Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Scottův Gucci prošuměl, Resident Evil shořel. Díkuvzdání zachraňoval Disney


ikona
Cival
disneydunaduneencantoeternalsghostbustersjames bondking richardklan guccikrotitelé duchůlady gagalékořicová pizzamarvelno time to diepaul thomas andersonresident evilresident evil: raccoon cityridley scotttržbyvenomvenom 2
Kolik radosti se dočkala americká kina? 

Už je to jen na Spideym! Nikdo jiný pokladny světových kin zachránit nezvládne. Tuplem ty české, z nichž vycouvala dvojka Bambitky i Vánoční příběh (taktéž koncertní dokument o Pražském výběru byl odložen, ale ten by tisíce diváků nezlákal), a tak jde o opravdu jediný potenciální velký hit příštích týdnů. V Americe velké blockbustery už uhnuly dřív, třeba Top Gun 2 měl mít právě po Díkuvzdání tu několikrát odkládanou premiéru taky úspěšně za sebou. Ale nestalo se, a tak musely kinaře zachraňovat méně ambiciózní tituly.

 

Nejlíp se to povedlo animáku Encanto. Jeho pětidenní otvírák ze 40 milionů dolarů je poměrně solidní, zvlášť když uvážíme rostoucí pandemickou paniku i v zámoří. Jasně, áčkové animáky od Disneyho dříve mířily mnohem výš, letos ale půlka podobných projektů odplula na stream nebo v kinech shořela, takže suverénní první místo se solidním startem není k zahození. Tržby v Americe zkusí jít přes sto mega, kterážto cifra by se v těchhle těžkých časech cenila.

 

Encanto má jako klasická disneyovka nového střihu na RottenTomatoes sice evidovaných luxusních 92% pozitivních recenzí při skvělém ratingu 7,7 z 10, přesto to na takovou tu typickou (před)vánoční trvalku ve stylu Na vlásku a Ledového království nevypadá. Poměrně rychlé poklesy výnosů ze dne na den odpovídají spíš názorům našinců, kteří jsou výrazně kritičtější a rozumí si tak maximálně s 6/10 MrHlada. Konkurence je ale mizivá, tak by toho Encanto mělo využít a stávajících 69 mega z celého světa zásadně rozmnožit.

Druhé místo jistí Krotitelé duchů. Studiu Sony se vyplatilo vykutálené nasazení týden před Díkuvzdání, díky němuž mohly na slušný čtyřicetimilionový start navázat štědré svátky s dalšími 35 miliony. Ghostbusters překonají za pár dní kilo z Ameriky (momentálně 87 melounů) a tím udělají první jasný krok k obhájení své existence. Potřebovali by však o dost výraznější pomoc zejména z Evropy, ale... je to těžký, když je česká premiéra smutně odsunuta až na leden! Aktuální globální mezisoučet za 115 mega je každopádně za očekáváním, o to víc si v Sony váží Venoma.

 

Zbytek světa bude mít za úkol zachránit i Klan Gucci, ale kdovíjak to nevypadá. Scottova kriminální fashion freska má totiž na kontě globálně jen 34 mega, takže většinou přispělo zámoří. Analytici sice hlásí, že pětidenní otvírák za 21 milionů je největším startem nějakého dramatu za poslední dva roky, jaksi ale nezohledňují skutečnost, jak málo se tahle velkorysá dráma ze současnosti točí a že drtivá většina z nich prostě míří rovnou na Netflix nebo jinou streamovací platformu. V kině nám tenhle typ filmů vymírá...

... a trochu se zdá, že vymře, až na věčnost odejde mistr Ridley Scott. Ten se snažil letos hned dvakrát narušit zákonitosti turbulentně se vyvíjejícího kinotrhu - poprvé kasovně totálně vyhořel s parádním historickým Posledním soubojem, teď se mu sice daří lépe, ale o moc víc ekonomické radosti z toho neplyne. Možná ještě víc budou tvůrce mrzet rozpačité recenze (jen 61% pozitivních) a nemilá skutečnost, že polovina diváků tlačí Lady Gaga do oscarových dostihů, zatímco půlka se nepokrytě vysmívá jejím pokusům o italský akcent.

 

Na čtvrté pozici se pořád snaží Eternals. V Americe se tahle komiksová týmovka nezatavila a čerstvě překonala 150 milionů (při nejnižším poklesu ze všech titulů v popředí). Na trochu něco jiného ze světa Marvelu je navíc stále zvědavo celkem dost diváků na ostatních trzích, takže Eternals ještě můžou stoupat a jejich bilance aktuálně dělá 368 milionů celosvětové. Tahle týmovka dá víc než Black Widow. Inu, aspoň něco...

V naprosté tichosti - jako by nezávislé studio Screen Gems vědělo, že tady se chystá obří průser a je zbytečné investovat peníze do marných pokusů o jeho odvrácení - se dočkal premiéry i nový Resident Evil. Kdo doufal v energický reboot bez Milly, zato s Kayou Scodelario, byl naivní. Resident Evil vypadal tragicky na fotkách i v traileru a dopadl kastrofálně v recenzích i v pokladnách kin. Devítimilionový start z pátého fleku je naprostou ostudou a zůstává i daleko za érou Milly Jovovich. Videohry jsou prostě na plátnech prokleté.

 

Druhou půlku pořadníku zahajuje Velký červený pes Clifford, který se furt chystá na leden do českých kin. Díkuvzdání mu jako rodinné oddychovce logicky pomohlo se vytáhnout, průběžných 42 milionů dolarů ale není žádnej šlágr. Na druhou stranu co by za to dal třeba Král Richard. Biografie otce sester Williamsových sice má potenciál dotlačit k oscarové nominaci stále skvělého Willa Smithe, svoje diváky ale tohle drama vůbec nenašlo a aktuálně hanebně paběrkuje s mizernými jedenácti melouny.   

Na osmé pozici konečně zdolala americké kilo Villeneuvova nádherná Duna. Celosvětové výnosy se už víceméně zastavily na 374 milionech, díky čemuž se Duna ještě pořád drží v top desítce globálně nejúspěšnějších titulů letošního roku (z níž ji vykopnou za týden Eternals).  

 

James Bond se mezitím dočkal další mety, protože mimo Ameriku přeskočil hranici 600 milionů dolarů. Titul globálně nejúspěšnějšího nečínského blockbusteru roku do premiéry Spider-Mana 3 už Není čas zemřít nic nesebere a není, myslím, moc racionálních důvodů, aby byli v MGM s momentálními 758 miliony z kin nespokojení. 

Desítku uzavírá Venom 2 s 469 miliony - bez té Číny prostě zůstanou tržby výrazně níž než u prvního dílu. Sony každopádně může s velkým natěšením vyhlížet o level silnější komiksový titul Spider-Man 3. Jen ten napraví tu dost bláznivou situaci, kdy je stále nejúspěšnějším hollywoodským flákem v domácích pokladnách Shang-Chi se čtvrtmiliardou dolarů! Mimochodem, já po zhlédnutí Venoma 2 doufám, že Andy Serkis už žádný další trikový blockbuster režírovat nebude a že Venom zkusí cílit výš než na sedmileté klučiny... 

 

Na úplný závěr pak potěší, že Andersonovo podle všech indicií mistrovské retro Lékořicová Pizza vytěžilo na úvod víc jak tři sta tisíc dolarů z pouhých čtyř kin! V průměru na kino je to nejvyšší číslo za poslední dva roky, takže, třes se, oscarová sezóno! 

Kompletní žebříček tržeb zde.

Tradiční absenci velkých premiér po obvykle tučnějším Díkuvzdání dokumentuje širší uvedení pouze psychologické artovky Wolf o mladíkovi, který se považuje za vlka.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace