Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Trailer na Batmana slibuje temnou detektivní jízdu ve stylu Sedm


ikona
do_Od
CatwomanColin FarrellDCGreig FraserMatt ReevesPenguinRiddlerRobert PattinsonskalpelThe Batmantrailer
Co všechno prozradil nejnovější trailer na chystaného Batmana? 

Pitvat trailery k novému Batmanovi je pro mě tak trochu jako za odměnu. Díky práci Matta Reevese a Greiga Frasera za kamerou, který má čerstvě na kontě třeba fenomenální Dunu, a v minulosti dělal i 30 minut po půlnoci nebo Rogue One, bych to přirovnal k návštěvě muzea či nějaké artové exhibice, kdy každý druhý záběr je na zarámování a pověšení doma na zdi. Vedle vizuální stránky, která je za mě osobně naprosto kulervoucí, však nový trailer poodhalil taky více o zápletce, záporácích, hlavním hrdinovi, jeho společnících, ale třeba i o městě samotném. Ostatně Gotham byl ve filmech s netopýřím hrdinou odjakživa de facto další postavou, a stejně jako filmaři před ním, i Matt Reeves pojal tohle speciální místo zcela po svém. No, pojďme na to.

Už první záběr v podstatě navozuje atmosféru celého filmu. Zapadlá ulička, sychravo, déšť, pochybná kavárna – jestli někdy nějaký záběr řval noir, je to tenhle. Nový Batman se ale na rozdíl od většiny noirové tvorby neodehrává v padesátých letech minulého století, a tak scénu osvětlují obří skoro až futuristické neony, které krásně kontrastují se zbytkem prostoru a dávají vzpomenout třeba na původního Blade Runnera. Celá scéna rovněž připomíná slavný obraz Noční ptáci, viz. třeba ta zaoblená výloha nebo osamělí zákazníci posedávající na baru.

Každopádně k honění nad obrazovou stránkou se ještě vrátíme, teď je na čase seznámit se s naším prvním, a především hlavním záporákem – Hádankářem. Toho ve filmu ztvárnil Paul Dano, a jak jste si nejspíš všimli, ukázka nikdy zcela neukáže jeho tvář. Je to jasný záměr, se kterým bude Reeves nejspíš pracovat i ve filmu. A je to taky první oblíbený trademark jiného slavného režiséra, k jehož specifickému stylu se tenhle Batman poměrně otevřeně hlásí.

Pro Hádankáře – pravým jménem Edwarda Nashtona – si každopádně přišla policie vedená Jimem Gordonem (Jeffrey Wright). Učinila tak ale až podezřele snadno, takže bych si skoro i tipnul, že to nejspíš bude součástí jakéhosi chytrého plánu, navíc to opět hezky odkazuje tentokrát už nejen k Fincherovi a jeho záporákovi ze Sedm, ale například i k Jokerovi z Temného rytíře či Lokimu v Avengers. Záporáci se zkrátka milují nechávat záměrně zavřít.

Nashton po sobě každopádně na místě nechal hrnek s lattéčkem, na němž je do pěny vyrytý otazník. V tomhle případě možná trochu doslovné, ve filmu nicméně půjde spíš o jakýsi podpis naznačující, že Riddler coby sériový vrah nehodlá svoji identitu příliš tajit. Už nějakou dobu víme, že Nashton bude mít na svědomí hned několik vražd prominentních politických osob, kvůli čemuž mu Batman i celé gothamské policejní oddělení půjdou po krku. Nedávno pak proběhly další projekce hrubého sestřihu, a údajně nás mají čekat celkem brutální hry a pasti ve stylu Saw.

Další věcí jsou schody vedle kavárny. Ty vedou k nadzemnímu metru, a vás určitě zajímá, proč je zrovna tohle sakra důležité. Tak já vám to povím. Na internetu totiž panuje teorie, velice dobrá teorie, která se týká hlavní zápletky. Reeves kdysi prozradil, že příběh jeho filmu bude do velké míry inspirován Čínskou čtvrtí – ta se točila okolo politické korupce a plánu ukrást vodu. Výše zmíněná teorie pak tvrdí, že by se děj mohl točit okolo zaplavení původního gothamského metra, jež vybudovala rodina Wayneů, a které nyní zeje prázdnotou (proto si v něm po vzoru komiksu Year One postavil Bruce ve filmu svoji částečně zatopenou batcave), aby jiná firma mohla získat smlouvu na postavení nadzemky. Jak říkám, solidní teorie. Necháme se ale překvapit. Záběr na batcave je z minulého teaseru.

„Strach je nástroj. Když se ten symbol objeví na obloze, není to jen signál. Je to varování.“ Pattinsonův Batman působí v traileru hodně nasraně. Záměrně pak píšu Batman, nikoliv Bruce Wayne, protože z prvních ohlasů je patrné, že v tomhle snímku bude Batman tou hlavní identitou, a Wayne tím alteregem, ne opačně. Což je skvělé a jenom to dotváří obrázek mladého hrdiny, který ještě nemá své emoce tak zcela pod kontrolou, čehož jsme později v ukázce taky svědky. Co se batsignálu týče, tady máte příklad, jak moc realistická Reevesova verze vlastně bude. Obyčejný světlomet s kusem železa zaraženého do středu. Ani Nolan nešel tak daleko.

Ještě k tomu božímu kostýmu. Pancíř, logo, maska. Míchá se tu hned několik inspirací, od herního Arkham Knighta, přes realističtější pojetí Nolanových filmů, až po gotické rysy z Burtona. A neplatí to teda jen pro kostýmy, ale i Gotham jako celek. Po tolika zpracováních je samozřejmě těžké přijít s něčím novým, přesto se však Reevesovi povedlo trefit přesně do té skuliny mezi více komiksovým pojetím, a zároveň tím civilním z poslední filmové trilogie. Působí to špinavě, neučesaně, ale zároveň pořád dost autenticky.

Bitka s pomalovaným gangem může a nemusí odkazovat na Jokera. Odehrává se rovněž v metru, a je jasné, že odněkud mladíci inspiraci ke svému make-upu čerpat museli, v tomhle filmu ale Batman působí v Gothamu už zhruba rok, a tak dává smysl, že si i kriminálníci začnou zakrývat tváře a používat vlastní symboly (viz. Riddler). Odrážející se kulky jsou mimochodem dost možná nejčastějším jevem v celé ukázce. Hned za nimi je pak násilný Batman.

Návštěva gothamské psychiatrické léčebny (zatím ne Arkham Asylum, to v komiksech vzniklo později), kde sedí Riddler. A zjevně to neprobíhá úplně podle Batmanových představ. Hádankář cosi provedl, a hlavnímu hrdinovi se tím pěkně zaryl pod kůži. Zde mu Nashton poví, že se snažil získat jeho pozornost. Vracíme se tak k předchozímu teaseru, kde Riddler nechával Batmanovi konkrétní vzkazy a hlavolamy. Některé přitom mohly být určené přímo pro Bruce Waynea, tedy alespoň pokud se Nashtonovi podobně jako v komiksech podařilo odhalit Batmanovu pravou identitu. Náznaky pro to jsou v obou dosavadních trailerech.

Výbuch. Opět u kolejí. A hned na to zazní i mnou několikrát použité přízvisko Riddler / Hádankář. Nashtona tak zřejmě pojmenovali novináři, a přezdívka se rychle ujala. Slovy Batmana je každopádně město sudem se střelným prachem a Riddler je v něm sirkou.

První záběr na Bruce Waynea účastnícího se pohřbu bývalého starosty Dona Mitchella (oběť v úvodu prvního teaseru). Nejsem fanda toho účesu. Jsem ale fanda těch nohou, co přijdou po něm. Mimochodem, taky vám ty boty evokují kostým Michelle Pfeiffer z Batman se vrací?

Nohy patří pochopitelně Selině Kyle aka Catwoman, kterou si ve filmu zahrála uhrančivá Zoë Kravitz. Hned další záběr nám ji pak ukáže lépe, a to rovnou v interakci s Batmanem. Z jejích úst pak zazní, že se o sebe dokáže postarat, což potvrzují následující scény. Mimochodem, Gotham snad nikdy nevypadal líp než na těchto sluncem zalitých záběrech. Jo, a kdybyste to nevěděli, tak Zoë je přenádherná.

Ne už ovšem Tučňák, hraný ve filmu nerozpoznatelným Colinem Farrellem. Jo, tohle je Colin Farrell, smiřte se s tím. Podle hercových slov nemá mít Tučňák, zde obyčejný gangster a pravá ruka mafiána Carminea Falconeho (John Turturro), příliš mnoho prostoru. Paradoxně jej ale nový trailer ukáže hned několikrát, že by tedy jeho role narostla? Tučňák mimochodem dostal nedávno objednávku na sólový seriál – zatím bez potvrzené účasti Farrella. Takže klasický warnerovský bordel. Nicméně hrubý sestřih, jenž nedávno pár šťastlivců mělo šanci zhlédnout, měl prý ke třem hodinám, tak snad si Farrella za tu dobu stihneme vychutnat, vypadá tu, že si to dost užíval.

Koho bychom si každopádně měli užít s jistotou je Alfred Pennyworth, komorník a nejlepší přítel Bruce Waynea. Andy Serkis vypadá rozhodně jako akčnější verze předchozích dvou filmových Alfredů, tradiční rys – tedy starost o našeho hrdinu – ale zůstala beze změn. Zde Bruce varuje, že pokud s tímhle (ať už je to cokoliv) bude pokračovat, brzy vše ztratí.

Nejsem fanda ani těchto slunečních brýlí. Podle uniklého merchandisu se tenhle kostým jmenuje „The Drifter“ a odkazuje k soukromým očkům, co využívali podobných kostýmů, když se snažili pátrat v ulicích města v přestrojení. Nezapomínejme, že nový Batman má být totiž primárně detektivkou, ve které Batman ve chvílích volna, kdy zrovna nebude nikomu lámat končetiny, hodlá zapojit svůj intelekt a dostát se své pověsti nejlepšího detektiva na světě.

„Hříchy mého otce (že by Thomas Wayne, Bruceův otec, souvisel s onou politickou korupcí v Gothamu?), Savage (policejní komisař, potenciální další oběť), obnova byla lež (rodina Wayneů se v komiksech pokoušela obnovit Gotham, bojovat s chudobou, nikdy se jí to ale tak zcela nepovedlo), Colson (státní návladní Gil Colson hraný Peterem Sarsgaardem, k němuž byla v minulém traileru připevněna výbušnina a je tak Hádankářovou druhou obětí), Mitchell (první oběť), a už žádné lži.“ Hádanky, nebo možná vzkazy, které Riddler nechal pro Batmana, a které si maskovaný a značně ztrápený hrdina zoufale snaží nějak spojit dohromady.

Pattinsonův Batman si ve filmu nejspíš fakt sáhne až na dno. Někteří onu poslední zhlédnutou verzi filmu přirovnali k hororu, údajně hodně násilnému, a hodně temnému hororu. Asi tedy není žádným překvapením, že protagonista nebude dvakrát veselou kopou. Zde doslova přiznává, že mu je fuk, co se s ním stane, v reakci na Alfredovo předchozí kázání.

Jeden další krásný záběr na Selinu, a záhy začíná trailerový střihač přitápět pod kotlem. Akce střídá akci, Batman si nebere servítky a chce ublížit Tučňákovi, který se ho na oplátku snaží uklidnit. Když už je Batman moc brutální i na Tučňáka, je to signál, že by měl nejspíš vyhledat odbornou pomoc. „Take it easy, sweetheart.“ Farrell se do toho Tonyho Montany obul fakt pěkně.

Tenhle trailer je důkazem, jak důležité je pro superhrdiny, aby si našli ten správný hudební doprovod. Například následující akce by bez těch burácejících chorálů byla dost možná poloviční. Mimochodem s tímhle Batmanem nebude sranda asi na žádné párty. Podobně jako Bale, i Pattinson navštíví gangsterskou diskotéku, a i tady to pár lidí škaredě odskáče. Btw. rudé světlo je cool!

Catwoman povede ve filmu své vlastní vyšetřování, a tak i ona bude potřebovat nějaké přestrojení. V jejím případě asi budou stačit paruky. V klubu se nicméně s Batmanem sejdou, po čas filmu tak pravděpodobně i spojí síly.

Tohle. Je. Nádhera.

Selině se na rozdíl od Hádankáře Batmanovu pravou identitu odhalit nepovedlo. Ale znáte kočky. Kromě toho, že mají devět životů, tak jsou i zatraceně zvědavé. Každopádně intimní chvilku na střeše GCPD zjevně narušil Jim Gordon, před kterým Selina akrobaticky utekla skokem na jakási lana, Batman už ale takové štěstí zjevně neměl. Pokud tedy následující výbuch nepatří k předchozí sekvenci, jinak se mu zjevně uniknout povedlo.

No a konečně k vrcholu celé ukázky. Střílení do Batmana ve zhasnuté chodbě. Mlaskám blahem a chci to okamžitě teď hned vidět na velkém plátně. V úvodu jsem zmínil, že Greig Fraser točil Rogue One. Vzpomínáte si na scénu s Darth Vaderem na konci? Jop. Tohle mu fakt jde.

V tomhle filmu si Batman bude podle všeho říkat Pomsta.

Panečku. Navrhovat nové batmobily musí být ta nejlepší práce na světě. Teda hned po jejich řízení. Tohle prostě vypadá fantasticky. Záběr je ze sekvence, kdy Batman nahání Tučňáka po městě, ten si už už myslí, jak Batmana dostal, jenom aby ho maskovaný hrdina následně nemile překvapil. To ale předbíhám.

V novém filmu totiž dojde i na létání. Nebo spíš volný seskok s kápí jako bezmotorovým kluzákem. Scéna zřejmě navazuje na útěk před policií z prvního teaseru. Proč Batman utíká, když na začátku teaseru s policií zjevně spolupracuje? Těžko říct. Ale vzhledem k tomu, že se po něm i střílí, tak to asi nebudou jen nezaplacené pokuty za parkování.

Hasiči, záchranky a spousta, spousta policejních aut. Že by další Riddlerův útok? Tentokrát související s komisařem Savagem? Těžko říct. Hned další záběr je každopádně trochu bolestivý na pohled. Ukazuje totiž, že tenhle hrdina bude taky jen z masa a kostí. Střely se od něj sice odrážejí, když na vás ale spadne barák, případně vás trefí exploze, a vy uniknete jen o vlásek, asi se to podepíše. A přesně tak vypadá Batman na tomhle záběru, umazaný od špíny, prachu, a se zaschlou krví všude po tváři i obleku.

Sériový vrah živě streamuje. Už i gothamští padouchové objevili Instagram. Zároveň potvrzení, že navzdory veškeré estetice, film se pořád odehrává v současnosti. To jen pro ty, co furt věří v napojení na Jokera.

Když už Batmanovo násilí vystraší i Catwoman, je to signál, že… počkat, tohle už jsem jednou psal. Tahle verze by si asi s tou Affleckovou vážně celkem rozuměla.

Zjizvené pomlácené tělo. Od Batmana už snad ani nic jiného nečekáme. Přesto, pokud jsou tohle Pattinsonova záda, tak asi dobrý. O hercově fyzičce se toho zejména loni během dlouhých covidových pauz napsalo mnohé, z nového traileru jsem ale nedostal ani jedinkrát pocit, že by na to snad fyzicky neměl, nebo že bych pod maskou viděl někoho jiného. Takže šlo asi jen o klasické ničím nepodložené žvásty.

Další nádherný záběr, kde Batman očividně vede skupinku lidí zaplaveným metrem (?) k východu. Kamera v tomhle filmu bude prostě parádní. Vizuální hody se ovšem od režiséra Války o planetu opic daly čekat.

Jeden z Riddlerových vzkazů na zelené desce. Voiceover téhle části traileru pak rovněž patří jemu, kterak zrovna recituje parafrázi tradiční hádanky „what's black, white and re(a)d all over?“ (odpověď zní mimochodem noviny), místo které se ale zeptá „what's black, and blue, and dead all over“. Tady může být odpovědí více, například policie (nebo policejní komisař), případně Batman samotný.

No a ukončíme to směsicí záběrů na znovu vyděšenou Catwoman, šokovaného Alfreda pronášejícího typické britské „dear god“ a závěr honičky s Tučňákem, která končí už teď ikonickým převráceným záběrem na kráčejícího Batmana, za nímž všechno hoří. A do toho zákonitě prší. Zkrátka trailerový nářez, který neodhaluje zase tak mnoho, ale láká neuvěřitelně.

Tak co, věříte, že se na nás řítí pecka? Nebo vám tenhle přístup moc nesedí? Diskuze je vaše.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace