Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

V Česku vládnou Top Gun a Jurský svět. Prezidentka a Elvis zklamali


ikona
Thomas
jurský světkinomaniaknadvládapárty hárderprezidentkatop gun 2top gun: mavericktržby
Jak dopadl v tuzemských kinech víkend plný zajímavých novinek. 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone.

Z hlediska tržeb to byl zajímavý víkend nejen celosvětově (Top Gun: Maverick překonal magickou miliardu dolarů), ale i v rámci českých kin. Top Gun se úspěšně popral s dalšími staršími i novějšími hity a žebříček je nakonec nejzajímavější za hodně dlouhou dobu. I když se na rozdíl od zahraničí žádné milníky nepřepisovaly a žádné rekordy nepadaly. Jen se mírně zvedla víkendová návštěvnost TOP 20 a závěr června tak bude v úhrnu docela sympatický.

Víkend má v českých kinech nakonec dva vítěze. Top Gun: Maverick vyhrál na tržby, o necelých 20 tisíc korun překonal třetí Jurský svět. Ten se už tolik nehraje v dražších kinech a tudíž jeho průměrná cena za lístek je nižší, nicméně z hlediska diváků na tom byli stále ještě dinosauři o něco lépe než letci (29 vs 28 tisíc). Trend je však jasný, zatímco Cruise a spol. mají po čtvrtém týdnu mezivíkendový pokles jen 10 %, Pratt a spol. po dvou týdnech padají o 25 %. O dalším víkendu už to takhle těsné nebude a dinosauři začnou vymírat rychleji než armádní letci. V celkových číslech může Top Gun slavit přesun na druhou příčku letošního roku dle tržeb (68,7 miliónů Kč) a třetí dle návštěvnosti (369 tisíc), vedle suverénního Vyšehradu má na diváky ještě o něco více Tajemství staré bambitky 2. Jurský svět: Nadvláda nově pronikl do celoroční TOP 10. Otázkou je, zda mu bude částka 200 tisíc plus stačit i proti vlně trháků druhé poloviny roku.

Za suverénní dvojicí se v žebříčku naskládaly všechny tři hlavní novinky týdne. A pořadí je docela překvapivé. Nejlépe si vedla Prezidentka, česká romantika o zamilované Anně Geislerové přilákala první víkend něco přes 21 tisíc diváků. To je horší výsledek, než by si tvůrci přáli. Pro srovnání je to o půlku méně než třeba Srdce na dlani nebo Známí neznámí, pokud tedy chceme zůstat na stejném žánrovém hřišti. Jestli se rychle mezi diváky nerozšíří šeptanda a nestane se film trhákem v letních kinech, je 100 tisíc diváků, tedy hranice mezi úspěšným a neúspěšným filmem, zatím pouhá teorie. 

Na šeptandu a letní kina navíc spoléhá také šílené pokračování sprosté komedie Párty Hard, dvojka Párty Harder s podtitulem Summer Massacre otevírá s číslem 16 tisíc a bude chtít převzít diváckou základnu od Tří tygrů (povedlo se, ti klesli o 40 %) či od filmového Vyšehradu (nepovedlo se, narostl o 3 %). U obou rozhodne příští víkend. To Elvis si nějaké velké naděje nedělá, 13 tisíc diváků je zhruba v mezích klasického startu filmů značky Baz Luhrmann u nás. Teď je otázka, zda má on i Elvis u nás tolik fanoušků, aby ho to dokázalo vynést výše, mimochodem ani jeden z jeho předchozích 5 filmů nešel v českých kinech pod 100 tisíc diváků.

Otloukánkem léta je v USA pixarovský Rakeťák a ani u nás se téhle reputace nezbaví. Po druhém víkendu sice klesl jen o 2 %, ale to především proto, že jeho start byl mimořádně slabý a také rodiče zahnaní do kina víkendovými bouřkami vzali útokem prakticky cokoliv nenáročného. Svědčí o tom skoky v řádu desítek procent i na ty nejzapadlejší animáky (Zlouni, Náměsíčnici, Ježek Sonic 2) či stovky procent na české pohádky (Tajemství staré bambitky 2, Myši patří do nebe). Bavíme se samozřejmě o filmech, které sbíraly už jen stovky či malé tisícovky diváků, takže nečekané pozdní hity se zde nekonají. Jen to hezky ilustruje především sobotní náladu, zamračené nebe vystřelilo nahoru i starší české filmy (Známí neznámí nebo Poslední závod). Černý Petr za největší pokles zůstal jen slabé české novince Kdyby radši hořelo (-69 %), která se propadne už příští víkend do zapomnění. Svoji pouť také brzy zakončí Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství (celkem 366 tisíc).

Kompletní žebříček domácích tržeb zde.

Na příští víkend jsou už nažhaveni všichni kinaři vzpomínající na zlaté časy animovaných trháků v našich kinech. Jedinou premiérou týdne jsou totiž druzí Mimoni, kteří už zkouší vodu v malých předpremiérách. A všichni doufají, že po rozdání vysvědčení ve čtvrtek děti kvůli nim zbourají kina. Jen připomínáme, že jednička před 7 lety strhla všechny rekordy, přilákala 830 tisíc diváků a až do premiéry Ledového království II se jednalo o nejúspěšnější animák v našich kinech.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace