Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Avatar dál plundruje kasy kin, už má skoro miliardu a půl dolarů!


ikona
TedGeorge
avataravatar 2avatar: the way of waterbabylonbrad pittdisneydivnosvětfabelmanovijames cameronkocour v botáchmargot robbiemenuparamountšílená nocsonytržbyviolent nightwhitney houston
Cameronův návrat na Pandoru dává v některých zemích na frak i Avengers: Endgame. 

Co bude, až Železný Jim nebude. Otázka, kterou si kromě fanoušků legendárního režiséra jistě kladou i kinaři, jimž tvrdohlavý perfekcionista zachránil svátky. Nebýt Avatara, tak mohli maximálně počítat „drobné“ od rodinek mířících na pokračování Kocoura v botách a následně sledovat, jak skoro nikoho nezajímá biografie Whitney Houston, přičemž pompézní Babylon v kinech shořel jako papír. Na kdyby se však nehraje. Modrásci z Pandory poslední dny v roce naplno využili fakt, že velké množství diváků trpělivě čekalo na lepší místa v prémiových (nejenom IMAX) sálech a na rozdíl od marvelovek neměli nejmenší problém odložit návštěvu multiplexu o dva týdny.

Výsledkem je, že počínaje minulým pondělkem Avatar: The Way of Water v denních amerických tržbách pokaždé překonal 20 milionů dolarů. Až na Nový rok v neděli si Amíci po náročných oslavách lízali rány, takže dvacka těsně nepadla. Čerstvé víkendové číslo 66,4 melounů dokonce o šest procent překonalo předchozí víkend a tím pádem je na kontě tříhodinového sci-fi už více než 424 míčů. A to prosím pěkně nepočítáme pondělí, které ještě naposledy vytěží tučné prázdniny a zámořské číslo znovu vyžene dobře o dvacku výš.

Top Gun: Maverick s neskutečnými 718 miliony bude pro Camerona asi příliš těžké sousto, nicméně šest kil by v USA mělo padnout levou zadní, což je paráda. Byť poslední měsíce přece jenom trochu očekávaná. Ještě větší kasovní krasojízdu potom biják předvádí ve zbytku světa. Zatímco ještě před sedmi dny přepočítával Disney (respektive jejich Foxové) „pouhých“ 855 míčů, nyní svítí v kolonce globálních tržeb krásná miliarda a 381 melounů k tomu.

Následuje geografické okénko a vybrané třešničky na dortu: Čína kvůli tragickému návratu covidu sice jede jenom na půl plynu, ale oproti minulému víkendu vyrostla kasovní nadílka o více než třetinu. Jimův film tak se 153 melouny ukončil nadvládu dosavadního hollywoodského rekordmana v miliardové zemi za rok 2022 – Jurského světa. Minimálně páďo přitom ještě rozhodně padne. Ve Francii, kde mimochodem kinotrh oproti minulému roku vzrostl o 59 %, pokračování Avatara pravděpodobně zdvojnásobí (!) tržby Endgame (jsme na 95 kulatých, Avengers před lety trhli 62). Velká Británie, Německo a Austrálie nabobtnaly oproti minulému víkendu o krásných 40-50 %.

V Indii (prozatím se reportuje necelých 50 mega) by měl snímek během následujících týdnů překonat nejmocnější marvelovskou týmovku a stát se nejvýdělečnějším hollywoodským blockbusterem všech dob. V Jižní Koreji sci-fi vyloženě bere dech se 75 melouny a během uplynulého víkendu levou zadní pokořil letošního premianta – Mavericka. A to ani neřeším menší trhy jako Česko, kde v tichosti padl Spider-Man: Bez domova i Maverick a Avatar se už po třech týdnech stal nejvýdělečnějším „covid blockbusterem“ u nás. Alespoň v dolarových žebříčcích a podle Deadline. Uvidíme, co nám k tomu v tuzemském reportu zítra poví Thomas.

Stačí. Ať už se vám podvodní pastva pro oči líbila nebo ne, Cameron to v kinech zase vyhrál s plnou parádou. Z aktuální 1,4 miliardy dolarů celosvětově jistě míří za druhou miliardou (posichruje ji minimální konkurence následující týdny) a kinařům, kteří v druhé půlce minulého roku neměli co hrát a žrát, alespoň na chvíli rozjasnil chmurné dny. Vyhlížený 3D blockbuster však v multiplexech nebude navždy, takže je otázkou, jestli jim Jim nakonec jenom neoddálil nevyhnutelný pád.

Deadline sice velmi odvážně predikuje, že stomilionovou hranici letos v Americe pokoří třiatřicet filmů (minulý rok jich mimochodem bylo pouhých osmnáct) a situace s katastrofálním nedostatkem premiér se přece jenom obrací k lepšímu, ale při pohledu na v zámoří bankrotující Cineworld a totální kolaps akcií AMC (jedná se o největšího provozovatele kin na světě) je nasnadě se ptát, jestli pomalý obrat k lepšímu nepřichází příliš pozdě. Snad jenom sýčkuji.

Svoje si nakonec vydělal i Kocour v botách: Poslední přání. Rodinky s dětmi chodily přes svátky na projekce chváleného animáku v hojnějších počtech než na premiéru. Počínaje pondělkem 26. prosince vydělávala kočičí dvojka do nepohody s hlasy Antonia Banderase a Salmy Hayek každý den sympatických 5-6 milionů dolarů, a tak se úvodních 13 mega povedlo rozmnožit až na současných 61 míčů. Ve světě hlásí Shrekův kámoš ještě o chlup vyšší numera, takže splacení devadesátimilionového rozpočtu už v kinech by nakonec vážně neměl být problém.

Z kolonky „propadák“ se bohužel ani přes vděčné prázdniny nevymanila Whitney Houston: I Wanna Dance with Somebody, již dokonce s pěti míči přeskočil starý známý Black Panther: Wakanda nechť žije. Biopic o zpěvačce, kterou většina z nás zná díky třem písničkám a televizním reprízám Osobního strážce, měla v domovské Americe úplně jiné ambice než 15 míčů. Naštěstí pro Sony je z hudební vzpomínky za necelé páďo slušný hit ve Velké Británii (čtyři mega za první víkend jsou překvapivě fajn) a krvácení jindy vyčůráného studia nakonec nebude životu nebezpečné.

Na umření jsou teprve výsledky Babylonu. Pokud si po třiapůlmilionovém otvíráku někdo myslel, že opulentní výlet do časů němého Hollywoodu spasí alespoň poslední dny v roce, mýlil se. Chazellova novinka se horko těžko přehoupla přes deset míčů. Všechny světové premiéry s výjimkou USA má Babylon každopádně ještě před sebou, takže nezbývá než doufat, že všichni finančně zainteresovaní nezahučí kilo, nýbrž třeba „jenom“ šest pětek. Uvidíme, zda Paramounti nakonec nevyšetří v rozpočtu na reklamu několik extra milionů a na poslední chvíli nevyšlou Brada Pitta nebo Margot Robbie zamávat na červeném koberci fanouškům alespoň do Evropy.

Jinak novinky žádné. Za pouhou zmínku stojí pětice repetentů Šílená noc (47 mega z USA a 25 ze zbytku světa je fajn jenom díky nízkému dvacetimilionovému budgetu), Velryba, Fabelmanovi, Menu a největší propadák minulého roku – Divnosvět. Minulý víkend jsem je kvůli nízkým tržbám odbyl také, tentokrát si pouze vyměnily pozice.

Celkový žebříček víkendových tržeb zde.

Příští víkend zamíří do amerických kin horor M3GAN, který nezaujal ani tak producentským dohledem Jamese Wana, jako spíše povedenými trailery. Na rozdíl od další premiéry – tísnivého dramatu Sarah Polley Women Talking – by děsivá panenka mohla v kinech uspět.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (139)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace