodů, proč člověk musí milovat kinematografii. Ale vracet se k Indymu může být trochu ošemetné. Harrisonu Fordovi je osmdesát let, Steven Spielberg jen produkuje a ačkoliv má momentálně James Mangold životní režisérskou formu a po Loganovi a Ford vs. Ferrari bychom od něj chtěli vidět naprosto cokoliv, všichni fandové vědí, že tady si někdo zahrává s legendou. Na druhou stranu zvědavost, jestli to vyjde a jestli Mangold zvládne navázat na ultimátně dokonalou trilogii, je dost velká na to, abychom byli v kině hned v premiérový den.

Děj se bude odehrávat na konci šedesátých let, kdy vrcholí Vesmírný závod a Spojené státy bojují se Sovětským svazem o to, kdo ovládne vesmír. A NASA v tomhle boji využívá i bývalé nacistické vědce v čele s Jürgenem Vollerem, jenž hodlá udělat vše pro to, aby ze světa udělal lepší místo. Lepší místo podle nacistických ideálů… Krom šedesátých let bychom se měli podívat i do roku 1944, vedle Forda půjde náckům po krku Phoebe Waller-Bridge a hlavního zloducha si zahraje Mads Mikkelsen, protože kdo jiný by to sakra měl být. 

3. The Killer

„OK, my tě necháme natočit černobílý film a poctu tvému otci, ale pak pro nás musíš udělat něco, co všem urve koule a lidi na to budou koukat, může být?“ Takhle nějak si představujeme konverzaci v kancelářích Netflixu, když dávali peníze Davidu Fincherovi na jeho Manka. Teď konečně přišel čas na film, který by mohl oslovit i někoho jiného než fandy starého Hollywoodu. The Killer vychází z francouzského komiksu, jehož hrdinou je nájemný vrah Christian. Pro tuhle práci byste nikoho lepšího nenašli, nemá totiž žádné svědomí a když někoho zlikviduje, je to pro něj stejné, jako kdyby vynesl odpadky. Jenže teď se to mění. V Christianovi se cosi zlomilo a on začíná mít ze svého jednání výčitky, klienty ovšem jeho psychologický stav nezajímá a chtějí, aby dál dělal to, v čem byl donedávna tak dobrý. Jenže ono to už možná nejde…

The Killer by měl být akční neo-noir thriller a krom Finchera na něm pracuje i Andrew Kevin Walker, jenž pro režiséra napsal legendární Sedm. Michaela Fassbendera jsme navíc v kině viděli naposledy před čtyřmi lety, takže jsme na něj taky zvědaví a doufáme, že Fincher to po poněkud osobním Mankovi zase pořádně rozjede. 

2. Oppenheimer

Christopher Nolan je bůh a i přes lehké zaškobrtnutí s Tenetem, který doplatil na sebevědomé uvedení během pandemie a možná ne až tak lákavé obsazení, jsme zvědaví na cokoliv, co chystá. A Oppenheimer vypadá dobře. Už jen kvůli tomu, že vedle Cilliana Murphyho v hlavní roli dorazí třeba i Matt Damon, Emily Blunt, Robert Downey Jr., Rami Malek, Florence Pugh nebo Kenneth Branagh. To už je casting, jaký stojí za pozornost, i kdyby všichni jen dvě hodiny seděli v kruhu a bavili se o počasí.

Oppenheimer by měl být naštěstí o něčem trošku jiném, půjde samozřejmě o příběh otce atomové bomby, který v laboratořích v Los Alamos pracoval na projektu Manhattan. Nolan kvůli tomu s pomocí výbušnin zopakoval test Trinity, vůbec první provedený jaderný test. Murphy si velkou filmovou hlavní roli zaslouží jako málokdo a dá se očekávat, že v IMAXu bude na co koukat. 

1. Mission: Impossible Odplata – První část

Ethan Hunt se díky nadšení a nasazení Toma Cruise a talentu Christophera McQuarrieho už definitivně usadil na trůnu akčního žánru a vzhledem k tomu, že hlavní hvězda se se svou nejslavnější sérií chce v Odplatě rozloučit, očekáváme velké věci. A když se mluví o velkých věcech v souvislosti s Mission: Impossible, jsou to FAKT velké věci.

Video s Cruisem ve dvouplošníku nebo jeho skok do propasti naznačují, že ani tentokrát se nehodlá držet zkrátka a že se na place pořádně vyblbnul. Kvůli čemu bude svoje vylomeniny dělat tentokrát, zatím nevíme, ale podle slov tvůrců by to mělo být hodně osudové. Charismatický záporák Esai Morales vypadá, že ví, jak Huntovi ublížit a navíc se vrací i jeho šéf Eugene Kittridge, jenž mu šéfoval na jeho první misi. A vypadá to, že přešel na druhou stranu. V každém případě Cruise neváhal kvůli projektu seřvat celý štáb, který porušoval protipandemická nařízení a vypadá to, že tentokrát do toho dává ještě mnohem víc než vždycky.

Vrací se všichni staří známí, nově dorazí Hayley Atwell nebo Pom Klementieff a s hodně velkou pravděpodobností se někdo z hrdinů nedožije závěrečných titulků, aby to v druhé části Odplaty Cruise mohl rozjet ještě o něco víc. Série Mission: Impossible posouvá akční žánr a obecně blockbustery s každým filmem o kousek dál. A teď, když se blíží konec, už si Cruise s McQuarriem nic lepšího na příště šetřit nemusí. Bude to velké.

 Po filmové stránce tedy rok 2023 rozhodně nevypadá špatně. 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (30)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace