Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Epická Duna vládne Evropě. Bude to stačit na pokračování?


ikona
TedGeorge
candymanclint eastwoodcopshopcry machodaniel craigdenis villeneuvedunaduneexpedice: džunglefree guyhbo maxjames wanjoe carnahanmalignantmarvelmilý evane hansenenení čas zemřítno time to dieshang-chitom hardytržbyvenomzhoubné zlo
Dočkáme se druhé Duny, nebo se na základě prvních čísel z Evropy máme nadále bát? 

Shang-Chi je v USA nepřemožený už měsíc v kuse a já mám z vícero důvodů radost. To pravé kasovní drama se však právě odehrává v Evropě, kde Duna už druhý týden bojuje o miliony eur, švýcarských franků a severských korun. Všichni víte, že druhý díl plánovaný kanadským režisérem Denisem Villeneuvem od samého počátku ještě není odsouhlasený a Warneři vyčkávají, zda jejich nákladný film trhne v kinech dostatečné množství dolarů. Dnešní report tedy nebude jenom o repetitivních amerických tržbách (vrátím se k nim až v druhé polovině článku), ale především o aktuálních číslech ambiciózního spektáklu a s tím souvisejících vyhlídkách na možný sequel. Čeká nás ještě slušné drama.

Duna se minulý víkend rozjela slušně. Necelých 38 milionů z první várky evropských premiér překonalo střízlivá očekávání a nejenom já byl najednou plný optimismu. Hlavně parádní výsledky z Francie a Ruska (otvírák větší než 7,5 mega byl v obou zemích v TOP trojce víkendů roku) stojí za zmínku. Německo s necelými 5 míči se také neupejpalo, Itálie a Španělsko se dostaly přes dva miliony a Skandinávie nezůstala se sympatickými čísly pozadu. Tržby za první víkend ze Švýcarska se mi zpětně nepodařilo dohledat, ale dvaceti franky přispěl na místě už minulý čtvrtek/pátek imf.

Venku jsou čerstvá čísla beroucí v potaz výše zmiňované evropské trhy a k tomu premiérová numera z hrstky nově startujících zemí na Blízkém východě. Jsme na 76,5 milionech a já se přiznám, že jsem asi naivně očekával ještě větší nášup. Na první pohled se sice globálně klesá jenom o třetinu a především Rusko s patnácti, Francie s třinácti a Německo s deseti miliony (včetně středečních 50 babek od Civala, Hlada, do_Oda a k0C0URA z Drážďan) překonávají očekávaní, ale Duna si teď užívala 14 dní relativní volnosti a právě následující týdny to bude mít Villeneuve se svou sci-fi setsakramentsky těžké.

Když člověk vezme v potaz už měsíc trvající absenci zajímavých premiér v multiplexech ve většině světa (Česko je se Zátopkem a zástupem méně ambiciózních tuzemských fláků spíše výjimka), ze které profituje především Shang-Chi, tak má pocit, že nadcházející týdny budou pro Dunu skoro až nefér masakrální. Počínaje londýnskou premiérou 29. září, multiplexy po celém světě ovládne bondovka Není čas zemřít. Nemluvě o dvojce Venoma, jež svou pouť za chechtáky z kin odstartuje ve většině světa o dva týdny později.

Sledujeme ošemetná škatulata s premiérami, kde nejenom evropští distributoři plánují každý nadcházející víkend tak, aby proti sobě proboha nešli Bond s Venomem a do rovnice zkouší zařadit i očekávané domácí fláky. Bohužel už moc neberou v potaz právě Dunu. Ta musí v Evropě vydělat většinu valut do čtvrtka, protože počínaje příštím víkendem budou IMAXy a největší sály přednostně hrát poslední bondovku, jenom aby Daniela Craiga následně vystřídal Tom Hardy. Rád bych věřil, že zájem o Dunu za pár dní neopadne a kina jsou schopná uživit minimálně dva velké blockbustery. Když si ale vzpomenu, jak jsou letos návštěvníci kin opatrní a vybíraví, nejsem si vůbec jistý.

Tím špatné zprávy pro sci-fi podle slavné předlohy Franka Herberta nekončí. Další várka důležitých premiér čeká Dunu až v druhé půlce října. Nejprve 15. Japonsko, pak od 21. USA, Čína, Velká Británie a samozřejmě Česko a Slovensko (Austrálie až na začátku prosince, nejspíš i kvůli covidu). Smutně připomínám, že v tenhle termín se biják dočká také kontroverzní premiéry na HBO Max a všichni víme, co to znamená. Obávám se, že apel režiséra, recenzentů a prvních diváků hovořící o maximální nutnosti vidět Dunu v IMAXu, nebo na co největším plátně, se na konci října mine účinkem a vizuálně podmanivý blockbuster se v dotyčných zemích nedočká slušivých tržeb z kin, ale spíše rekordní aktivity internetových pirátů.

V tuto chvíli píše Duna velmi podobná čísla jako Nolanův Tenet (reálně je ze srovnatelných trhů o 12% výše, ale to se kvůli Bondovi už příští týden srovná). Kdyby podobné tržby pokračovaly i nadále a snímek by si došel pro cirka 60 milionů v USA a Číně (což je podle mého názoru docela pravděpodobné), mluvíme o konečných 360 melounech z kin. Je to málo? Vzhledem k vysokému rozpočtu 165 - 200 mega rozhodně ano, ale víc nikdo nečekal. V konečném součtu bude extrémně důležitý výsledek z USA, protože Amíci jsou pro hollywoodská studia pořád nejdůležitějším ukazatelem a u blockbusterů dodnes bez výjimky platí, že velký propadák v Americe se neodpouští. Zvlášť když Čína háže továrně na sny čím dál víc klacků pod nohy.

Možná jsem až moc pesimistický kazišuk a nechci vám už teď brát naděje na pokračování. Sám pořád doufám. Pokud nejsou Warneři naprostí hlupáci (poslední dobou čím dál častěji pochybuji), tak jistě vidí, jakou paseku v jejich účetních závěrkách nadělal jejich letošní HBO Max experiment. Studio by snad výjimečně mohlo nedostatečné tržby z USA (padne aspoň kilo?) nonšalantně přejít, vzpomenout si, kolik letošních filmů souběžná premiéra na streamu vyloženě zabila, a Duně dát další šanci. Byť je už dlouho jasné, že drahé sci-fi kvůli smrtícímu distribučnímu modelu a covidu zákonitě prodělá v kinech desítky milionů dolarů, ještě před pár týdny jsme všichni tušili mnohem větší průšvih.

Rychle ke klasickému víkendovému žebříčku z Ameriky: Prvenství už měsíc v kuse drží Shang-Chi a legenda o deseti prstenech, který díky dalšímu nízkému poklesu o 41 % přisypal do disneyovské šrajtofle 13,3 mega a je už jenom pár milionů od respektuhodné hranice 200 melounů z USA. Black Widow překonal asijský superhrdina už během týdne a začíná se rýsovat zámořský finiš až někde u 250 kulatých. Krásný výsledek, který jenom trochu degradují méně zázračné tržby ze zbytku světa. Globálně eviduje marvelovka 363 milionů a 400 padne během dvou týdnů. Půlmiliarda je však nedostupná, protože Čína film prostě nechce.

Stříbro bere v zámoří slzopudné drama Milý Evane Hansene. Populární muzikál z Broadwaye se dočkal filmové adaptace a z více než 3 300 kin vydělal pouhých 7,5 milionů babek. Za hudbu zodpovědné duo hitmakerů Benji Pasek a Justin Paul se ale tentokrát nemůže těšit na rekordní výdrž z ranku Největšího showmana (Hugh Jackman o Vánocích 2017 trhnul první víkend velmi podobnou sumu, ale následně jí v zámoří zázračně rozmnožil skoro dvacetkrát).

Diváci totiž ve shodě s kritiky žehrají nad dlouhým a nudným dramatem s nijak výjimečnými hudebními čísly. Nemluvě o faktu, že představitele hlavní role si vystřihl ten stejný kluk, jenž hrál ztrápeného teenagera už v původní divadelní hře. Problémem je, že Benu Plattovi je už 27 a v roli středoškoláka je prý stejně uvěřitelný jako Angelina Jolie hrající matku Colina Farrella v Alexandrovi. Letošní řada propadáků je na první pohled už skoro nekonečná a pro Evana Hansena budiž útěchou, že vzhledem k relativně střídmému rozpočtu 27 míčů nebude patřit mezi úplně největší faily roku. Snad muzikály na konci roku konečně nakopne alespoň Spielberg a jeho očekávaná verze West Side Story.

Především díky 114 milionům z Ameriky a 95 míčům z Číny se pravděpodobně dočkáme pokračování Free Guye s Ryanem Reynoldsem. Už před víkendem se celosvětové tržby překulily přes hranici 300 milionů a aktuálních 317 míčů ospravedlňuje vysoký rozpočet 120 melounů. Americký bronz po sedmi týdnech v kinech se rozhodně počítá.

Candyman na bramborové pozici je trvalka. Oproti minulému víkendu klesá v USA o necelou třetinu, přepočítává hezkých 57 milionů dolarů a letos bude patřit mezi hrstku fláků, které se zaplatily už z kin. Byť ve světě se na bubáka skoro vůbec nechodí.

Pětku dostává Clint Eastwood. Cry Macho nás na začátku srpna potěšilo trailerem těžícím z krásné melodie složené před 35 lety Ennio Morriconem. Tím to bohužel haslo, protože Eastwood si po devadesátce zrežíroval průměrné a dost nudné drama. Americké tržby 8 milionů z 4 000 (!) kin asi nepotřebují další komentář. Smutná recenze Mr. Hlada budiž všem fanouškům Clinta varováním.

Zbylou pětici si projedeme už jenom v úsporném režimu, protože reportované tržby nejsou vůbec zajímavé. Expedice: Džungle s Rockem a Emily Blunt na šesté pozici sice v Americe ne a ne opustit víkendovou TOP desítku, ale je to jenom kvůli neexistující konkurenci. Kinaři v USA prostě nemají co jiného hrát. Aktuálně přepočítává Expedice v zámoří 115 mega plus o něco menší číslo ze zbytku světa. Vzhledem ke dvousetmilionovému rozpočtu velký špatný.

Na sedmičce úpí Zhoubné zlo režírované Jamesem Wanem. Tržby 13 mega z Ameriky jsou vzhledem k trojnásobnému rozpočtu otřesné, což je škoda i s ohledem na to, jak kvalitní a odvážná nejnovější wanovka je. Na CSFD se mysteriózní horor/thriller překulil do červených čísel, což mi dělá radost.

Osmu bere nejnovější akční film mého oblíbeného Joea Carnahana. Copshop se v Americe již druhý týden promítá ve více než 3 000 kinech a doposud nezvládnul vydělat ani pět míčů, což je tragédie. Většina kritiků naštěstí opatrně zvedá palec nahoru, takže jsem pořád zvědavý.

Devátý plac okupuje Tlapková patrola ve filmu. Přes nečekaně vysoké kilo z celého světa se levně pořízení animovaní pejsci dostali už minulý víkend a mně v souvislosti s Tlapkami nezbývá než odkázat na sobotní recenzi Civala. Čekal jsem, že bude trpět mnohem víc.

Výčet zakončíme bollywoodskou Love Story. Z pouhých 300 kin se povedlo vytěžit milion babek a já se na 155 minut dlouhé romantické drama o stěhování zamilovaných Indů z vesnice do města (navzdory spokojeným recenzím desítek indických a jednotek amerických recenzentů) těším asi stejně intenzivně jako na připravovanou řachandu Superžena z dílny Rimsyho oblíbené režisérky Evy Toulové.

Celkový žebříček víkendových tržeb zde.

Příští víkend bude konečně trochu vzrušující. V Americe se dočká uspíšené premiéry Venom 2: Carnage přichází a ve světě (včetně naší republiky) konečně rozjede svoji show mnohokrát odkládaná bondovka Není čas zemřít. Uvidíme, jak se s nástupem agenta Jejího Veličenstva vypořádá Duna.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (78)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace