Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První reakce: Cronenbergovo Crimes of the Future sbírá rozporuplné ohlasy


ikona
Spooner
crimes of the futuredavid cronenbergKristen Stewartléa SeydouxViggo Mortensen
David Cronenberg opět šokuje a znechucuje. Stačí to ale k dobrému filmu? 

Zvučný filmový festival v Cannes je v plném proudu a jeden z nejočekávanějších snímků na něj přivezl režijní veterán David Cronenberg, který se po menší filmařské pauze vrátil opravdu ve velkém stylu. Jeho novinka Crimes of the Future, v níž si Viggo Mortensen hraje se svými vlastními orgány a sekundovat mu u toho budou Kristen Stewart s Léou Seydoux, totiž vypadala lahůdkově už od trailerů. Slibovala navíc Cronenbergův návrat k body hororům a jeho touze provokovat. Film už si na festivalu samozřejmě odbyl svou premiéru. I když ale budou mít mnozí příznivci z reakcí novinářů radost, zároveň nabádají k menší ostražitosti.

Cronenberg si sice mohl v Cannes vychutnat šestiminutový potlesk ve stoje a na Rottenech svítí hezkých 85 % pozitivních recenzí. Jenže při pohledu na rating už začíná být situace trochu komplikovanější – ukazuje totiž zatím spíše průměrnější hodnocení 6,4. Většina kritiků se pak shoduje v tom, že Cronenberg se opravdu vrátil ke svým kořenům a jeho věrní diváci by měli být spokojeni. Režijní ikona umí být opět pořádně brutální, znepokojivá a hezky si hraje nejen s vizuálem, ale samozřejmě i jednotlivými tělesnými hrátkami, které dokáží být správně děsivé a slabším jedinců možná procvičí žaludek. Další ohlasy mluví o tom, že Crimes of the Future je kombinací jeho drsných snímků z osmdesátých let s jeho ambiciózními kousky z minulé dekády. A tento mix prý víceméně funguje.

I když však Cronenberg šokuje, pořád podle mnohých recenzentů nešokuje moc a ne s takovou razancí jako před lety. Režisér pak prý sice servíruje zajímavá témata a nepříjemné obrázky, trochu ovšem přitom zapomíná na sevřenější příběh, emoce a funkční postavy. Herecké obsazení je sice silné (nejvíce se chválí Léa Seydoux v jedné ze svých nejlepších rolí), ale mohlo být údajně využito mnohem lépe. Cronenberg tedy sice splnil slib a stylistickým návratem k filmům typu Moucha své fanoušky jistě uspokojí. Zároveň se však zdá, že se svými nejslavnějšími zářezy dokázal tnout do diváka ještě o něco silněji. I přes rozporuplnější ohlasy však zůstává nový Cronenberg v našem filmovém hledáčku dost vysoko.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace