Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 12 nejlepších filmů Arnolda Schwarzeneggera


ikona
Spooner
Arnold SchwarzeneggerKomandoPravdivé lžiPredatorTerminátorTotal Recall
Akční legenda, bez níž by bylo naše dětství poloviční. 

Ano, dneska budeme zase slavit. Velmi hezké polokulatiny totiž slaví herec, bez jehož kariéry by byla akční tvorba 80. a 90. let takřka poloviční a i naše láska ke střílejícímu žánru by možná nebyla tak intenzivní. Člověk, který to dokázal z kulturistických soutěží přes filmové hity dopracovat až do vysokých pater politiky na post guvernéra. Ano, dnešní oslavný článek nebudeme věnovat nikomu menšímu než Arnoldu Schwarzeneggerovi, který má 75. narozeniny. A to už je sakra velký důvod ohlédnout se za jeho nejlepšími filmovými fláky, v nichž možná není úplným mistrem ve střídání hereckých poloh, ale jedno v nich dokázala akční legenda vždycky – neskutečně pobavit a v několika případech se i zapsat do filmové historie.

4. Barbar Conan, 1982, r. John Milius

Pokud by se měl vybrat nejdůležitější film Arnoldovy kariéry, zřejmě by to byl Barbar Conan. Legendární fantasy, která má asi milion laciných následovníků (jen si projeďte Encyklopedii fantasy filmu!), totiž ukončila jeho dvanáctileté trápení po selhání Herkula. Ze slavného kulturisty se díky ní konečně stala filmová hvězda, která mávala mečem přesvědčivěji než kdokoliv předtím. A právě tady se pro mnoho lidí zrodila láska k rakouskému svalovci. Je tedy velká škoda, že se ve 21. století nepovedlo natočit dlouho propíraný comeback. Arnold mohl s The Legend of Conan opsat kariérní kruh nebývalých rozměrů, alespoň ale máme jedničku. Tu nám, u Croma, nikdo nikdy nevezme! (KarelR)

3. Predátor, 1987, r. John McTiernan

Nikdo nikdy už lepšího Predátora nenatočí z mnoha důvodů. Jednak zkušeným tvůrcům prospívá, když se seberou a odjedou někam daleko od civilizace, kde na ně kravaťáci se svými všetečnými poznámkami a zlepšováky nemohou, a jednak jsme tu prostě na konci osmdesátek měli silnou (heh) generaci svalovců, Arnoldových „spolužáků”, které si vlastnoručně vybral a i s pojízdnou posilovnou je dovezl doprostřed džungle, aby tu pod dohledem Johna McTiernana natočili v podstatě vesmírnou turnajovku. 

Predátor je sci-fi Rockym, v němž mimozemský lovec vyzývá na souboj jednotku nejlepších z nejlepších. Jistě, je tu přesah a tepavý Silvestriho soundtrack, díky nimž lze ve filmu znovu a znovu objevovat vrstvy. Je tu ikonický design hlavního bubáka, v němž mají prsty James Cameron nebo Stan Winston, jednoduše se tu sešly legendy všech oborů. Ale zase je to Arnie, jenž exceluje jako všemi mastmi a bahnem mazaný velitel elitní jednotky, neváhající se proměnit tváří v tvář technologicky pokročilejšímu protivníkovi v Tarzana a MacGyvera v jednom. Je to souboj lovců, souboj nabubřelých eg, telelící se svaloviny, naleštěných zbraní a všudypřítomného potu. McTiernan to tenkrát zvládnul přesně na hraně, aby to nepůsobilo směšně a nadělil světu jeden z nejlepších akčních filmů všech dob, jemuž se po pětatřiceti letech nevysmívají ani ti největší cinefilní snobové. (Imf)

2. Terminátor, 1984, r. James Cameron

Arnold Schwarzenegger nebyl první volbou pro roli Terminátora, ale jen těžko si v ní lze dnes představit někoho jiného. Pro T-800 se narodil. Jistě, zní to jako klišé, je však nutné si uvědomit, že rakouský obr tu udělal ze svých nevýhod přednosti. Jeho gigantická postava a naprosto minimální herecké schopnosti v tom klasickém slova smyslu byly pro roli vraždícího stroje z budoucnosti ideální. Arnold tu nehraje. Arnold tu je a to vlastně stačí. Jde pořád dopředu a drtí, trhá, vraždí a ničí. Stačí se na něj podívat a člověk ví, že Michael Biehn proti němu prakticky nemá šanci. Mlčenlivá mašina se chová jako tank na dvou nohách. Nezastavitelný, neunavitelný, prakticky nezničitelný. Arnold se tu tváří celou dobu úplně stejně, šetří se slovy, ale jakmile se objeví na scéně, jde z něj strach. Je jak Michael Myers, co strávil patnáct let ve fitku a vyměnil nůž za automatickou pušku. Ve své herecké primitivnosti je tu Schwarzenegger naprosto bezchybný, zlý a děsivý. A i když se samozřejmě v dalších filmech polepšil, člověk z něj může být i v těch sequelech trošku nervózní. (Mr. Hlad)

1. Terminátor 2: Den zúčtování, 1991, r. James Cameron

Nejlepší sequel všech dob? Podle mnohých ano. Nejpůsobivější blockbuster historie? Imf hlasuje pro! Nejdokonalejší film v Arnoldově nabušené filmografii? Nepochybně! Terminátor 2 je nestárnoucí masterpiece, který spojil těžkotonážní akci s revoluční trikovou stránku a rozhýbal tím mocně osudový příběh o zkáze světa tváří v tvář strojům. Tučné myšlenkové podhoubí, perfektní vedení vyprávění a špičkové blockbusterové podání, které posunulo možnosti hollywoodské zábavy o několik let dopředu. Co Matrix na konci devadesátek uzavřel, to Terminátor 2, svého času nejdražší a nejvypiplanější hollywoodský blockbuster, velkolepě otevřel. Tady všichni pochopili, že James Cameron opravdu je králem světa a Arnold jako polepšená T-800 je v jeho rukách skvěle funkčním nástrojem. Věčný palec nahoru! (Cival)

Ódu na Terminátora 2 od imfa si přečtěte tady.

Anketu 30 slavných osobností k 30. výročí vzniku Terminátora 2 si projděte zde.

V.I.M.ko vám prodá tenhle opus tady.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace