Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Nový Vřískot zabodoval, konečně sesadil Spider-Mana


ikona
Cival
kingsmanmatrixmatrix resurrectionsmorbiusneve campbellscreamsingspider-manspider-man: bez domovathe 355tržbyvřískotwest side story
Jak ostrý je nůž Ghostface? 

Líné lednové tržby z kin budou letos ještě línější, protože celý svět straší omikron a nepříjemně oslabuje vůli chodit v davech do kin. Temný Morbius se navíc zdekoval z distribučního kalendáře, protože Sony si správně vyhodnotilo, že komiksovou horečku zvládne ještě chvíli ukojit jen Spidey (úplně nejlíp by udělali, kdyby prohloubili svou spolupráci s Netflixem, prodali mu Morbia jako prvoligový blockbuster, a tím pomohli Netflixu a sebe zachránili od potenciálního propadáku), takže start roku mohl kasovně spasit pouze jeden jediný titul. Ale naštěstí se mu to celkem povedlo. 

 

Nový Vřískot v principu tak trochu napodobil osud Jurského světa z roku 2015, jen ve výrazně menším měřítku. Jurský svět vstoupil do kin po dlouhé odmlce od finančně vlažné trojky Jurského parku a jako lehký restart se představil v situaci, kdy už šlo na dinosaury vzpomínat s jistou nostalgií. Záměr tehdy dokonale zabral a díky 1,67 miliardě dolarů od pamětníků, jejich ratolestí i zbrusu nových diváků se z čerstvé jedničky Jurského světa stal jeden z největších hitů všech dob.

 

Reboot Vřískotu tak vysoko samozřejmě nemíří, ale celkových osmatřicet mega čtvrtého dílu málem dorovnal už o prvním víkendu. V myslích diváků se stal návratem té staré sympatické značky z devadesátých let, comebackem cool hororu a díky tomu se mohl mj. z pozice druhého nejočekávanějšího titulu roku dle čtenářů IMDb odpíchnout k suverénnímu startu z prvního místa kasovního žebříčku. S velmi sympatickými 30,6 miliony z prvního víkendu.

Ten je v Americe navíc prodloužený, takže i pondělí bude pro Vřískot tučné a nasměruje film přes 70 mega jen z Ameriky. Film se přitom chystá přisypat i pár desítek mega ze zbytku světa. Díky velmi dobrým recenzím, pozitivním diváckým reakcím a rozumnému rozpočtu kolem 25 melounů tak půjde o skromný úspěch po všech stránkách, přesahující obvyklou úroveň lednové hororové nadílky už před covidovými časy, natož teď. Do dvou let tu máme nejspíš šestý Vřískot, to je zřejmé. SAW, Elm Street, Vymítač ďábla i Pátky třináctého teď můžou závidět. Já osobně pak hlavně doufám, že se Ghostface ve filmu notně chopil postav Neve Campbell a Courteney Cox a výkony jejich dvorních plastických chirurgů nás přestanou příště zneklidňovat...

 

Po měsíci se tak musel Spider-Man stáhnout ze zlatého stupínku. Jeho výnosy přes všední dny jsou oproti přelomu roku násobně slabší, ale propad víkendových tržeb o pouhých 36% a přísun dalších dvaceti mega je velmi solidní. Spidey přeskočil hranici 700 milionů z Ameriky, čímž překonal Black Panthera a zůstane čtvrtým nejúspěšnějším blockbusterem v Americe za Epizodou 7, avengerovskou Endgame a Avatarem (samozřejmě bez zohlednění inflace). Na covidovou éru luxusní počin!

V celosvětovém pořadí je Spider-Man s 1,6 miliardy zatím na místě osmém. Kolem Lvího krále a Jurského světa se ale prožene a zůstane před ním nakonec jen pět megahitů s dvoumiliardovými tržbami (krom zmíněné trojice i Titanic a Infinity War). Sony s Marvelem prostě ukázali, že to stále jde, a Hollywood se teď bude modlit, aby tenhle triumf zvládl napodobit někdo rychleji než nový Spider-Man za tři roky.

 

Bronzovou příčku udrželo Zpívej 2. Připočtených osm mega posunulo animák definitivně přes dvě kila celosvětově, z průběžných 215 melounů se bude chtít tahle rodinná oddychovka dostat co nejdál přes čtvrtmiliardu. Jak už jsme několikrát říkali - proti jedničce brutální sešup, v koronavirovém kontextu ale solidní zápis.  

Další dva filmy utržily už jen po poněkud hanebných dvou milionech: dámský špiónský akčňák The 355 je dolarovou černou dírou a absolutním propadákem, prequel Kingsmanů se horko těžko škrábě ke globální stovce a to režiséra a producenta Matthew Vaughna určitě taky hodně bolí. 

 

Díky mizerné kondici ostatních titulů v americké distribuci se mohla na šestou příčku (těsně před sportovní drama American Underdog, které alespoň zdolalo dvacku z amerických kin) vydrápat anime fantasy Belle. Další z řady exotických importů si z třinácti stovek kin připsala ale pouhých 1,6 milionu, což je taky slabota. Film má ale vyděláno z Asie a teď se posunul na šedesátku celosvětově. Co by za tuhle částku leckteří jiní dali...   

Desítku pak uzavírají tři ekonomicky nespokojené tituly: zatímco Lékořicová pizza a West Side Story zkusí ještě vytěžit trochu fanfár z oscarové sezóny, Matrix Resurrections je i s řadově vyššími tržbami (140 milionů celosvětově) při svém megalomanském dvousetmilionovém rozpočtu a při diváckém odmítnutí průšvihem. Vlasy nad vodou drží Neovi jen zbytek světa, v Americe je to kinozoufalství i kvůli releasu na HBO Max.

Ano, krom Vřískotu a Spider-Mana tedy je pořadník jen depka a trápení.

 

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden čekejme stejné pořadí na prvních dvou místech, protože romanci Redeeming Love a hlavně fantasy King´s Daughter čeká hodně tvrdý funus.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (9)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace