Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Lavi drtí Langmajera. Česká kina ovládly domácí komedie


ikona
Thomas
fantastická zvířataježek sonickinomaniaklavipo čem muži touží 2poslední závodtržbyvyšehrad
Julius Lavický letošní filmovou jedničkou 

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone

Po spanilé velikonoční jízdě se v českých kinech pořád jede na plné obrátky a může za to pořád česká produkce. Filmový Vyšehrad potřeboval pouhých 11 dní na to, aby se stal dle tržeb zatím nejúspěšnějším filmem letošního roku. Tajemství staré bambitky 2 má sice stále ještě o pár tisíc diváků více, ale 59,1 miliónů v tržbách může Lavimu závidět celá Sparta i s Křetínským. Mezivíkendově se kleslo “jen” o 40%, což sice je na český film hodně, ale byl to mimořádný výkop a pořád se hraje nejvyšší liga. Více než 100 tisíc za druhý víkend si mohlo připsat v novodobé historii pouze 9 dalších filmů jako třeba Avengers: Endgame, Ženy v běhu či Bohemian Rhapsody a přesně do takové společnosti nyní filmový Vyšehrad patří. Milión diváků vypadá stále ještě nadějně, aktuálně z toho kouká minimálně 800 tisíc.

Síla Vyšehradu mohla být ještě o něco větší, kdyby ho částečně neoslabil další český film, který jde sice jiným směrem, ale ten překryv existuje. Pokračování romantické eskapády Po čem muži touží 2 startuje s číslem 74 tisíc diváků a evidentně si letos myslí také na pořádný kus koláče. Jednička před čtyřmi roky byla cca o 25% lepší a celkově si připsala skoro 560 tisíc diváků. Když vezmeme poměr z prvního víkendu a strhneme ještě něco za podstatně méně přívětivé recenze, míříme zatím někam k číslu 300 až 350 tisíc maximálně. Z nástupu této konkurence logicky nemají radost tvůrci Známí neznámí, x-tý remake známé italské komedie poklesl o 68% a svojí sbírku 122 tisíc už o moc českých diváků nerozšíří. Oslavu také musí odložit tvůrci Posledního závodu, už už to vypadalo, že o víkendu padne hranice 100 tisíc, ale tachometr se zasekl těsně před cílem a zbylých 154 diváků padne zřejmě až dneska. Naopak zmrtvýchvstání předvedl nový film Svěráků, Betlémské světlo vystoupalo o 110% a snaží se nahrabat alespoň ještě pár nových tisícovek diváků. Úhrnem jsme ale pořád na mizerných 74 tisících.

Do zajímavého závodu se z hollywoodských soupeřů pustila dvojka Fantastická zvířata a Ježek Sonic. Oba aktuálně shodně přidávají necelých 30 tisíc diváků za víkend, oba se pohybují okolo čtvrt miliónů diváků a oba lákají starší děti a rodiče, co si pamatují původní značku. Lepší vyhlídky má druhý Sonic, který má sice v nohách o týden více, ale jeho průběžná čísla jsou dokonce maličko lepší. Navíc má v zádech lepší vítr, už překonal v tržbách jedničku, naopak třetí Fantastická zvířata už se nálepky “nejméně úspěšný film z Bradavic” nezbaví a nepomůže jim ani deset bodů od Brumbála. Vyloženě dětským filmům aktuálně vévodí nenápadný animák Zlouni, po sympatickém startu přidává dalších 15 tisíc a pokud se něco mimořádného nestane, začne brzy dotahovat trvalky typu Proměna a Encanto. Slabé Příšeráky si už podal, slovenskou novinku Mimi a Líza ani za konkurenci považovat nejde, s necelými 1500 diváky první víkend bude v TOP 20 maximálně ještě jeden týden.

Kompletní žebříček domácích tržeb zde.

Náročnější kinematografii v TOP 20 zastupuje už prakticky jen Seveřan, zarputile bojující proti komerční konkurenci. Přidává dalších 5 tisíc diváků, ale jeho 20 tisíc celkem vypadá vedle Laviho a Brumbála jako statistická chyba. Ani novinka Notre-Dame v plamenech na rozdíl od skutečné události tolik záře nezpůsobí, první víkend na ní bylo zvědavo jen cca 1200 diváků. Vyzdvihneme tedy jen Amélii, která po 20 letech pokračuje v tažení za rekordní výdrží na špici, aktuálně už kroutí 40. týden. Třeba tuto komerční převahu nadcházející víkend změní český thriller Promlčeno z dílny ostříleného Roberta Sedláčka, naopak pokračování Panství Downton bude jen pro nejvěrnější fandy původního seriálu. O místo jedničky se tak porvou hlavně stávající favorité, teprve až následující víkend čekejme pořádnou šarádu s příchodem Doctora Strange.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (7)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace