Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Avatar 2 dál ohromuje čísly, rekordně rychle sprintuje za milionem českých diváků


ikona
Thomas
avatarkinomaniakkocour v botáchtržbyway of the water
James Cameron v českých kinech asi ještě dlouho nenalezne konkurenci.  

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Ani v novém roce zájem o druhého Avatara v zahraničních či českých kinech nepolevil. Tempo a výdrž The Way of Water je zatím úplně mimo tabulky. Za tři a půl týdne nasbírala v českých kinech druhá výprava Jamese Camerona více než 957 tisíc diváků a poslední víkend vyhrála s číslovkou 131 tisíc diváků a pouhým 16% poklesem oproti předchozímu období. Pokud se něco významného nestane, hranice milionu diváků padne nejpozději následující víkend. A bude to nejrychlejší milión diváků samostatné třicetileté české historie. Ačkoliv Avatar 2 měl o třetinu méně diváků první víkend než Avengers: Endgame, po nějakých 3 a půl týdnech už si smlsnul na jeho celkových číslech, na nichž Iron Man a spol. tvrdě makali 18 týdnů – a nakonec ani na milion diváků nedosáhli.

Jak moc se vymyká Avatar 2 dosavadním scénářům si můžeme ukázat na dalších příkladech. Žádný hollywoodský film, který měl při svém otvíráku více než 100 tisíc diváků, nikdy nakonec nedosáhl celkové návštěvnosti více než 1 milion – kromě Avengers Endgame mělo k němu nejblíže Ledové království 2. Nejlepší hollywoodské filmy se startem nad 100 tisíc, vyhnané reklamou a očekáváním, končí většinou někde okolo 700 až 800 tisíc, a to ještě musí jít o animované pokračování (Mimoni 2, Madagaskar 2), hrané filmy totiž často končí dříve (Hobit, Harry Potter). Z novodobé multi-kinařské historie, řekněme posledních 20 let, kdy se jede stylem „hodně kopií, masivní start”, měly paradoxně lepší celkové skóre filmy, jež začaly relativně nenápadně (start 70 až 100 tisíc diváků). Dokázaly však x týdnů držet toto tempo prakticky beze změny. To byl příklad prvního Avatara, ale i Bohemian Rhapsody, v menší míře se to týká třeba i posledního Spider-Mana nebo nedávného Top Gunu.

Avatar 2 si právě bere vzor z těchto filmů, přitom se o žádný nenápadný film nejedná – jeho masivní start neupadá o premiéře a doporučení funguje dále. Druhý Avatar se veze, a ještě nějaký čas poveze, také na vlně povánoční slabší nabídky, která umožní svátečním filmům držet se díky slabší konkurenci nahoře v žebříčku delší dobu. Pro druhý Avatar platí dvojnásob, že konkurence je (a bude) poslední týdny opravdu mizerná. Přitom publikum by ji potřebovalo – po pandemii se jim zatím servírovaly z Hollywoodu víceméně jen trháky komiksového původu. Už loňský Top Gun: Maverick (a částečně předloňská Duna) ukázala, že diváci potřebují i jiné vysokorozpočtové nenáročné filmy, jež nejsou jen značky DC či Marvel.

Všechna tyto čísla může jakákoliv další konkurence jen tiše a závistivě sledovat. Jediným soupeřem, i když pro jiný typ diváků, je pro Avatara animovaný Kocour v botách: Poslední přání, jenž mezi víkendově stoupl o 21 % a přidává dalších 38 tisíc. V součtu už má velmi sympatických 126 tisíc diváků a podobně jako Avatar může nyní pěkných pár týdnů jet na vlně povánočního klidu a malé konkurence. Není proto vyloučeno, že může zaútočit na čísla svého předchůdce. Jednička přilákala před 11 lety necelých 300 tisíc diváků a patří k nenápadným hitům posledního desetiletí. Jak moc je to zásadní? Tak pro ilustraci – hranici 200 tisíc diváků se podařilo za poslední tři roky překonat pouze jedinému animovanému filmu, a tím jsou samozřejmě Mimoni 2. Jak tedy vrací Avatar 2 do kina běžné diváky všech profilů, tak Kocour v botách 2 nenápadně vrací dětské diváky. A opět díky dobrému doporučení.

Ostatní tituly TOP 20 byly v žebříčky víceméně jen do počtu a to se v něm objevilo hned šest premiér či předpremiér. Akční komedie Operace Fortune sice dosáhla na 3. místo, ale má jen 8 tisíc diváků. Ostatní věci už poté spadly do kategorie „náročnější filmy pro okrajovější publikum” - viz slovenské Piargy (900 diváků), belgické Blízko (1200 diváků) či italské Osm hor (1800 diváků). Béčkový animák Úžasný Mauric má v předpremiéře zatím necelých 800 diváků a do opravdové kočičí bitvy s Kocourem v botách půjde až tento víkend. Raritou je na posledním místě žebříčku obnovená premiéra The Doors ve finálním střihu. Film se k nám do kin vrací po více než 30 letech.

Kompletní žebříček domácích tržeb zde.

The Doors se do kin oficiálně vrací až tento víkend, kromě Úžasného Maurice bude čekat na stávající hitovky už jen jediný zajímavější soupeř a to je nový horor M3GAN. První dvě pozice pro Avatara a Kocoura v botách budou ale neohrožené.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace