Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Superhrdinský tým Illuminati a jeho budoucnost ve světě Avengers


ikona
KarelR
avengersdoctor strangefantasticka ctyrkaillumitatijohn krasinskimarvelmcusecret wars
Doctor Strange 2 sice byl průměrný až běda, nenápadně však nastínil, co se za pár let nejspíš bude dít v MCU. 

Marvelácké komiksy jsou doslova přecpané superhrdinskými týmy. Všichni známe Avengers, X-Meny nebo Fantastickou čtyřku, jelikož se dočkali více či méně úspěšných výletů na stříbrné plátno. Ve dvojce Doctora Strange pak vstoupili do hry také Illuminati, i když v hodně divokém pojetí, které se (jak to většinou bývá) v lecčems lišilo od papírové předlohy.

Illuminati jsou v komiksech tajnou organizací, která řeší zapeklité hrozby vůči celé planetě – a to, ehm, převážně sezením u stolu a debatováním. Stěžejními členy jsou Iron Man, Mr. Fantastic, Doctor Strange, Professor X, Namor a Black Bolt, tedy vůdci jiných superhrdinských týmů nebo mocní sóloví hráči. Hlavním účelem sešlostí Illuminati je přitom výměna informací a brainstormování nad problémy, jež se primárně nemusí eliminovat hrubou silou.

Komiksová historie téhle party se začala psát v roce 2005, kdy se skrz retcon odhalilo, že už funguje nějakou dobu. Její zdaleka nejdůležitější mise pak přišla v roce 2013 v relaunchi New Avengers, kde se řešila kolize naší planety s paralelní Zemí. Že vám to zní maličko povědomě? Ano, srážení paralelních vesmírů hraje ve dvojce Doctora Strange velkou roli. A právě proto v ní nechybí Illuminati.

Nejde však o ty „naše“, nicméně o alternativní verzi ze Země-838, která vznikla trochu stylem „co dům dá“. Natáčení druhého Strange totiž zpomalila pandemie a na konci roku 2021 se konaly rozsáhlé šestitýdenní dotáčky, jež překopaly i finální podobu Illuminati. V týmu původně figuroval třeba Thorův nevlastní bratr Balder the Brave, jehož údajně hrál Bruce Campbell… než se začalo skloňovat jedno zvučnější jméno.

Role Baldera byla nabídnuta Danielu Craigovi, ten však nechtěl během covidu cestovat na plac. A když na camea naopak kývli jiní herci, začali se Illuminati měnit, až skončili v podobě, kterou jste viděli v kinech. Už trailery prozradily, že se Patrick Stewart vrací do role Professora X, jehož žluté levitující křeslo odkazuje na kreslený seriál z 90. let (v Americe ho bezmezně milují). Dál pak Baronu Mordovi, jenž v Illuminati nahradil zesnulého Strange, dělali společnost Black Bolt, Captain Marvel, Captain Carter a Mr. Fantastic.

Asi nejméně očekávaný byl návrat Black Bolta, jehož si znovu zahrál Anson Mount (aka kapitán Pike z parádního seriálu Star Trek: Strange New Worlds). Pokud vám vrtá hlavou, kde už se jako král Inhumans stihnul objevit, tak šlo o seriál z roku 2017. Asi největší selhání televizního Marvelu z dob, než ho převzal Kevin Feige, dokonce poslalo první dva díly do IMAXů. Ambiciózní projekt ale byl po první sérii zrušen, protože… vypadal hrozně a vytěžil asi tak 1 % potenciálu samotných Inhumans.

Mount měl ze svého comebacku logicky velkou radost – a radovala s i Lashana Lynch (aka Nomi z bondovky Není čas zemřít), která se po třech letech vrátila do role Mariy Rambeau, nejlepší kamarádky Carol Danvers. Jak vidno, na Zemi-838 se Captain Marvel stala Maria a ne Carol, což je oproti dění na naší Zemi-616 zásadní změna. Tam totiž Maria založila a řídila S.W.O.R.D., vládní organizaci řešící mimozemské a intradimenzionální hrozby, a jak nám vylíčil seriál WandaVision, v roce 2020 (tedy dva roky po Thanosově lusknutí) podlehla rakovině.

Další kapitánka z filmových Inhumans zemřela na naší Zemi také v posteli – a také bez superschopností. Ve trojce Kapitána Ameriky dokonce měla pohřeb, Země-838 ale měla pro Peggy Carter s tváří Hayley Atwell zcela jiné plány. Stejně jako její varianta ze seriálu What If…? si totiž píchnula sérum určené pro Stevea Rogerse a stala se Captain Carter, odvážnou superhrdinkou, která se nějak dostala do budoucnosti a do hledáčku Illuminati. Její účast ve filmu byla také odhalena už před premiérou, vyloženě dechberoucí překvapení tak nakonec bylo jen jedno.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace