Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Druhý Sonic válcuje česká kina, boduje i Morbius a Známí neznámí


ikona
Thomas
batmanježek sonic 2kinomaniakmorbiusposlední závodtajemství staré bambitky 2tržbyznámí neznámí
Po bídě z minulých týdnů zažívají česká kina žně. A mohou za to poděkovat hned třem novinkám.  

Tomáš Vyskočil alias Thomas z webu Kinomaniak je odborník na tržby domácích filmů. A každý týden vám o nich bude psát na MovieZone. 

Konečně. Průběžná čísla za březen byla dost podprůměrná, ale hned s prvním dubnovým víkendem se to výrazně zlepšilo. A může za to nejen studené počasí, které zahnalo diváky do vyhřátých kinosálů, ale především moc pěkná skladba novinek, jež výjimečným způsobem opanovaly první tři místa víkendového žebříčku. Především start dvojky Ježka Sonica je impozantní – 91 tisíc diváků za první víkend je nejen lepší zhruba o čtvrtinu oproti prvnímu dílu, ale také nový rekord pro rok 2022. 

A loni byly lepší jen dva jiné americké snímky – pokračování Spider-Mana a Venoma. Jak je vidět, podobné filmy divákům chyběly a Sonic bude chtít zaplnit místo neškodné zábavy, kterou tu za poslední týdny obstarával právě poslední Spider-Man. Ten po 15 víkendech svojí víkendovou pouť českými kiny končí zhruba na čísle 670 tisíc diváků. Sonic 2 taková megačísla mít nebude, ale bude chtít dát alespoň 300 tisíc. Jednička před dvěma lety šla do kin těsně před pandemií a musela se tedy rychle poroučet, dvojka nyní může ukázat, jak moc diváci u rychlonohého ježka vydrží.

Na druhém místě žebříčku startuje v pořadí 21. remake komedie Naprostí cizinci, tentokrát v českém obalu pod značkou Známí neznámí. Téměř 50 tisíc za první čtyři dny je hodně sympatický start, po Bambitce druhý nejlepší letošní. Svěráci s Betlémským světlem či producenti Srdce na dlani mohou jen závidět, sázka na osvědčený námět se vyplatila a tady se bude chodit ve velkém i dále. Naprostí cizinci, původem z Itálie, kdysi u nás utržili za celou dobu jen necelých 30 tisíc, ale jak další zahraniční remaky ukazují, národní verze v dané zemi vždy měly podstatně lepší úspěch. 

Známí neznámí také rychle vyřídili nejvážnější českou konkurenci, Mimořádná událost už je sotva v TOP 20 a bude končit lehce nad hranicí 105 tisíc diváků. Propadlo výrazně také Betlémské světlo, zatím pouhých 66 tisíc a už je jednou nohou nad propastí. Naopak vcelku logicky se drží Poslední závod, tematicky jinde než většina českých filmů. Po prvním víkendu propadl o pouhých 14 % a v úhrnu už sčítá 57 tisíc diváků. Nikterak šílené, ale stabilní tempo filmu by ho mělo udržet nahoře pěkných pár týdnů. Že se závody vyhrávají i na konci, to by mohl vyprávět i Zátopek, který takhle sbíral diváky loni a teď se díky Českému lvu mohl ještě na chvilku vrátit do TOP 20.

Až na třetí pozici se vydrápal Morbius. Recenze nové komiksovky ze světa marveláckého Sony jsou sice příšerné, ale diváci se zatím nenechali odradit a přišlo jich slušných 38 tisíc. Číslo je sice nejslabší z této velmi speciální série, ale zkuste vyniknout vedle hitovek typu Spider-Man nebo Venom. Morbia teď nejen u nás čeká závod s časem, než se reakce rozkřiknou, bude chtít dosáhnout na rozumná čísla, která se u nás lámou okolo hranice 100 tisíc diváků. Pokles příští víkend napoví, jestli to bude reálné. 

Nástup Morbia překvapivě zatím moc nepostihl Batmana, který poklesl jen o 10 % a spokojeně přidává dalších 10 tisíc do své hromádky nyní už vyčíslené na 204 tisíc diváků celkem. Dařilo se slušně i další dospělejší zábavě, Ztracené město po prvním víkendu také pokleslo jen o 11 %, přisypává i Uncharted, stále ještě letošní číslo dvě v českých kinech. Doznívající oscarová šeptanda také dopadla na vážné filmy typu Drive My Car nebo Nejhorší člověk na svě, které zažily mírný mezivíkendový nástup. Cyrano, poslední premiéra týdne, ale zaujal jen něco přes 500 diváků a sotva se v TOP 20 ohřeje.

 

Kompletní žebříček domácích tržeb zde

Největší injekci dostaly uplynulý víkend dětské filmy. K mohutnému skoku se odhodlala hlavně Proměna (plus 57 %) a podobně jako její starší sestra Encanto, také zde se zřejmě začíná projevovat nástup internetové šeptandy mezi mladším publikem. Studené počasí také svědčilo Bambitce, česká pohádka už má 330 tisíc a dál bez problému vede letošní žebříček. Poklesli pouze druzí Příšerákovi a Velký červený pes Clifford. Dětskou konkurenci čeká nadcházející víkend zemětřesení, protože do kin se chystají Fantastická zvířata 3 a jsou mezi dalšími vážnými novinkami jednoznačným favoritem příštího TOP 20.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace