Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Dočká se Batman s Pattinsonem miliardových tržeb?


ikona
TedGeorge
andy serkisavengers: endgamebatmanbatman navždybatman vs supermanben affleckčínadc universehbo maxkinamatt reevesmiliardarobert pattinsontržbywarner bros.zack snyder
Napodobí miliardář z Gothamu svými tržbami teenagera z New Yorku?  

Pokud se nestane nic nečekaného, za necelý měsíc se opravdu dočkáme Batmana v kinech. Nálož klipů a plakátů naznačuje, že Warneři už znovu odkládat nebudou a my si rok a půl po prvním teaseru konečně užijeme vyhlížený biják. Snad jenom nevyzpytatelný covid by mohl do plánů na premiéru hodit vidle, ale všichni jistě také vidíte, že pandemii přestává řešit jedna země za druhou, takže Bruce Wayne s tváří Roberta Pattinsona na plátna podle všeho opravdu zamíří. Pojďme si popovídat o tržebních vyhlídkách očekávaného blockbusteru.

Na otázku, jestli bude Batman úspěch, odpovím už na úplném začátku. Ano, bude. Analytici z webu pro.boxoffice přispěchali s prvními odhady tržeb a jejich tip na americký otvírák je rozkročený mezi 135–185 miliony. Neověřené zprávy (jeden šéf kinařů povídal) zároveň tvrdí, že studio interně očekává první víkend o velikosti 170 míčů.

Pár dní před premiérou samozřejmě Warneři vyšlou do éteru oficiální zprávu, že budou spokojení s kilem, jenom aby následně zasypali svět extatickými výkřiky, že jejich komiksový superhrdina vydělal o pár desítek melounů víc. Podobně se u očekávaných blockbusterů podceňují všechna studia, protože především burza ocení optimistické zprávy a o akcie molochů tu jde až v první řadě.

Batman měl původně přistát v kinech už 25. června 2021. Nejdříve se odložil na začátek října, později na první víkend v březnu. Oficiálně uváděným důvodem škatulat s premiérou byl vždy covid, ale já bych úplně nepodceňoval ani HBO Max faktor. Warneři se celý minulý rok uvázali k souběžnému uvádění svých filmů v kinech a na streamu.

Jejich Max sice především v zámoří (pouze v USA mimochodem fungoval hybridní model premiér) nabral slušné množství předplatitelů, ale jenom za cenu nízkých a ještě nižších tržeb dotyčných filmů v kinech. Je třeba si uvědomit, že Warneři netrpěli jenom při pohledu na mizerné tržby (čest výjimkám), ale zároveň se plácli přes kapsu, aby se vyrovnali se svými hvězdami.

Už asi tušíte, kam trochu spiklenecky mířím. Proč v létě, respektive na podzim nabízet všem americkým předplatitelům HBO Max a pirátům po celém světě prémiový a očekávaný biják, když je možné ze startu milovaného komiksového superhrdiny udělat událost, která bude měsíc a půl vydělávat chechtáky pouze v kinech. V roce 2022 totiž hybridním releasům zvoní umíráček a souběžného startu v kinech se podle všeho dočkají jenom (především na rodinky cílené) výjimky.

Podle Deadline (zpráva je z konce října) natočil Matt Reeves svého temného rytíře za pouhých 100 (!) milionů dolarů. Webzin sice neuvádí, jestli jsou v uváděném rozpočtu započítány i četné dotáčky, ale stejně… Vždyť už Schumacherův Batman navždy s Kilmerem stál právě kilo a jenom pro jistotu připomínám fandům Zacka Snydera, že opulentní digibordel Batman vs. Superman vyšel Warnery na čtvrt miliardy. Fér je však dodat, že stejně drahý byl i o poznání méně digitální Temný rytíř povstal.

Rozpočet komiksového blockbusteru je nízký i díky vizi Reevese, jenž nám nebude servírovat vybuchování elektráren nebo tisíce komparzistů bojujících v ulicích Gothamu. Režisér natočil temnou detektivku, kde se sice několika akčních scén dočkáme (honička na dálnici vypadá moc dobře), ale oproti Snyderovi zatáhnul za ruční brzdu a trailery naznačují, že se drží sympaticky při zemi.

Pattinson navíc nedostal za roli Waynea 10–20 mega jako Affleck, ale musel se spokojit s pouhými třemi melouny. Robert, Colin, Zoë a další však při podpisu smlouvy jistě počítali s procenty z tržeb a nemusím vám připomínat, co by se dělo, kdyby se jich kvůli premiéře na streamu nedočkali. Warneři se v případě odkládané premiéry svého komiksového zlata zachovali velmi šalamounsky.

Mnoho již bylo napsáno o délce 175 minut, která by podle některých analytiků mohla negativně ovlivnit výsledky z kin. Multiplexy totiž podle nich nebudou hrát film tolikrát za den jako třeba hoďku a půl krátkého Venoma. Nesouhlasím. Argumentovat neekonomickou tříhodinovou délkou v době, kdy ještě o pár minut delší Avengers: Endgame trhne za první čtyři dny v amerických kinech 357 mega, je už trochu pasé.

Jasně, v realitě, kde se v multiplexech točí jedna velká premiéra za druhou a kinaři si musí vybírat, by argument obstál. Ale na návrat Bruce Waynea kinosítě čekají jako na smilování a budou ho hrát v těch největších (ale i nejmenších) sálech od rána do večera. A kdyby to snad nestačilo, tak ještě nějaké to promítání přidají. Kapacitu dnes už mají dostatečnou a když se podíváte na distribuční plán premiér, tak netopýr nebude mít fakticky žádnou konkurenci.

Vzhledem k tomu, že studio má kampaň rozjetou na jedničku a následující týdny jistě nebude před detektivem z Gothamu úniku, zbývá odpovědět na poslední zásadní otázku: bude film pecka? Právě (ne)kvality Batmana mohou s výslednými čísly ještě trochu zamávat, ale zkušenosti z minulosti ukázaly, že nenávist kritiků a stesky prvních návštěvníků projekcí se naplno projeví nejdříve v neděli. Spíše až další dny. Vždyť i většinou kritické obce a dobře polovinou platících diváků nenáviděný Batman vs Superman utržil za první víkend v zámořských kinech krásných 166 míčů. Na hubu padl až další víkend.

 

Článek by nebyl úplný bez dvou odstavců beroucích si na paškál vyhlídky Batmana ve světě. Nepíše se mi to lehce, ale možná miliarda bude hodně záležet na případné premiéře v Číně. Už teď sice můžeme spekulovat o 300–400 milionech z Ameriky, ale bez přispění miliardové země bude cesta za milníkem hodně těžká, ne-li nemožná. V tuto chvíli každopádně není premiéra potvrzená. V listopadu jsme se sice dočkali mandarínského traileru, ale zkušenosti z posledních měsíců ukázaly, že to ještě zdaleka negarantuje rentabilní start v komunistické zemi.

Zatímco Emmerichův Moonfall má v ČLR premiéru loženou díky čtyřicetimilionové investici státem podporované společností Huayi, v případě Batmana budete čínskou finanční stopu hledat marně. Warneři sice měsíc po premiéře v amerických kinech a na HBO Max protlačili do tamních kin Matrix Resurrections (Neo s Trinity vydělali nuzných 13 mega), ale když se teď podívám na zuřící obchodní válku s USA a ostentativní ignorování nejenom dvojky Venoma, jehož první díl vydělal u soudruhů 270 míčů…

Jsme na konci. Zatím všechny ukazatele (přehrání trailerů, aktivita na sociálních sítích a další) hovoří o tom, že Batman bude velký. Za sebe bych si na závěr tipnul, že v zámoří se povede otevřít za více než 150 mega a celkové americké tržby přeskočí čtyři kila. Ve světě potom babo raď (na čínskou premiéru bych vážně nesázel), ale superhrdina z Gothamu je globálně natolik populární franšíza, že by se mohlo podařit vyrovnat 870milionové tržby Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti. Miliarda je sice ve hvězdách, ale diváci budou na začátku března už pořádně vyhládlí po dalším blockbusteru, takže nikdy neříkej nikdy.

Důležité je, že kinaři budou mít po dvouměsíčním půstu konečně co žrát a sály budou zase praskat ve švech. Co na tom, že za plná kina bude znovu zodpovědný superhrdinský film. Po vánočním Spider-Manovi už to vážně chce další ultraúspěšný biják a naděje, že se dočkáme i kvality, je v tomto případě nejenom podle mého názoru docela vysoká. Tak držme palce.

---

Vytáhni v hospodě: Pokud chcete vědět, proč hlavní roli ukořistil Pattinson, znovu se podívejte na krimi Dobrý časy. Režisér později potvrdil, že právě na základě povedeného thrilleru psal scénář herci na tělo.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace