Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Liam Neeson si připisuje další propadák, kinaři vyhlížejí spásného Doctora Strange


ikona
TedGeorge
fantastická zvířatafather stuježek sonicliam neesonmark wahlbergmartin campbellmemorynicolas cageparamountseveřansonicthe bad guysthe northmantržbyunbearable weight of massive talentzlouni
Akčňák bondovského režiséra je průšvih. Dočkáme se budoucích filmů Liama Neesona ještě v kinech?  

Je to zajímavý kontrast. Zatímco české multiplexy zažívají díky dvojici úspěšných českých komedií hody, jaké už roky nepoznaly, v Americe kinaři zoufale sledují poloprázdné sály a doufají, že je stejně jako o Vánocích zachrání oblíbený superhrdina z marveláckých sešitů. Obří předprodeje sice naznačují, že Doctor Strange profičí kolem 130milionového otvíráku Batmana a bude se pravděpodobně tlačit ke dvěma kilům, ale čím dál častěji se ozývají hlasy, že bez komiksových gerojů by minimálně v zámoří mohli pomalu zavřít krám.

 

Výjimečně začnu osmým místem, kde pod dohledem smyslné Monicy Bellucci střílí na všechny strany Liam Neeson v akčňáku Memory. Na režijní sesli sice usedl Martin Campbell, ale časy Zlatého oka nebo Casina Royale jsou už nenávratně pryč a jeho novinka je propadák, protože akční béčko v USA prošumělo kiny s mizernými třemi miliony za první víkend. Ani zdaleka sice nemluvíme o prvním letošním filmu, jenž vykazuje podobně podměrečný otvírák, ale ostatní nešťastníci se většinou nemohli pyšnit absurdně vysokým počtem 2 500 kin.

Aby nebyl všem špatným zprávám konec, Rotteny hlásí průměrné hodnocení 4,8/10 (dvě třetiny recenzentů dávají palec dolů) a většinou vstřícnější diváci Neesonovu novinku také příliš nedoporučují. Trailer přitom nebyl úplně marný a spíše než na Neesonovy nudy z ranku Pro balík prachů nebo Blacklight dával vzpomenout na slušnou jednohubku z nedávné doby – také Campbellem režírovanou Pomstu s Maggie Q.

Režisér s bondovskými ostruhami se však podle všeho tentokrát nepředvedl v nejlepším světě a Memory je překombinovaná a mizerně napsaná tuctová cesta za spravedlností, ze které by neměl radost ani Charles Bronson na sklonku své kariéry. Na Liama se asi nemůžeme zlobit, že si jako mnoho dalších stárnoucích herců vydělává na důchod v čím dál průměrnějších akčních béčkách, ale někdo mi vysvětlete, proč jeho bijáky i nadále míří do tisíců sálů?

Má herec smluvně ošetřenou kino exkluzitu? Provozují jeho irští bratranci multikina v Dublinu? Vždyť mluvíme o jednom propadáku za druhým, přičemž jeho snímky znovu a znovu startují ve více než 2 000 prázdných kinech (čest výjimkám jako Mrazivá past, která do multiplexů nezamířila). Každému přece musí být jasné, že na Netflixu by diváci po nijak ambiciózním a nenáročném výplachu s rozpočtem v nižších desítkách milionů dolarů skočili jako slepice po flusu. Do kina však nezavítá už skoro nikdo a při pohledu na (ne)kvality jeho posledních fláků se není čemu divit.

Piedestal každopádně druhý víkend po sobě okupují animovaná zvířátka na šikmé ploše, aneb Zlouni. Psanci, kterým velí vyčůraný vlk Sam Rockwell, naplno využívají absenci novinek a oproti prvnímu víkendu klesají jenom o třetinu. Prozatím to stačí na 44 melounů z Ameriky, podpořených dalšími 74 míči ze zbytku světa. Vzhledem k rozpočtu 70–80 mega sice pořád žádný důvod k výskání, ale Universalové jistě animák za pár týdnů využijí i na svém streamovacím Peacocku, takže levnějšímu pokračování za pár let nic nebrání.

Na stříbrné pozici také žádná změna, protože miliony dolarů nadále přisypává do své kasičky šiblý Doktor Robotnik a jeho nemesis – Ježek Sonic. Úspěšné pokračování v zámoří klesá o pouhých 27 procent a díky dalším 11 míčům se uvelebuje za hranicí 160 milionů. Na dvě kila z Ameriky se rychlík ještě nadře, ale studio Paramount si stejně může gratulovat. Ve světě se totiž na Sonica také chodí v davech a globálních 323 milionů dává při pohledu na čtvrtinový rozpočet jasnou nápovědu, zda se dočkáme trojky.

Opáčko hlásí i bronz, kde nadále chcípají Fantastická zvířata. Třetí díl ze zamýšlené (a v kancelářích Warnerů už dost možná potají odpískané) pentalogie v kinech nadále paběrkuje, protože necelých osm mega za třetí víkend pošouplo potterovský spin-off na pouhých 79 míčů. Kdo ví, jestli v USA padne alespoň kilo... A je úplně jedno, že v Evropě a Asii se na kouzelníky chodí o chlup intenzivněji a globálních 330 míčů dává naději, že padnou alespoň čtyři kila. Magický svět Harryho Pottera by měl vydělávat mnohem víc.

Jsme u bramborové pozice a já právě viděl pod schody proběhnout černou kočku. Déjà vu pokračuje, protože i čtvrté místo je totožné jako před týdnem. Seveřan, disponující tučným rozpočtem 70–90 mega, padá oproti premiéře o polovinu, v Americe přepočítává nuzných 23 mega a ve světě je na tom dokonce ještě o pár milionů hůř. Pak se mám divit, že můj domovský CineStar v Jihlavě doposud nezařadil povedenou vikingskou řežbu do svého programu.

Na pátém místě je konečně změna. O jedno místo si totiž polepšila mnohovesmíry brouzdající Michelle Yeoh a Everything Everywhere All at Once je s pomalu bobtnajícími 35 míči ve všech směrech parádní trvalka. Pět a půl mega je oproti minulému víkendu dokonce nárůst o dvě procenta (!!), a pokud to takhle půjde dál, konečnou by v Americe nemuselo být ani páďo. Sympatické studio A24 by tím pádem mohlo vyhlásit do světa, že Adam Sandler v Drahokamu už není jejich nejvýdělečnější klenot. Jedinou špatnou zprávou tedy je, že parádní sci-fi se v kinech nedočkají kromě Jihlaváků ani Pražáci. Tuzemská premiéra se pořád neplánuje.

Na šestce se usídlila jedna z největších tržebních trvalek jara – Ztracené město. Dobrodružná komedie se Sandrou Bullock, Channingem Tatumem a Danielem Radcliffem sbírá v multiplexech drobky už více než měsíc a výsledkem je hezkých 91 mega z Ameriky a dalších 58 míčů ze zbytku světa. Paramounti mají dobrý rok.

Smutnit naopak musí Nicolas Cage na sedmé pozici. Unbearable Weight of Massive Talent má po dvou týdnech z více než 3 000 kin na kontě pouhých 13 míčů a dvacka bude v USA strop. Po Mandy – Kult pomsty a Pig se sice potvrzuje, že Nic točí čím dál zajímavější filmy, ale na nějaký velký návrat na výsluní to zatím bohužel nevypadá.

Na devítce se pomalu loučí Mark Wahlberg a jeho pobožné drama o vykoupení jednoho boxera – Father Stu. Konečnou pro něj v USA bude stejně jako u Cage dvacet míčů, premiéra u nás se logicky neplánuje, takže na stránkách MovieZone si o povznášejícím snímku pravděpodobně čtete naposledy.

No a závěrečným pánem na holení je Jared Leto v nepovedeném Morbiovi. V Americe vyklízí komiksový upír pole u hranice 72 milionů, svět přidává pouhých 90 míčů a Sony bude chtít na marný pokus o dalšího superúspěšného Venoma jistě rychle zapomenout.

Celkový žebříček tržeb zde

Příští víkend zválcuje veškerou konkurenci Doctor Strange. Povede se očekávané marvelovce napodobit kolosální úspěch Spider-Mana: Bez domova?

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace