Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: MovieZone vs. Batman aneb který netopýří film je nejlepší?


ikona
KarelR
batmanchristopher nolantemny rytirthe batmantim burtonzack snyder
Od roku 1989 šlo do kin dvanáct filmů s Batmanem v hlavní roli. Tady je všechny máte očima redakce MovieZone. 

Do panteonu filmových Batmanů přibyl nový ochránce Gothamu v podání Roberta Pattinsona. Někomu jeho depresivní mladý hrdina sednul, někomu se zalíbil méně. O jeho úspěchu ale v tuhle chvíli není pochyb a všichni čekají, kdy někdo oficiálně potvrdí druhý díl.

V tom bychom se teoreticky mohli dočkat Mr. Freeze nebo Sovího tribunálu – Pattinson a režisér Matt Reeves je totiž nadšeně zmiňují v rozhovorech. Než si ale někdy rozebereme, jaká by mohla být Batmanova budoucnost, pojďme si pořádně probrat jeho minulost.

Ano, stejně jako u Spider-Mana si proběhneme všechny modernější filmy, ve kterých má Batman hlavní roli. Opět jsou seřazené podle průměrného hodnocení redaktorů MovieZone, a i když není těžké uhodnout první a poslední místo, uvnitř žebříčku vás možná čeká nejedno překvapení…

6) The Batman

Průměrné hodnocení: 7,9/10 (KarelR: 8/10, Cival 8/10, Mr. Hlad 7/10, TedGeorge 7/10, Spooner 7/10, dO_od 10/10, Rimsy 8/10)

Vítejte ve vrchní půlce batmanovské topky, jíž od té spodní dělí velký hodnotící skok. Najednou jsme ve sféře jasného nadprůměru a u filmů, které se dají označit za klasiky. Jistě, zrovna u Reevesova Batman je tohle označení dost předčasné. Něco mi však říká, že i za pět nebo deset let půjde o skvělou gothamskou fresku, která si tříhodinovou stopáž víc než obhájila. Ano, Nolan je jinde. Na druhou stranu ale nemá tak svůdnou Catwoman a fincherovskou atmosféru, v níž se vystavěly pevné základy pro nadějný netopýří vesmír.

5) Batman

Průměrné hodnocení: 8/10 (KarelR: 8/10, Cival 8/10, Imf 9/10, Mr. Hlad 7/10, TedGeorge 8/10, Spooner 8/10, dO_od 8/10, Rimsy 8/10)

Nebýt Tima Burtona, bůh ví, kde by dnes Batman byl. Právě on mu totiž zajistil věčnou filmovou slávu, když se rozhodl ignorovat šedesátkový seriál a vytasil neopakovatelnou gotickou atmosféru. Nadčasový mix dobové gangsterky a téměř futuristického akčňáku, v němž Nicholsonův Joker řádí jako pominutý, vlastně mohl dopadnout všelijak. Burton z něj ale vyždímal pro napínavou i zábavnou podívanou, která brilantně šlape i víc než tři dekády po premiéře.

3-4) Batman se vrací

Průměrné hodnocení: 8,1/10 (KarelR: 7/10, Cival 9/10, Imf 8/10, Mr. Hlad 7/10, TedGeorge 8/10, Spooner 9/10, dO_od 9/10, Rimsy 8/10)

O bronzovou pozici se strhla rvačka, která nakonec nemá vítěze. V zájmu návaznosti si ale nejdřív probereme Batman se vrací, zdaleka nejživelnější netopýří film. Kdyby se pokračování hitového Batmana točilo dnes, studio by si zřejmě vydupalo klasickou formulku „víc toho samého“. Jenže Burton na začátku 90. let dostal volné ruce, což vedlo k tomu, že se otočil zády k předloze i mladším divákům a natočil bizarní temnou komiksovku, která jednoduše nemá obdoby. Děti v kinech houfně brečely a Burton následně dostal padáka. Jeho groteskní hrátky s Penguinem a Catwoman už nám ale nikdo nikdy nevezme.

3-4) Batman začíná

Průměrné hodnocení: 8,1/10 (KarelR: 9/10, Cival 7/10, Imf 8/10, Mr. Hlad 7/10, TedGeorge 9/10, Spooner 9/10, dO_od 8/10, Rimsy 8/10)

No a jdeme do očekávaného finále s mistrem Nolanem. Batman začíná obecně platí za nejslabší kousek jeho trilogie, řada lidí by ale možná nesouhlasila. Prvních 40 minut je totiž famózní ukázkou vyprávění v mnoha časových rovinách, a i když Scarecrow a Ra´s Al Ghul nejsou zrovna záporácké hvězdy, Baleův Bruce Wayne to bohatě vynahrazuje. Jeho proměna z pomstychtivého boháče v ochránce Gothamu je tu zpracovaná na jedničku. A jelikož má luxusní podporu (Freeman! Caine! Oldman!), není zas takovým překvapením, že si tahle inkarnace Batmana vybojovala tolik věrných fanoušků.

2) Temný rytíř povstal

Průměrné hodnocení: 8,3/10 (KarelR: 9/10, Cival 9/10, Imf 6/10, Mr. Hlad 8/10, TedGeorge 8/10, Spooner 9/10, dO_od 9/10, Rimsy 8/10)

Závěr Nolanovy trilogie, jenž si v naší topce došel pro stříbro, je samozřejmě pořádně epický – co se týče příběhu a padoucha ale důrazně hraje na první signální. Hardyho Bane je čistě fyzická hrozba, nabušený hromotluk, který na rozdíl od Jokera nebo Riddlera může Batmana doslova srazit na kolena. A jak všichni víme, povedlo se mu to tak drtivě, že z toho vylezla kolosální pecka, jejíž válka o Gotham bude oslňovat ještě pěknou řádku let.

1) Temný rytíř

Průměrné hodnocení: 9,4/10 (KarelR: 9/10, Cival 10/10, Imf 8/10, Mr. Hlad 9/10, TedGeorge 10/10, Spooner 10/10, dO_od 10/10, Rimsy 9/10)

Hlavním tajemstvím tohohle žebříčku nebylo, který film bude na prvním místě – ale o kolik Temný rytíř vydrtí svoje kolegy. Podobně jako u Spider-Mana se ukázalo, že je skok v průměrném hodnocení dost markantní, jenže ono se tomu nejde divit. Pokračování Batman začíná totiž není jen komiksovým milníkem, nýbrž i jedním z nejlepších filmů 21. století. Ať už je to „heatovským“ pojetím nebo Heathovým Jokerem, Temný rytíř platí za modlu, jejíž stín bude druhý Batman s Pattinsonem překonávat jen velmi, velmi těžko.

Jak batmanovské filmy řadíte a hodnotíte vy? Pochlubte se svojí kompletní topkou v diskuzi!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (45)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace