Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Fenomenální Maverick překonal miliardu, nezastavil ho ani Elvis


ikona
TedGeorge
baz luhrmannčerný telefondoctor strangeelvisethan hawkejurský světjurský svět: nadvládalightyearmarvelmaverickmiliardaparamountpixarrakeťákscott derricksonthe black phonetom cruisetop guntop gun 2top gun: mavericktržby
Po měsíci překonalo pokračování Top Gunu prestižní milník a jízda kiny pořád nekončí. 

Neuvěřitelné, ten blázen to fakt dokázal! Roky odkládaná nebeská podívaná, na kterou mnoho z nás zamířilo opakovaně do IMAXu, po 31 dnech v kinech hlásí překonání dlouho neviděného milníku. Pokračování Top Gunu má aktuálně na kontě miliardu a šest milionů k tomu. Král rock´n´rollu a děsivý Ethan Hawke v masce tedy prominou, ale dnes budeme v první řadě velebit Mavericka. Tipnete si, kolikátá miliarda právě padla? Paramount skoro až symbolicky hlásí, že padesátá v historii.

Když se podíváte na tržby filmů, které startovaly v kinech mezi lety 2003 a 2019, najdete doslova desítky příkladů, kdy blockbustery v multiplexech po celém světě překonaly v jednu chvíli skoro až běžný milník. Komiksové adaptace, pixarovky, disneyovky, Star Wars… Až na výjimky z ranku Avatara velké a zavedené franšízy. Je skoro až fascinující (ale vlastně ne až tak překvapivé), že během své čtyři dekády dlouhé kariéry si Cruise doposud nepřipsal žádný miliardový hit.

Pokud vynecháme specifickou sérii Mission: Impossible, tak Tom si až donedávna zakládal na tom, že pokračování prostě netočí. Stejně tak nepřicmrndával komiksovým gerojům (také jste před pár měsíci zaznamenali fámu, že si v Doctoru Strangeovi vystřihne Iron Mana?), nenamluvil frajerskou hračku z Toy Story a nezahrál si prince v žádné disneyovce. Jel si prostě svoje a až povedený scénář k pokračování kultovního osmdesátkového Top Gunu ho donutil porušit nepsané pravidlo a vrátit se k jedné z postav, jež ho kdysi proslavila.

Co bude dál? Už nějaký týden probleskují zprávy, že kasovní majstrštyk mohutně rezonuje na všechny strany a je dost možné, že právě v tuto chvíli studio Paramount, ve spolupráci s donedávna na zašlou slávu vzpomínajícím Bruckheimerem, Cruise přesvědčují, aby přes sebe ještě jednou přehodil koženou bundu, nasadil pilotky a vycvičil další arogantní mlíčňáky na nebezpečnou misi.

Paramounti by byli blázni, kdyby to aspoň nezkusili. Dobře ví, že po odchodu Transformers do křemíkového nebe (chystá se akorát spin-off) je mohykán Cruise jejich nezářívější zlato a stříbro. Tom sice studiu ještě v příštích letech naservíruje dvě závěrečné Mission: Impossible, ale to je prozatím vše. Jelikož je právě teď na vrcholu, byla by škoda, kdybychom situace nevyužili a na křídlech miliardové slávy znovu neresuscitovali Mavericka (nebo snad jinou milovanou postavu?), jistě si říkají.

Já osobně bych však na další návrat poručíka (kapitána) Mitchella příliš nesázel. Následující roky budou ve znamení dvoudílné rozlučky Ethana Hunta s IMF a pak už by konečně mohlo dojít na slibovaný výlet do kosmu. Šéfové Paramountu to asi neuslyší rádi, ale možná je dobře, že Cruise nechává minulost spát, nadále kouká ke hvězdám a my se za pár let snad dočkáme revolučního a originálního bijáku z vesmíru. Snad si Doug Liman na režijní sesli vybere lepší chvíli.

Pojďme zpět k samotným tržbám. V Americe prozatím sdílí pokračování Top Gunu a Elvis první místo, na které tentokrát stačilo 30,5 mega. Z minulých týdnů však všichni víme, že přesnější pondělní čísla vždy vystřelí Mavericka ještě o chlup výš, takže je nasnadě očekávat prvenství i tentokrát. Pátý víkend v kinech a návrat na piedestal značí výdrž, jaká tu naposledy byla v dobách Avatara na přelomu let 2009 a 2010 a miliardový blockbuster přepočítává v Americe dechberoucích 521 melounů.

Ve zbytku světa hodně pomohla premiéra v Jižní Koreji (na přesná čísla se ještě čeká), díky níž se nacházíme jenom 15 míčů od půlmiliardové hranice. Nejráznější jsou tržby z Japonska, Velké Británie, Francie. Nejslabší jsou potom logicky Čína s Ruskem, jejichž kina měl pilot z kapitalistické země zapovězené plenit. Kromě injekce adrenalinu, kterou úspěšný biják píchnul těžce zkoušeným kinařům ve většině civilizovaného světa, tu tedy můžeme vidět i jiné –⁠ spíše symbolické –⁠ vítězství. Vin Diesel by sice nesouhlasil, ale jde to i bez Číny.

Rychle k Elvisovi, který úspěšně brnká na kytaru ve stínu miliardového sukcesu. Chválím a uctivě gratuluji Bazovi k více než 30 melounům za první víkend. Jasně, rozpočet 85 milionů není zanedbatelný a úvodní dvacka ze zbytku světa není žádný velký důvod k výskání, nicméně vysoce pozitivní první reakce (zámořští diváci doporučují Elvise více, než kdysi činili v případech Bohemian Rhapsody a Zrodila se hvězda!) značí, že v Americe zamíří Král za hranici sto míčů a globálně můžeme už teď spekulovat minimálně o dvou kilech.

Důležité je zmínit, že mluvíme o Luhrmannovském originálu, jenž se nemohl opřít o zavedenou franšízu a necílil na teenagery. Do multiplexů znovu zamířilo především postarší publikum (v USA bylo více než 60 % diváků starších 35 let). Ještě před pár týdny se sice spekulovalo, že by snímek mohl zamířit ještě o pár míčů výš, ale fakt, že se více než dvě a půl hodiny dlouhý životopisný biják s pětačtyřicet let mrtvou hudební legendou nejenom zaplatí, ale pravděpodobně si dojde i pro pár Oscarů, je více než potěšující.

Nadšení mírně polevuje na bronzové pozici, kde zdivočelí dinosauři plundrují Zemi. Jurský svět: Nadvláda spadl v Americe o 55 % a teprve se překulil přes tři kila. V součtu se světem (včetně čerstvě stomilionové Číny) jsme na 747 melounech a sny o miliardě jsou podle mě v trapu. Návrat Laury Dern a Sama Neilla k jejich nejslavnějším rolím sice ještě bude přepočítávat miliony z pozdní premiéry v Japonsku, ale stejně to nebude stačit. Mírné zklamání, ale vzhledem k průměrným kvalitám posledního Juráče to mohlo dopadnout ještě hůř.

Na bramborové pozici je spokojený Scott Derrickson, který se před pár lety rozkmotřil s Kevinem Feigem, přepustil režii sequelu marveláckého Doctora Strange Samu Raimimu a místo komiksového blockbusteru si natočil hororový Černý telefon. Návrat k režijním kořenům mu vyšel, protože úvodních 23 mega z USA, doplněných o další tucet melounů ze zbytku světa, je přeci jenom lepší numero, než se před víkendem očekávalo.

Ambiciózní horor, respektive thriller sice trochu rozděluje první diváky, ale kritici jsou s průměrným hodnocením 7,2/10 na poměry žánru nadmíru spokojení a vzhledem k rozumnému rozpočtu 18 mega tu mluvíme už o čtvrtém filmu v řadě, který se s největší pravděpodobností zaplatí už z kin. Kinaři sice pořád nejsou z nejhoršího venku, ale sledovat bujný víkend, kdy poprvé od roku 2018 v zámoří zamířila čtveřice filmů za hranici 20 milionů, je velice uspokojivé. A mohlo být ještě líp.

Nechybělo mnoho a Rakeťák na pátém místě také trhnul 20 mega. Bohužel pro fanoušky Pixaru pokračuje nezájem diváků a po nuzném 50milionovém otvíráku padá hrdinský předobraz Buzze s hlasem Chrise Evanse znovu na hubu. Propad o 65 % a necelých 18 melounů snese srovnání pouze s Frčíme, které však kolabovalo kvůli nastupujícímu covidu. V součtu se světovými tržbami jsme teprve na 150 míčích, což je průser. Nejenom Češi očividně čekají na streamovací premiéru, které bychom se měli dočkat už na konci července.

Pro pořádek v rychlosti připomenu, že na šestém place se pomalu loučí s kiny Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství. Disney+ vás už jistě také nalákal, abyste si doma pustili ty dvě-tři zajímavější scény a marvelovka tak už ve světě příliš nerozmnoží odhadovaných 950 milionů. Také se očekávala miliarda, také nepadla kvůli spíše průměrným kvalitám.

Pro dnešek je to skoro vše, protože poslední novinkou hodnou zmínky je se zanedbatelnými pár set tisíci dolary romantika Jug Jugg Jeeyo na sedmé pozici. Další z četných indických exportů nenapodobuje zájem o předchozí fláky z orientální země a 318 kin zeje při pohledu na mizerných 725 tisíc babek prázdnotou.

Všechno, všude, najednou, Bobovy Burgery ve filmu a konečně Zlouni vyklízejí TOP desítku s posledními stovkami tisíc dolarů a my už o nich mnohokrát psali v minulosti. V každém odkazovaném případě se jedná o úspěch, ale nejvíc samozřejmě slaví nezávislá sci-fi s Michelle Yeoh, které se dočkáme na velkém plátně ve Varech a následně i v dalších tuzemských kinech.

Celkový žebříček víkendových tržeb zde.

Příští víkend ovládnou multiplexy Mimoni: Padouch přichází. Jednička si před sedmi lety připsala překvapivou miliardu, což pokračování s velkou pravděpodobností nenapodobí. S rozpočtem 85 milionů dolarů však žlutí parchanti mají už teď na růžích ustláno.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (42)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace