Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

10 nejoblíbenějších filmů Jeana-Paula Belmonda redakce MovieZone


ikona
Spooner
jean-paul belmondo
Zemřela ikona, jejíž výčet památných rolí by byl skoro až nekonečný. Kde nás Bébel bavil nejvíce? 

Filmový svět stále ve velkém vzpomíná na zesnulého Jeana-Paula Belmonda, který nás včera navždy opustil ve věku 88 let. Slavný herec byl bezesporu jednou z největších ikon evropské kinematografie vůbec. Muž, jehož ženy bezmezně milovaly a chlapům to výjimečně nevadilo, protože chtěli být jako on. Herec, který dokázal zahrát jak drsné poldy, tak roztomilé rošťáky, sukničkáře či akčního hrdinu, kvůli jehož vášni ve zkoušení těch nejšílenějších kousků byli kaskadéři často bez práce. Belmondo byl prostě filmová legenda se vším všudy a jeden z vyvolených, kdo si tento příměr stoprocentně zasloužil.  

Francouzský velikán má pak na svém kontě takové množství památných rolí, že bychom o nich mohli básnit ještě za pár dní. V redakci jsme proto dali dohromady desítku ne možná nejlepších, ale rozhodně našich nejoblíbenějších rolí, v nichž si Belmonda vybavíme nejčastěji a také si je za všech okolností rádi pustíme. I když je nám už teď jasné, že budete v diskusi lamentovat nad tím, že ve výčtu chybí jeho další rošťácké či drsné filmy, do desítky se zkrátka nevejde všechno. A berte následující žebříček jako motivaci k tomu pochlubit se, jaký Belmondův počin zasáhl nejvíce vás.

Strach nad městem (1975), r. Henri Verneuil

Upřímně nikdy jsem si nenašel vztah k vážným francouzským thrillerům s Belmondem a Delonem, ale Strach nad městem, i když to asi není tak dobrý film jako třeba Profesionál, mám prostě rád. Nejspíš i proto, že Bébel je tu fakt za drsňáka a s tím humorem a macho vystupováním se trošku krotí. A taky kvůli záporákovi, což je nádherný filmový magor terorizující celou Paříž. A vypadá jako stoprocentní úchyl, jemuž jednoduše přejete, aby ho Belmondo párkrát seřezal a pak bez milosti zlikvidoval. Nekompromisnost hlavního hrdiny a totální vyšinutost jeho protivníka připomínají skoro až Drsného Harryho. Belmondo se tu navíc pořádně vyřádil i jako kaskadér. Běhání po střechách i blbnutí s vrtulníkem tu možná sloužily hlavně k tomu, aby udělaly reklamu samotnému Belmondovi a jeho frajerství. Ale ono to funguje pořád skvěle. (Mr. Hlad)

Zvíře (1977), r. Claude Zidi

Belmondo byl Zvíře. Okouzlující kaskadér s prořízlou pusou a nadrzlým chováním věčného rošťáka dokonale vystihuje Belmondovo kouzlo. A neodolatelnost jeho existence pro diváky všech generací i ér. Zidiho živelná komedie je jedním z mála filmů, který mě naplno bavil stejně tak v dětství jako v dospělosti – jen pochopitelně dřív kvůli Belmondovým opičkám a ztřeštěným kouskům, později díky energii, s jakou Zidi tuhle rozvernou reflexi filmového průmyslu valí kupředu. Nesmrtelné gagy, legendární one-linery, superhot Raquel Welch a Belmondo charismatický i lobotomicky vtipkující, excelující hned v několika polohách ze svého komediálního rejstříku. Další ódy v našem VIMku. (Cival)

Profesionál (1981), r. Georges Lautner

Sice už je to nějaký pátek, co jsem Profesionála viděl naposledy, ale vždy, kdy slyším nesmrtelný hudební motiv Chi Mai od Ennia Morriconeho jako bych se přenesl zpátky do nemilosrdného boje osamělého Belmondova agenta proti jeho bývalým kolegům. Profesionál je poctivým špiónským flákem ze staré školy, který svým postavám nic nedaruje, a v němž herec místo vtípků sází na svou drsnou stránku a nekonečně charisma. A vy mu budete držet palce od začátku do konce. Výtečná atmosféra, šikovně vystavěný scénář s hezky nečernobílými charaktery, nápadité hrátky s westernovým žánrem, drsný konec… to vše dělá z Profesionála možná jeden z nejvážnějších počinů v Belmondově filmografii. Sice se u něho moc nezasmějete, ale rozhodně se vám silně zaryje pod kůži. (Spooner)

Veselé Velikonoce (1984), r. Georges Lautner

Výtečná francouzská konverzačka, v níž se dostává ke slovu zejména Belmondova svůdnická stránka. I když zde na svou pověst sukničkáře spíše doplácí a při snaze zatajit před manželkou svou potenciální mladou milenku se dostává do kolotoče roztomilých událostí, které nestárnou ani po letech. Výtečně napsaná dialogová smršť, která nesundá nohu z plynu a evropský velikán si ji vychutnává plnými doušky. A některé zábavné situace i dialogové výměny jsou tu napsány tak lahůdkově, že bychom se tu klidně obešli i bez Belmondových klasických kaskadérských kousků. A skutečnost, že zde Bébel sbalí mladou Sophie Marceau výsledku dodává další plusové body navíc. Francouzská klasika, kterou rozhodně nemusím vidět jenom o Velikonocích. (Spooner)

Bezva finta (1985), r. Alexandre Arcady

Snadno by se mohlo jednat o zaměnitelnou a zapadlou komedii ve spodních patrech Belmondovy filmografie, kdyby… nebyla tak zábavná! Podíl humoristického klasika Francise Vebera na dialozích je zřetelný a režie Alexandra Arcadyho až překvapivě jistá. Belmondo v klaunském převleku vykrádá banku, ale z čeho by v zámoří udělali stylový akční heist, to Francouzi využijí k chytlavé konverzačce s místy značně absurdním přesahem a spoustou převleků. Prostě osmdesátková evropská zábava v nejryzejší podobě! (Rimsy)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace