Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Avatar zdolal Mavericka a stal se nejúspěšnějším filmem roku 2022! Horor M3GAN boduje


ikona
Cival
avataravatar 2avatar: the way of waterbabylonbrad pittbrendan fraserdisneyjames cameronjames wankocour v botáchm3ganmeganmenušílená noctržbyvelrybaviolent night
Nový horor M3GAN prohnal opus Jamese Camerona... 

Tak se ten Avatar dočkal pokořitele výrazně rychleji, než se čekalo. Ale nenechte se mást – udeřil jen v pátek, první příčku uzmul o pouhých 300 tisíc dolarů a za celý víkend už Cameronův modrý zázrak zase panoval.

I tak jde ale pro horor M3GAN, novinku z producentské dílny Jamese Wana, o fantastický úlovek. Skromná žánrovka po silném pátečním startu nastřádala za první víkend luxusních třicet milionů dolarů a naplnila tak beze zbytku svůj potenciál.  

 

Film půjde rozhodně do plusu - ba dokonce zaútočí na kilo jen z Ameriky - a potvrdí, že Wanův fetiš na roboty a panenky může diváky furt bavit. A studiím vydělávat. Minimálně já a imf se na film hodně těšíme, v čemž nás podporují i moc pěkné reakce diváků a kritiků. U hororu udělají radost tuplem!

 

Kasovní muziku jinak nadále tvrdí hlavně Avatar. Logicky jeho výkonnost nemůže být tak stabilní, jako byla přes výjimečně plodné svátky, takže došlo ke zpomalení, pořád to ale stačí na dominanci v pokladnách kin. Americké tržby překročily díky 45 milionům z uplynulého víkendu půlmiliardu, nadále ještě větší palba se ale koná v kinech po celém světě – ostatně i český IMAX je pořád plný, i čtvrtý víkend po premiéře.

 

Díky vydatnému přisypávání dolarů se Avatar 2 už stal oficiálně nejúspěšnějším filmovým titulem roku 2022, když hravě přeletěl miliardu a půl Top Gun: Maverick. Aktuální mezisoučet je na 1,7 miliardě dolarů a je jasné, že ta druhá miliarda padne taky ještě bez velké námahy, a to na konci ledna. Blockbusterová konkurence totiž spí - je ale otázkou, jestli by i její dřívější nasazení nějak výrazně Avatara zastavilo. 

Cameronovi se povedl malý zázrak, tj. navázat o třináct let později víceméně tam, kde se svou revoluční podívanou v roce 2009 skončil, a může si užívat pozici neochvějného vládce hollywoodských megafláků. Aktuálně má už mezi sedmi nej položkami historie hned tři zápisy – Avatar, Titanic a Avatar 2 – a to přitom aktuální počin ještě nekončí. Úspěch je to o to víc ohromující, když uvážíme, že rozhodně nejde o jeho nejlepší filmy… Tak uvidíme, co zmáknou trojka, čtyřka a pětka.

 

Za úspěšnou M3GAN je druhý, byť výrazně drobnější vítěz Vánoc, a to povedená dvojka Kocoura v botách. Ta přišla taky hodně dlouho po premiéře jedničky, na rozdíl od Avatara jí to ale finančně postihlo – díky trpělivému sbírání dolarů, nadstandardním kvalitám a spokojenosti diváků se ale Kocour dostal už na 87 mega z Ameriky. A snadno zapíše kilo. Celosvětově se zatím bude útočit na čtvrt miliardy – před covidem by byl potenciál pochopitelně jinde, ale při úspornosti produkce nejde o průšvih. 

Docela dost milým překvapením je zájem o Muž jménem Otto s Tomem Hanksem. Nová adaptace bestselleru Muž jménem Ove se rozlezla do sedmi stovek kin a vytěžila z nich velmi solidní bezmála čtyři miliony dolarů. Kina budou ještě přibývat, takže nadprůměrně hodnocená dramedie by měla ještě přisypávat.

 

V desítce vidíme mezi oprýskanými tituly, tedy podměrečným Black Pantherem 2, rentabilním thrillerem Menu, zábavnou Šílenou nocí, zklamavší biografií Whitney Houston I Wanna Dance with Somebody a divokým megapropadákem Babylon Damiena Chazella i velké tělo Brendana Frasera. Jeden z potenciálních oscarových uchazečů z Velryby Darrena Aronofskyho trpělivě střádá a už se se svým nezávislým dramatem prokousal přes osm a půl milionů dolarů z amerických kin. K nám Velryba dopluje v půlce února. Jsme zvědaví.

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se zkusí ještě víc prosadit Muž jménem Otto, k němu se připojí i nový thriller Gerarda Butlera Plane a další hororová spotřebka The Devil Conspiracy.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (45)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace