Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

HBO Max odstartovalo v Česku s rozpaky. Proč nové HBO nenaplnilo očekávání?


ikona
TedGeorge
batmandiscoverydisney+dunahbo gohbo maxmatrix resurrectionsmortal kombatnetflixprojekt adamsebevražedný oddílsmrtonosná zbraňstreamysvědektlapková patrolawarner bros.
Revoluce se nekoná, protože dlouho odkládané spuštění warnerovské náhrady HBO GO u nás rozhodně dech nevyráží.  

Když bylo oznámeno, že se v březnu konečně dočkáme české mutace HBO Max, měl jsem samozřejmě radost. Jako zarytý zastánce kinozážitku sice nejsem největší fanda streamovacích služeb, ale evoluce obstarožní GO už byla vážně nutná a já se těšil, až warnerovskou odpověď na Netflix u náš brzy otestuji. Před týdnem jsem si (stejně jako mnoho z vás) zakoupil měsíční předplatné za dočasně zvýhodněných 132 Kč, stáhnul si dedikovanou aplikaci na novou 4k televizi a… Natěšení mi nevydrželo ani deset minut.

Hned v úvodu upozorňuji, že na následujících řádcích se nedočkáte detailního rozebrání startu HBO Max u nás. Pokud po podobných informacích toužíte, odkážu vás na konkurenční weby, které se o nové službě rozepsaly obšírněji a do posledních detailů (cena, obsah, kvalita atd). Především shrnující text Tomáše Vyskočila je vyčerpávající. Já budu jako nespokojený zákazník po týdenním testování služby vypichovat nemilá překvápka, hořekovat a doufat, že se po přečtení článku nějaká zodpovědná osoba chytne za nos, který je vzhledem ke slibům předcházejícím uvedení služby už pořádně dlouhý.

 

Kompletní obsah HBO Max u nás k dnešnímu dni sestává z cirka 1500 filmů a seriálů (včetně 24 zástupců Scooby-Doo franšízy) V zámoří je to však více než dvakrát tolik a ne, není to normální. Pokud si v Česku předplácíte Netflix a přepnete si na anglickou verzi, dočkáte se velmi hutné nabídky. Pro mnohé překvapivým faktem bude, že naše verze dokonce nabízí ještě více obsahu, než ta zámořská! Jistě, i Netflix nejenom u nás nahání čísla nespočtem indických fláků, které si většina z nás nikdy nespustí, ale stejně je rozdíl mezi nabídkou obou služeb markantní.

Je fér dodat, že většina uživatelů, na které Warneři cílí, v první řadě netouží po co nejtučnějším katalogu, ale především po filmových a seriálových novinkách. Právě díky nim totiž přivábíte nové předplatitele a studio vsází především na fakt, že i u nás se dočkáme kinohitů již 45 dní po premiéře v multiplexech. Beru, mnoho diváků jistě ocení možnost pustit si Batmana už měsíc a půl po návštěvě kina.

Stejně tak je fajn, že se gothamského detektiva a dalších čerstvějších studiových bijáků dočkáme ve 4k pošušňáníčku s parádním zvukem, díky kterému vynikne nejenom startování Batmobilu. U kvality se však musím zastavit, protože se jedná o další kontroverzní aspekt startu nováčka. Doufali jste, že středoevropští správci streamu smažou dluh s Hrou o trůny, kterou lidé toužící po co nejvyšší kvalitě „museli“ pirátit, protože HBO GO jim nabízela vyloženě hnusný obraz? Doufali jste marně, byť podle prvních informací testerů se u většiny filmů a seriálů snad povedlo aspoň vylepšit rozlišení na ucházející (ale pořád ne ideální) 1080p. Dokonce ani horká (a HBO rekordy sledovanosti trhající) seriálová událost Euforie však není nabízena ve 4K.

Dostáváme se k další bolístce Maxu – kvalita je nám servírovaná automaticky, na liště chybí jakákoliv kolonka a předplatitel nemá jednoduchou možnost ověřit, jestli se opravdu vysílá alespoň ve Full HD. K dnešnímu dni na tom bohužel nejsou v zámoří o moc lépe, protože nejvyššího ultra HD, jenž by podle mého názoru měl být už minimálně dva roky standard, se i v USA dočká jenom hrstka nových bijáků a seriálů. Vzpomínáte si ještě na nadnárodní kampaně, které nám všem vymlouvaly stahování, protože se přece nechceme ochudit o nejlepší kvalitu? Smutný paradox.

Zatímco největší konkurent - již mnohokrát skloňovaný Netflix - u nás nabízí podle některých zdrojů více než 1000 filmů a seriálů ve 4k, warnerovské HBO jich nabízí pouze 25. Argument, že je streamovací král se svým nejdražším předplatným mnohem dražší než tuzemský nováček, je podle mého názoru také trochu nefér. Pokud bychom brali v potaz dočasnou startovací cenu 132 korun, tak budiž. Tam už je rozdíl oproti 312 Kč opravdu citelný.

Jako jediná reálná hodnota by však podle mého názoru mělo být uváděno 199 kaček, protože stream si vás se slevou 33 % bere tak trochu jako rukojmí. Pokud byste chtěli členství v následujících týdnech a měsících kdykoliv zrušit, v budoucnu při obnovéném cálování předplatného už musíte počítat s plnou palbou. Nezlobte se na mě, ale po nepovedeném a zklamavším startu služby, je (jistě nejenom v mém případě) okamžité zrušení už jenom z principu nabíledni. Proč bych měl i nadále platit peníze za něco natolik nedomrlého a dokonce i oproti obstarožnímu HBO GO obsahem slabého?

Kvůli Matrixu Resurrections a Mortal Kombatu? Snad jenom opulentní Duna by kvalitou obstála, ale pecku Denise Villeneuva jsem viděl 3x v kině a doma už ji znovu vidět nepotřebuji. V klidu si pár měsíců počkám, jestli se zodpovědné osoby u nás nechytnou za nos a se současnou situací něco neudělají, protože nehodlám následující týdny fungovat jako tester, který za možnost reportovat faily musí navíc ještě platit. Ne, vážně po mně nechtějte, abych jako bernou minci používal současnou dumpingovou cenu.

Ještě naposledy se vrátím k Netflixu. Na streamovacího krále často nadávám já i redakce především kvůli „originálním“ novinkám, které nás svou čím dál průměrnější kvalitou štvou. Jenomže nesmíme zapomínat na pořád hojný zástup žánrových bijáků a seriálů z celého světa, kterými agregát obsahu disponuje. Pokud si při cvičení ve fitku dopřáváte Filmy v síti, tak jistě víte, že třeba imf má svůj netflixovský watch list pořád nacpaný k prasknutí a resty nestíhá nakoukávat.

Já to mám podobně a nezbývá než dodat, že co se týče obsahu HBO Max, tak vše zajímavé jsem zvládnul nakoukat už během prvního týdne. Roli samozřejmě hraje fakt, že repete Nolanových Batmanů a mnoha dalších jsem si v uplynulých letech dopřál právě na Netflixu. Nemůžu si pomoct, ale právě startující konkurence mi opravdu především ukázala, jak výjimečný a výhodný streamovací nestor vlastně je. Co se kvantity týče, tak nemá Netflix dodnes konkurenci.

Blížíme se k závěru a já na vteřinku opustím české reálie. V uplynulých dnech jste se mohli dočíst, že se chystá velké spojení HBO Max s Discovery. Šéfové společností se ve svých vyjádřeních, určených spíše burzovním spekulantům než spotřebitelům, samozřejmě neupejpali a naznačili, že by opravdu mělo dojít ke spojení obsahu dvou streamovacích hegemotů.

Předplatitelé by se tedy časem pod jednou střechou měli dočkat velkého množství nového obsahu (v zámoří se prozatím mluví o výhodném balíčku, jenž bude kombinovat obě služby). Discovery je známá především díky množství reality show, dokumentů a sportovních přenosů. Při pohledu na zoufale chudý a odfláklý start tuzemské mutace Maxu se však obávám, že u nás pocítíme nával nového Discovery obsahu až za pár let. Pokud vůbec.

Z předchozích řádků jasně prosvítá moje zklamání a raději už snad ani neřeším, kolikrát mi aplikace na notebooku a v televizi v posledních dnech spadla. Očekával jsem svěží vítr v pořád trochu zatuchlém českém streamovacím rybníčku a dočkal jsem se služby, která ze mě od samého začátku dělá tak trochu hlupáka. Vzpomněl jsem si na ne vždy oprávněné stesky tuzemských spotřebitelů, kteří nadávali na nelichotivé srovnání kvality potravin u nás a na západě. Nezbývá než dodat, že nutriční hodnota HBO Max je v tuto chvíli minimálně v Americe mnohem vyšší než u nás. Navzdory prozatím relativně příznivé ceně je v pořádku se ozvat a vy tak jistě učiníte v diskuzi pod článkem.

---

Poznámka pod čarou: V léte se u nás konečně dočkáme Disney+. Nedělám si iluze, že bychom se minimálně na začátku nedočkali ořezané verze, ale na rozdíl od mizerně vyprofilovaného HBO Max mišmaše bude mít Disney velkou výhodu: Tatínkové a maminky toužící po obsahu pro nejmenší budou službu předplácet bez ohledu na fakt, že obsah jistě nebude nijak zázračný. Možnost bez obav svěřit dálkový ovládač ratolesti totiž bude k nezaplacení.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace