Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Sandra Bullock sejmula Batmana, Spider-Man v Americe překonal kolosálních 800 milionů


ikona
TedGeorge
animebatmanbrad pittchanning tatumnaomi wattspesrobert pattinsonsandra bullocksmrt na niluspider-man: bez domovasurvivalthe batmanthe lost cityti westtom hollandtržbyunchartedwarner bros.xztracené město
Sandra Bullock dala pro jednou košem Netflixu a v zámořských kinech to stačilo i na Batmana. 

Že to ale trvalo. Skoro měsíc dlouhé panování Batmana v multiplexech po celém světě už byla trochu nuda, takže je fajn, že jsme se konečně dočkali novinky, která úspěšnému netopýrovi s cool kočičí kamarádkou přistřihla křídla. První místo dobrodružné a romantické komedie však není důvod k přehnanému nadšení. Kinaři, studio Paramount a analytici sice vyhlašují do světa, že je biják se Sandrou Bullock a Channingem Tatumem jasný sukces, ale já bych řekl, že se jim spíše povedlo remizovat.

Ztracené město vystoupalo na zámořský piedestal díky 31 míčům, což není žádný zázrak. Nemluvíme totiž o romantické komedii za dvacku, ale spíše o docela drahém (rozpočet byl prý 68–74 mega) dobrodružném bijáku, jenž se podle zámořských zdrojů dočkal hutné reklamní kampaně a startoval ve vysoce nadprůměrném počtu 4253 kin. Už asi tušíte, proč se muselo delší cameo Brada Pitta propálit v trailerech a my jsme přišli o hezké překvápko.

Moje rezervovanost zároveň pramení z diváckého hodnocení spokojenosti alias Cinemascore, jež hlásí pouze mírně nadprůměrné B+, takže na trvalku útočící na kilo z USA bych prozatím moc nesázel. No a čtyři mega z první hrstky především menších zemí (včetně Česka) také není žádný zázrak. Můžeme si tedy odškrtnout další letošní zklamání v kinech a hořekovat nad faktem, že kina až na vzácné výjimky nadále paběrkují? Ne tak rychle.

Když se řekne A, je třeba dodat B. Není žádným překvapením, že když Sandře před lety nabídli scénář, jenž se tenkrát ještě jmenoval Lost City of D, tak ho z fleku odmítla. Sama později řekla, že jí scénář připomínal filmy, které už se dlouhé roky netočí a očividně neměla chuť vstoupit do stejné řeky jako Kathleen TurnerHonbě za diamantem. Později ji však Paramounti zkusili přemluvit, na stole přistála nabídka na producentský podíl (tedy více peněz) a Sandy konečně kývla.

Herečka každopádně měla recht. Podobné bijáky s ošidným a skoro blockbusterovým rozpočtem se minimálně pro kina už skoro vůbec netočí. Proto je třeba smířlivě nahlížet na fakt, že Ztracené město nepropadlo a dokonce si drží naději na sequel, ke kterému by v dnešní pandemické době klidně mohlo stačit nějakých 160–180 globálních míčů. Pro zámořské producenty je potom zvláště cenné, že se do multiplexů povedlo přivábit 57 % žen (zafungoval jistě i Tatum faktor), a když už řeším demografii – skoro polovina diváků byla starších než 35 let. V době, kdy ambicióznější bijáky musejí skoro až povinně cílit na teenagery (zdravím Ridleyho Scotta), je 31 míčů za první víkend vlastně optimistické vysvědčení a slovy Václava Klause – neprohra.

Stříbro muselo poprvé stačit Batmanovi, ale Warneři rozhodně nesmutní. Pattinson v temné kápi má díky čerstvé dvacce v Americe na kontě 332 mega (znovu se klesalo o méně než 45 %) a celosvětově přepočítává 672 míčů. Jak v Americe, tak ve zbytku světa přibydou ještě dobře čtyři pětky a blockbuster bude až do příchodu Doctora Strange držet letošní tržební primát. Nemluvě o plánované premiéře na HBO Max, která jistě přiláká nějaké nové předplatitele.

Bronz kutá druhá víkendová novinka, přičemž indické RRR je slušné překvápko. Asi nebudu jediný, kdo si při pohledu na název okamžitě vzpomněl na dementní (a v jistých kruzích kultovní) francouzskou komedii, ale kdepak. Mluvíme o tříhodinovém spektáklu za více než 70 milionů babek, jenž v Indii s 46 miliony za první víkend překonal úplně všechny rekordy a 9,5 míčů z USA jasně ukazuje, že na rozdíl od nekoukatelných čínských fláků je poptávka po indické kinematografii i v Americe.

Kinaři po vzoru živě přenášeného koncertu korejské skupiny BTS udělali z premiéry RRR událost a na vybraných projekcích s doprovodným programem si dokonce neváhali říct o více než 20 dolarů za vstupenku. Vyplatilo se, a byť se po čtvrtku a pátku dočkal orientální blockbuster vysokých propadů, stejně vydělal za první čtyři dny víc, než dobře polovina letošních hollywoodských novinek.

Bramborové Uncharted nadále vydělává respektuhodné love. Více než 133 mega z Ameriky a dalších 223 míčů ze světa je pro zbrusu novou franšízu nečekaně sympatický výsledek a scénář k sequelu už u Sony jistě kvapně sepisují. Akorát je otázka, jestli si v poslední době úspěšné studio bude moct dovolit Hollanda, kterého poslední Spider-Man bez přehánění vystřelil ke hvězdám. Tipnul bych si, že Tom od nich za pokračování dostane minimálně patnáct míčů předem.

Na pátém místě je snímek, jenž se dočkal propadu o 69 %, ale koho to zajímá, když se Jujutsu Kaisen blýsknul už s více než 27 melouny a ve své domovině dokonce zvládlo překonat kilo. Takže nejenom korejské přenosy koncertů a indické blockbustery – multikulturní Američané slyší i na japonskou mangu.

Šestku bere X v režii Ti Westa. Slasher, ve kterém parta hanbářů natáčí péčko a bojuje o přežití s hnusnými burany, se pyšní skvělými reakcemi, ale kasovně nic moc. Šikulové z A24 vážně nemohou být spokojení, protože utržit z 2900 kin po deseti dnech v kinech osm mega je zklamání, které jim maximálně zacáluje klasicky levnou a zajímavou kampaň před uvedením do multiplexů.

Sedmička? Pes. Channing Tatum je v kinech poslední týdny pečený vařený, ale na rozdíl od Ztraceného města se nemusí strachovat, že by mu hafan nevydělal dostatek chechtáků na splacení nákladů. Mít na kontě 58 míčů s rozpočtem 15 mega – to už jsou jednodušší počty.

Osmý plac má pevně v rukách Spider-Man: Bez domova a jak už jste se dočetli v titulku, Sony/Marvel mají důvod slavit. Jako teprve třetí film historie totiž Spidey právě překonal 800milionový milník v amerických kinech, čímž si nejenom ode mě vysloužil další kudos. Opravdu nechybělo moc a mohli jsme nevěřícně zírat na dvě miliardy z kin po celém světě. Scházet bude pouhé kilo.

Devítku odbydu v jedné větě s tím, že o pokračování animáku Zpívej píšeme bez přestávky už od Vánoc a aktuálních 387 globálních melounů naznačuje, že se dočkáme minimálně trilogie.

Posledním závodníkem v pelotonu je Naomi Watts a mně je jí trochu líto. Po Kruhu se sice chvíli vyhřívala mezi hollywoodskou elitou a Peter Jackson jí dokonce dal hlavní roli v King Kongovi, ale to všechno odnesl čas. Zasněžený survival Infinite Storm na mě z traileru působil docela sympaticky, nicméně vydělat z patnácti stovek kin jenom 750 klacků je vyloženě škaredé. V kinech očividně seděli akorát uvaděči a několik zbloudilých duší.

Celkový žebříček víkendových tržeb zde

Příští víkend se po dlouhých odkladech dočkáme Morbia s Jaredem Letem. Sony by rádo navázalo na úspěšného Venoma, ale při pohledu na velmi rozpačité první reakce to nebudou mít vůbec lehké.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (48)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace