Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Spider-Man v Americe dotírá na Avatara, kina zoufale vyhlížejí další hit


ikona
TedGeorge
adrien brodycleand.j.carusokingsmanmarvelredeeming lovescreamsingsonyspider-manspider-man: bez domovathe 355tržbyvřískotwest side story
Multiplexy v zámoří zely prázdnotou nejenom kvůli obří sněhové bouři, která paralyzovala USA  

Napsat, že uplynulý víkend v amerických kinech stál za starou belu, by bylo urážkou předchozích víkendů, které stály za starou belu. Všechny promítané filmy utržily dohromady tragických 35 mega, což je nejhorší výsledek od konce září 2021, kdy Shang-Chi i po měsíci v multiplexech „vládnul“ s 13 míči a konkuroval mu jenom průšvihový muzikál Milý Evane Hansene.

V tomto odstavci si rozebereme všechny novinky, které se tento víkend dočkaly premiéry a zvládly vydělat aspoň pár set tisíc doláčů…

 

 

…ano, chápete dobře, nebyly žádné. Morbius byl už před pár týdny odložen až na začátek dubna a když zabrousím mezi limitované premiéry, stojí za pozornost snad jenom popelářský John Wick s Adrienem Brodym alias Clean. Ten se však kromě startu v pár desítkách kin dočkal především internetové VOD premiéry, takže studio IFC (zatím) utržené tisíce dolarů ani nereportuje.

Lednová mizérie v kinech svědčí Spider-Manovi: Bez domova, jenž znovu ukořistil zlato a díky poklesu o pouhou pětinu si v Americe připsal dalších 11 mega. Tom Holland a další představitelé Petera Parkera už mají nějaký ten pátek vyděláno, což jenom potvrdil minulý týden, kdy se dokonce podařilo zdolat Jurský svět.

Spidey se s monstrózními tržbami 1,74 miliardy (právě padla miliarda ze zbytku světa) pohodlně uvelebil na šestém místě celosvětově nejvýdělečnějších filmů všech dob a zbývá poslední důvod proč čísla marvelovky z dílny studia Sony bedlivěji sledovat –⁠ Avatar.

Technicky přelomový blockbuster Jamese Camerona trhnul před dvanácti lety v Americe 760,5 mega a Spider-Man na něj začíná nebezpečně dotírat. Zbývá posledních 25 míčů a Železný Jim bude gratulovat Jonu Wattsovi k bronzové pozici nejvýdělečnějšího amerického filmu všech dob. Ještě před pár týdny bych napsal, že až tak vysoko pavoučí muž v USA nezamíří, ale díky stávající výdrži radioaktivním pavoukem pokousaného teenagera už mnoho nechybí.

Stříbro bere pětka Vřískotu, na kterou bychom po mizerném traileru v redakci nevsadili ani zlámanou grešli. Horor nakonec příjemně překvapil nejenom kvalitou, ale i tržbami, které se právě v Americe vyšplhaly na 61 mega. Po třicetimilionovém otvíráku je to ucházející průběžný výsledek.

Pořád sice nemluvíme o nijak zázračném numeru (ve světě se navíc na Ghostface vůbec nechodí), ale když si vzpomeneme na nízký rozpočet 25 mega a pandemické okolnosti uvedení, tak je splacení rozumných produkčních nákladů už z kin nutno brát jako vítězství. Vůbec bych se nedivil, kdybychom se za dva roky dočkali dalšího návratu do městečka Woodsboro.

Bronz patří pokračování animáku Zpívej. V Americe se na něj navzdory celosvětové PVOD premiéře pořád chodí, což dokumentuje pokles o pouhých 17 % oproti minulému týdnu. Celkových 135 míčů z USA je fajn a vy asi tušíte, že velkou roli ve výdrži rodinných zpívánek pro nejmenší hraje neexistující konkurence. Se špunty mladšími deset let vás totiž  v zámoří do sálů na nic jiného nepustí.

Bramboru loupe kdysi nadějný režisér D.J. Caruso, jenž našel cestu k bohu. Jeho kanadská romantika Redeeming Love mě odpuzuje už trailerem a přijde mi smutné, že průšvihových 6,5 mega z nadprůměrného počtu 2 000 kin po dvou týdnech stejně stačí na čtvrté místo. Strávit 134 minut ve společnosti (mimo jiné) Famke Janssen holt nikdo nechce.

Pětku dostává prequel Kinsgmanů, který nevydělává ani v Americe (34 mega), ani ve světě (114 milionů). Snad se Matthew Vaughn dočká reparátu s variací na bondovky Argylle. Minimálně Henry Cavill by mohl nalákat nějaké nové předplatitele pro doposud nijak zázračně úspěšnou Apple TV+.

Ženská bourneovka The 355 na šesté pozici zvládla za tři týdny v kinech hned několik věcí: Stala se s rozpočtem 75 mega prvním velkým failem roku (aktuálně přepočítává pouhých 13 míčů z USA), už minulý týden ji v Americe distribuující Universalové nabídli za poplatek na internetu, a Jessica Chastain si po slaboučkém akčňáku Ava: Bez soucitu znovu potvrdila, že poloha neohrožené akční hrdinky pro ni vážně nebude to pravé ořechové.

American Underdog je sedmý. Zámořské tržby lízají 25 mega a sportovní drama mixnuté s čím dál protivnějším křesťanským poselstvím nemohlo pomýšlet na lepší čísla. Bývaly doby, kdy bijáky útočící na jeden milion dolarů za víkend automaticky znamenaly exodus z kin, ale něco mi říká, že Zachary Levi se šišatou mičudou bude mít k dispozici více než 2 000 kin i příští víkend. Smutné.

Na osmičce hlásí návrat do TOP desítky Krotitelé duchů: Odkaz. Těm se právě díky absenci nových premiér povedlo překonat americké tržby právem zapomenutých ženských Krotitelů natočených před šesti lety Paulem Feigem. Čerstvých 128 mega je vzhledem k rozpočtu 75 míčů slušné vysvědčení, ale sequel není vzhledem k nízkým číslům ze zbytku světa ještě ložený.

Předposlední místo bere Paul Thomas Anderson. Redakcí netrpělivě vyhlížena Lékořicová pizza bohužel v Americe zklamala a necelých 12 melounů horko těžko pokryje náklady na distribuci a nutnou reklamu provázející uvedení v osmi stovkách kin. Kdo ví, jestli ne zrovna nízký rozpočet 40 mega nakonec v následujících měsících z větší části nezacáluje Netflix nebo jiný rozhazovačný stream. Pokud by se tak stalo, pozdní březnové premiéře v našich kinech dost možná zazvoní umíráček.

Desítku uzavírá West Side Story s 36 miliony z Ameriky a ještě nižším číslem ze zbytku světa. Steven Spielberg na vlastní kůži poznal, že muzikály v současnosti skoro nikoho nezajímají. Minimálně v kinech je to jeden propadák za druhým.

Celkový žebříček víkendových tržeb zde.

Příští víkend se v kinech konečně něco začne dít. Roland Emmerich divákům představí vychýlený Měsíc v katastrofickém Moonfallu a Johnny Knoxville fanouškům připomene pomatený ansámbl kamarádů/masochistů v Jackass Forever. Ani v jednom případě bych to na velké tržební výskání neviděl, ale Jackass má vzhledem k nízkému rozpočtu samozřejmě mnohem jednodušší výchozí pozici.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (20)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace