Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 10 největších kasovních propadáků za rok 2021


ikona
TedGeorge
angelina jolieanya taylor-joyben affleckdaisy ridleydisneyhbo maxhugh jackmanjames gunnkeanu reevesmatt damonparamountridley scottsteven spielbergstreamytaylor sheridantom hollandtržbywarner bros.will smith
Desítka filmů, která minulý rok profrčela kiny a prodělala přitom desítky a stovky milionů dolarů  

Asi budu mluvit za všechny, když řeknu, že v roce 2021 jsem byl v kině vícekrát, než v roce 2020. Covid si minulý rok občas dal pauzu, studia nemohla svoje bijáky dokončené v předchozích letech odkládat do nekonečna a především na podzim jsme se konečně dočkali přehršle premiér. Po dvouleté promlce se tedy znovu dočkáte klasických žebříčků těch největších kasovních propadáků a vítězů, protože tentokrát už bylo kde brát. Zvlášť co se propadáků týče.

Především Warneři se v aktuálním článku dočkali hojného zastoupení, protože de facto obětovali celoroční sled původně exkluzivních kinopremiér na oltář svého ambiciózního a na nedostatek zajímavých seriálů doposud doplácejícího HBO Max. „Hybridní“ premiéra však minulý rok automaticky neznamenala fail a snímek s výhradní premiérou v kinech ani zdaleka negarantoval sukces. Bijáky řadím za sebe nejenom v závislosti na vydělaných milionech kontrastujících s často obřími rozpočty, ale samozřejmě beru v potaz i ambice herců a režisérů podepsaných pod propadákem a v jednom případě i zašlápnutí kdysi mocné franšízy hluboko do země. Dejte se do čtení.

7. Reminiscence
Rozpočet: Variety uvádí 54, Independent 65 a The Numbers 68
Tržby v USA: 3,9 (!)
Tržby ve světě: 11,9
Tržby celkem: 15,8
Premiéra: V kinech a pro americké předplatitele i na HBO Max
KarelR se nevyjadřuje ke kvalitám filmu, protože ho neviděl.
Vytáhni v hospodě: Thandie Newton, kterou jistě znáte nejenom z Mission: Impossible 2 a Westworldu, se rozhodla „změnit“ svoje jméno a počínaje premiérou Reminiscence se přejmenovala na Thandiwe. Tak se mimochodem jmenovala už při narození a jméno pochází od její matky ze Zimbabwe. Když však debutovala ve filmu Flirtování, kde si zahrála po boku Nicole Kidman, bylo její jméno v titulcích uvedeno nesprávně (tedy Thandie). Všichni si tak nějak zvykli, a herečka se nesprávné jméno odhodlala veřejně řešit až o tři dekády později.

Lisa Joy se sice dočkala slušného úspěchu se seriálovým Westworldem (po první sérii jsem přestal sledovat a reakce okolí mě neustále utvrzují, že jsem udělal správně), ale Reminiscence si za rámeček rozhodně nedá. Sci-fi thriller šmrncnutý romantikou s Wolverinem alias Hugh Jackmanem v hlavní roli přitom klidně mohl dopadnout úplně jinak než jako vyvanulá a ve vlastních ambicích utopená variace na Počátek a Memento. Lisa opisovala od slavnějších vzorů, kromě režie nevyrazila dech ani scénářem a navzdory zajímavému postapokalyptickému prostředí nezaujala. Z minulosti však známe bezpočet příkladů, kdy nijak výjimečný a originální biják v kinech uspěl. Jenomže Warneři, no…

Jakoby tušili, že smrtící kombinace srpnové premiéry a souběžného startu na HBO Max nedává velké šance na úspěch, a tak se rozhodli film popravit ještě před premiérou sami. Dočkali jsme se jediného (!) traileru a o sci-fi se před premiérou nemluvilo vůbec nikde. Možná díky ostentativnímu kálení na promo před uvedením do kin a na stream ušetřili nějaký ten milion, ale když se podívám na jejich letošní plýtvání stovkami milionů na všechny strany, tak mi totální tržební fail Reminiscence (vydělat za první víkend necelé dva miliony z více než 3 000 amerických kin je velká síla) přijde neospravedlnitelný. Hugh Jackman to přežije a protancuje se na Broadwayi k lepším zítřkům, ale žánr sci-fi potřeboval po propadáku Ad Astra hit jako prase drbání.

6. Snake Eyes: G.I. Joe Origins
Rozpočet: 88
Tržby v USA: 28,3
Tržby ve světě: 11,8
Tržby celkem: 40,1
Premiéra: Pouze v kinech
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Zoufale prázdný reboot, který nijak neobhájil svou existenci a nejspíš značku G. I. Joe odsoudil k přesunu kamsi na stream.
Vytáhni v hospodě: Jednu z vedlejších rolí si ve filmu vystřihla Samara Weaving. Věděli jste, že Samara je neteř Hugo Weavinga alias agenta Smithe, respektive Elronda? Ne, nic zajímavějšího jsem nenašel.

Pokud měl ještě před pár lety Henry Golding šanci řekněme pět procent na to, aby se stal příštím Jamesem Bondem, tak po premiéře Snake Eyes bych si tipnul, že jsme na pěti promile. Nikdy neříkej nikdy, film ovšem prodělal Paramountům kalhoty a studio si pravděpodobně pohřbilo jednu z  posledních jakž takž výdělečných franšíz. Už 25 dní po mizerném startu v amerických multiplexech jim mimochodem ruply nervy a Snake Eyes začali prodávat na iTunes a dalších kanálech. Bylo to ještě dříve, než se film dočkal premiéry na některých klíčových trzích (například ve Velké Británii). Nemluvě o tom, že už o 20 dní později byl Snake dostupný zdarma předplatitelům na jejich prozatím velmi pomalu startujícím Paramount+.

Otázkou je, zda vůbec mohl další zástupce série, jež vychází z Hasbro hraček, uspět. První díl v hlavní roli s Channingem Tatumem se v kinech nezaplatil a pokračování vzniklo především kvůli tomu, že lidé v roce 2008 ještě hromadně nakupovali dvdčka. G.I. Joe jich jenom v Americe prodal za více než 100 milionů dolarů. Dvojce potom bezesporu pomohla účast již docela hvězdného Rocka (na Bruce Willise už tenkrát nebyl nikdo zvědavý). Trojka šla do kin celých osm let po posledním dílu a do hlavní role obsadila herce, kterého sice milují fanynky romantických komedií, ale ty vážně netvoří cílovku pro akčňák. Pokud bych snad někdy v budoucnu uvažoval, že se na Snake Eyes podívám, bude za tím jenom smířlivá recenze Mr. Hlada.

5. West Side Story
Rozpočet: 100
Tržby v USA: 30,2 a pár mega ještě asi přibyde
Tržby ve světě: 18,4 a platí to stejné
Tržby celkem: 48,6
Premiéra: Pouze v kinech
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Skvělé muzikálové drama s parádním obsazením, které si Spielberg očividně hrozně užil. O to víc zamrzí, že všichni zastiňují jen velmi dobrého Elgorta.
Vytáhni v hospodě: O remakeu West Side Story se uvažovalo už v roce 1996. Příběh byl po vzoru Luhrmanova Romea a Julie zasazený do současnosti a pro mě je asi nejzajímavější fakt, že režírovat měl Bernardo Bertolucci. Nakonec však od projektu sešlo a Bertolucci nám tak nenabídnul (jistě trochu lechtivou) verzi legendárního muzikálu.

Steven Spielberg si za svou dlouhou kariéru propadáků příliš nepřipsal a vlastně není žádným velkým překvapením, že tím dalším se stal zrovna jeho první muzikál. Diváci na ně nikdy nemířili v davech (v kinech se málem nezaplatilo ani Moulin Rouge!) a při pohledu na četné letošní průšvihy se obávám, že můj oblíbený žánr bude v kinech čím dál větší vzácnost. Všechno načal už Hamiltonem celosvětově proslavený Lin-Manuel Miranda a jeho Život v Heights. Warneři ho poslali do kin v červnu, samozřejmě byl okamžitě dostupný i na HBO Max v zámoří, respektive na torrentech. Propadnul. O dva měsíce později zamířila do multiplexů biografie Arethy Franklin Respect a já si ani nevšimnul, že se snímek promítá i u nás (celkem si toho mimochodem všimlo 753 krajanů).

Zpátky k West Side Story. Bezesporu legendární broadwayský muzikál z pera Stephena Sondheima (RIP) režírovaný v šedesátých letech Robertem Wisem, se dočkal možná trochu zbytečného remaku, který sice Steven natočil uctivým a řemeslně precizním stylem, tržby však jasně ukazují, že zájem diváků o jeho návrat k legendě prostě nebyl. Nelze se vymlouvat na neexistující souběžnou streamovací premiéru ani na (jindy exkluzivní) vánoční datum premiéry. Hlavním důvodem tržebního propadáku byl nezájem mladé generace. Jak totiž v plné nahotě ukázal Spider-ManVenom 2: Carnage přichází a další, právě ta byla minulý rok jako jediná schopná naplnit pokladny kin. Spielberg oslovující s West Side Story především pamětníky bohužel utřel. Snad mu náladu spraví alespoň nějaký ten Oscar.

4. Kdo mi jde po krku
Rozpočet: Není známý a věřte, že jsem hledal
Tržby v USA: 7,3
Tržby ve světě: 16,1
Tržby celkem: 23,4
Premiéra: V kinech a pro americké předplatitele i na HBO Max
KarelR se vyjadřuje ke kvalitám filmu: Nečekaně špatný Sheridan! Jako by se autor nejlepších současných seriálů (Yellowstone a 1883) s někým vsadil, že s vážnou tváří napíše a natočí nejtupější film roku.
Vytáhni v hospodě: Následující info pochází pouze z IMDb a nepodařilo se mi najít původní zdroj, ale jedná se o tak šťavnatý drb, že vás o něj prostě nemohu ochudit. Jednu z rolí v Sheridanově thrilleru si totiž měl zahrát Nicolas Cage a vy se do diskuze pod článkem klidně rozepište, jestli by byl podle vás jako jeden ze záporáků méně směšný než ta dvě nešťastně obsazená nemehla.

Navzdory na předchozích řádcích jasně prosvítajícímu hejtu na Warnery vás možná překvapím a studio pochválím. Ale bude se to týkat jenom několika prvních měsíců minulého roku. Právě tehdy byli díky svému zabejčení do celoročního HBO Max modelu jedni z mála, kteří nám servírovali novinky, a jednou z nich byl právě Sheridanův thriller Kdo mi jde po krku. Takže ano, nebýt svérázného studia, recenzenti spolu s diváky by neměli v první polovině roku 2021 co žrát. Respektive měli, ale jednalo by se především o streamovací premiéry z ranku Cherry.

Na ohnivé Kdo mi jde po krku jsem se vážně těšil. Nejenom kvůli Sheridanovi, ale i díky vzpomínkám na jednu z posledních her, u níž jsem trávil čas – Firewatch. Zklamání bylo velikánské a kdysi hvězdnou Angelinu Jolie v roli chrabré hasičky bych bez váhání zařadil mezi nejhorší filmy, které jsem minulý rok viděl (špatné české komedie vynechávám). Warneři museli nejenom za Angie utratit strašný majlant, a tak se nabízí otázka, proč nezkusili před premiérou intenzivněji lhát a diváky do relativně fungujících amerických kin nějak nalákat. V zámoří sice nežiji, BoxOfficePro ovšem čtenáře tenkrát informovalo, že kromě několika trailerů a nutných rozhovorů na place, se v zámoří snímek týdny před premiérou nedočkal vůbec žádné viditelné kampaně. Jako kdyby studio v roce 2021 dobře u půlky premiér rezignovalo už předem.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace