Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Avatar zválcoval vánoční víkend a miliardu má blízko, hvězdný Babylon je megapropadák


ikona
TedGeorge
avataravatar 2avatar: the way of waterbabylonbrad pittbrendan fraserfabelmanovijames cameronkocour v botáchmargot robbiemenušílená nocsteven spielbergtommy wirkolatržbyviolent nightwhitney houston
James Cameron se o osud dalších pokračování Avatara pravděpodobně nemusí obávat.  

Zatímco Češi a Slováci jako pomalu každý rok žehrají na Vánoce na blátě, v USA řeší přesně opačný problém. Sněhová bouře století donutila desítky milionů lidí zůstat doma a místo možné návštěvy multiplexu pustit v televizi americký fotbal nebo žhavit Netflix, na který zavítal Benoit Blanc alias Daniel Craig v další instanci oblíbené detektivky Na nože. Avatar: The Way of Water však navzdory ne zrovna ideálním podmínkám pořád vábí do kin davy. Byť zrovna v Americe prozatím přece jenom mírně zaostává za očekáváním.

Spekulanti z Deadline se sice zaklínají tím, že přesná čísla budou ve skutečnosti o pár milionů vyšší, oficiální víkendové odhady se však ustálily na 56 milionech. Pokles o 58 % kopíruje Rogue One: Star Wars Story a pokud by se Avatar choval v multiplexech i nadále jako historicky první celovečerní spin-off Hvězdných válek (spíše ho však následující dny přeskočí), končil by v USA někde u hranice 530 melounů. Po třináctiletém čekání na další spektákl, který je třeba vidět na co možná největším plátně ve 3D, žádný zázrak. Jenomže…

V případě Cameronovy sci-fi je třeba brát v potaz především globální čísla. A ta jsou prozatím velmi optimistická. Po prvním víkendu se sice ozývaly stesky nad nijak výjimečnými 442 miliony, které návrat na Pandoru vygeneroval, ale už během pondělka až čtvrtka bylo jasné, že Avatar se v kinech po celém světě teprve rozjíždí.

Za všední dny přibylo Avatarovi krásných 220 melounů, přičemž po druhém víkendu reportují kinaři respektuhodných 855 míčů. A to prosím pěkně vyšel Štědrý den ve většině světa na sobotu, kdy bylo mnoho kin zavřených. Jinak by se jednalo o jeden z nejrentabilnějších dnů roku. To nejlepší nás přitom teprve čeká. Následujících sedm dní, kdy šťastnější většina z nás nemusí do práce, bych směle překřtil na dny Cameronovy hojnosti.

Už v pondělí by podle prvních odhadů mělo v Americe padnout minimálně 27 mega (bouře pomalu ustupuje a především v okolí nejvíce postižených Velkých jezer na severu se budou znovu otevírat multiplexy) a při dosavadním poměru 30 % tržeb z USA a 70 % ze světa nemusíte být zrovna geniální matematik, aby vám vyšlo, že první miliarda padne nejpozději ve středu. Navzdory Číně, která znovu zápolí s navrátivším se covidem, což v miliardové zemi samozřejmě negativně ovlivňuje tržby (aktuálně připisují do světové pokladničky "pouhé" kilo). Schválně píšu první miliarda, protože Železný Jim pořád živí naději, že pokoří i tu vysněnou druhou.

Hraje pro něj především neutuchající zájem doposud vyčkávajících diváků o projekci v IMAXu (z vlastní zkušenosti vím, že volná místa u nás během následujícího týdne sice najdete, ale stojí za starou belu) a vakuum, co se týče nových premiér, které alespoň trochu rozčísne až v půlce února Ant-Man a Wasp: Quantumania. Predikovat, jaké budou lednové tržby nechci a neumím, ale už teď si troufnu napsat, že pokračování Avatara v kinech rozhodně nezklamalo. A navzdory posměváčkům a obřímu rozpočtu (nově se dokonce spekuluje o rekordních 460 milionech) zase vydělá pořádný ranec.

To bychom měli uklidnění nervózních akcionářů Disneyho a teď už zpátky do staré známé mizérie. Stejně jako v září, říjnu a listopadu se hollywoodská studia se svými premiérami na konci roku (s výjimkou Avatara) zrovna nepřetrhla. Jedinou novinkou, která nejspíše neprodělá kalhoty, bude shrekovský spin-off Kocour v botách: Poslední přání. Chrabrá číča s hlasem Antonia Banderase trhla za prvních pět dní v zámořských kinech 17 milionů (startovalo se už ve středu), přičemž na víkend připadlo nuzných 11,3.

Ve zbytku světa přidává více než 32 míčů a naštěstí pro animák se těší z vysoce spokojených reakcí prvních diváků. Během svátků by tedy rodinky s dětmi mohly na film zamířit přece jenom v trochu hojnějších počtech a vůbec bych se nedivil, kdyby se pomalu startující snímek zaplatil už z kin. Mluvit o hitu však rozhodně nemůžeme, protože jednička (byť byla s rozpočtem 130 mega o čtyři pětky dražší než dvojka) zvládla v dobách největší slávy Shreka utržit více než 550 melounů. O podobně tučném výsledku si může kočičí psanec nechat zdát.

Ještě větším zklamáním je biopic Whitney Houston s podtitulem I Wanna Dance With Somebody. Fanouškům legendární divy se tancovat v multiplexu s nikým moc nechtělo, jinak by nehořekovali nad promarněnou šanci a průměrnými kvalitami snímku. Do 3 600 kin vyrazilo v zámoří přesně tolik diváků, aby to stačilo na slabých 5,3 míčů.

Stejně jako u Kocoura sice platí, že následující dny budou štědřejší, ale 45milionový životopis před pár lety zesnulé zpěvačky stejně skončí v červených číslech. Ve světě navíc bude zájem o americkou ikonu ještě menší, což potvrzuje vyloženě nízkých 2,6 milionů z Francie, Německa, Itálie, Japonska a k mému překvapení i Česka. Může být ještě hůř? Může.

Talentovaný Damien Chazelle se po La La Landu těšil pověsti hollywoodského miláčka, který si klidně může říct i o 70 milionů na rozvláčné drama o přistání Neila Armstronga na Měsíci, ale tomu je po premiéře Babylonu konec. Paramount mu totiž bláhově odklepnul 109 mega (po kalifornských daňových úlevách se prý studio horko těžko vešlo do 80 milionů babek) na opulentní a více než tři hodiny dlouhý mejdan z dob němého Hollywoodu. A komerční výsledek je ještě horší, než si představovali i ti největší pesimisté.

Tři a půl milionu. Čtete správně. Ještě před pár měsíci jeden z rádoby oscarových favoritů, který chtělo studio původně nabídnout na konci roku jenom hrstce kin, aby na základě pozitivního šepotu prvních diváků z Los Angeles a New Yorku klasicky expandoval v lednu, teď totálně prohučel více než 3 300 kiny.

Nepomohla ani účast Brada Pitta, Margot Robbie a Tobeyho Maguirea. Polovina kritiků a většina diváků vyloženě varuje před návštěvou multiplexu a já teď musím na poslední chvíli přepisovat TOP 10 největších kasovních propadáků za rok 2022. Margot se vážně musí modlit, aby byla Barbie hit (rozpočet je prý rovné kilo). Po Birds of Prey, Sebevražedném oddílu a Amsterdamu je totiž pro ni Babylon čtvrtý kasovní propadák v řadě.

Marvelovka Black Panther: Wakanda nechť žije zvládne v pondělí (po měsíci a půl) to stejné, co pokračování Avatara dokázalo v multiplexech po circa deseti dnech – překonat 800 milionů dolarů. Komiksový vesmír obhospodařovaný Kevinem Feigem po odchodu železňáka a Capa paběrkuje a nebýt Spider-Mana, může si mocné univerzum nechat zdát o ještě nedávno běžných miliardových tržbách.

Co se dalších pozic týče, za zmínku stojí výdrž Šílené noci na šestém place. Po nic moc 13,5milionovém otvíráku se Santa s cool kladivem vzepjal ke slušnému výkonu a aktuálně přepočítává pěkných 41,6 míčů z Ameriky, doplněných o dvacku ze zbytku světa. Tommy Wirkola, David Harbour, parta kaskadérů/šikulů okolo Davida Leitche a Universalové mohou být při pohledu na skromný dvacetimilionový budget spokojení. Zasloužená trvalka.

Zámořskou top desítku (skoro) zakončuje kulinářský horor Menu, chválení Spielbergovi Fabelmanovi a disneyovský animovaný ultra-průšvih Divnosvět, který má globálně na kontě pouhých 62 milionů. Při dost možná trojnásobném rozpočtu!

Zapomenout však nesmíme ani na Velrybu s Brendanem Fraserem, jenž už se pomalu těší na Oscary. Drama o chorobně obézním muži sice v době psaní článku nemělo dostupná přesná víkendová čísla, ale podle pátku by se z šesti set kin mělo dostat někam k milionu, což pohodlně stačí na trochu smutnou penetraci do nej desítky.

Kompletní žebříček víkendových tržeb zde.

Poslední letošní víkend bude znovu zachraňovat Avatar. Po něm potopa a přesně nula novinek, které by se dočkaly premiéry ve více než stovce kin.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (99)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace