Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: Nejlepší filmy legendárního Richarda Donnera


ikona
KarelR
jestrabi zenamaverickrichard donnerrostacismrtonosna zbransuperman
Nefalšovaná americká legenda natočila tolik klasik, že se vám z toho protočí panenky. 

Richard Donner patřil mezi nejlepší režiséry všech dob... jen si toho spousta lidí nikdy nevšimla. Zatímco jména jako Spielberg nebo (mimochodem jen o měsíc mladší) Eastwood dnes zná úplně každý, u Donnera by náhodný kolemjdoucí asi chvíli tápal, co vlastně natočil. Ve chvíli, kdy byste vysypali z rukávu Supermana, Smrtonosné zbraně, Přichází Satan! nebo Mavericka, by ale dotyčný nejspíš uznale pokýval hlavou a řekl, že ho jen nikdy nenapadlo, že všechny tyhle filmy natočil jeden člověk.

Donner perfektně zvládal přebíhat mezi žánry, uměl strhnout mladší i starší diváky, a v Americe ho kromě zmíněných pecek milovali ještě za Rošťáky, kteří se v Česku nikdy moc nechytili. I jeho trochu slabší filmy jsou vlastně dost oblíbený nadprůměr (Nájemní vrazi, Spiknutí, Smrtonosná zbraň 4...), tak si pojďme proběhnout jeho zářnou kariéru. Něco mi říká, že ve vybrané devítce najdete alespoň jeden kousek, který vám doteď unikal.

Smrtonosná zbraň 2 (1989) (V.I.M.)

Znáte ten pocit, kdy film konečně zaklapne, a všechno v něm je dovedeno k dokonalosti? Tak přesně tím je pro mě pokračování Smrtonosné zbraně. Tady už se tón nehledá, stanovila ho jednička, chemie je instantní, hlášky chodí samy, akce příjemně dospěla – ostatně už famózní honička z úvodu patří neocenitelně do filmové historie. Vedle kultovních scén jako je bomba na záchodě nebo útěk před helikoptérou ale Donner nezapomněl ani na vážnější momenty, a že tenhle krimi opus opravdu umí gradovat dokazuje nejen překvapivě nemilosrdné vraždění policistů v jejich domovech, ale i samotné finále, které je pěkně hutné a nelítostné, přesně jak to měli fanoušci akčního žánru odjakživa rádi. Druhá zbraň je zkrátka jeden z Donnerových největších majstrštyků, a u té závěrečné scény ve skladišti s hudebním doprovodem Erica Claptona vytahuji kapesníčky dodnes. Klasika. (do_Od)

Smrtonosná zbraň 3 (1992)

Třetí díl Smrtonosné zbraně je na tom vlastně stejně jako třetí díl Smrtonosné pasti. V obou případech jde o trochu přehlíženou pecku, jelikož předchozí díly zkrátka byly o něco lepší a staly se ultimátními žánrovými klasikami. V případě Smrtonosné zbraně 3 se stačí podívat na nový dámský přírůstek (byla Rene Russo někde lepší?) a na kupu akčních scén, které by dnes převyšovaly skoro všechno, co jde do kin a na stream. Donner zkrátka držel kvalitu jako málokdo, a kdyby se tenhle díl dočkal na HBO tolika repríz jako čtyřka, určitě by se o něm v Česku mluvilo daleko víc.

Maverick (1994) (V.I.M.)

S Melem Gibsonem si Richard Donner sedl. Krom čtyř Smrtonosných zbraní a thrilleru Spiknutí spolu natočili i remake televizního seriálu Maverick. A dalo by vám asi hodně práce najít pohodovější podívanou. Zkušený pokerový hráč Bret Maverick se chce zúčastnit turnaje o půl milionu dolarů, ale než dá dohromady peníze a dorazí na místo, kde se má hrát, potká jednu půvabnou zlodějku, drsného šerifa, indiány, kteří ze sebe musí dělat idioty, nevypočitatelného ruského šlechtice a pár grázlů, co mu jdou po krku. A i když dojde na střílení a rvačky, je to celé hlavně neskutečně příjemná podívaná, u níž budete mít od začátku do konce úsměv od ucha k uchu. Tohle můžeme vidět kdykoliv. (Mr. Hlad)

Superman II: Verze Richarda Donnera (2006)

V redakci už jsme díky Zacku Snyderovi na všechny ty „doplňtepříjmenícuty“ trochu hákliví, ale Donnerova pozoruhodná verze Supermana II tu prostě být musí. Režisér začal v roce 1977 točit najednou první i druhý díl. Moc nestíhal a před premiérou jedničky měl dokončenou jen větší část pokračování. Všichni předpokládali, že ho producenti povolají nazpět, aby rozdělanou práci dokončil. Donner však byl vyhozen a pohroma byla na světě. Až po čtvrtstoletí se k filmu vrátil, přestříhal ho a konečně divákům nabídnul svojí původní vizi obsahující mimo jiné i scény s Marlonem Brandem. Pokud vám snad dodnes režisérská verze unikala, není vhodnější příležitost tenhle rest smazat. Už jen kvůli tomu, že jde o parádně osudový duel Kal-Ela se Zodem a... ok, taky kvůli scéně, v níž Clarka v bistru zmlátí kamioňák. (TedGeorge)

Smrtonosná zbraň 5 údajně měla jít do kin v roce 2022

Richard Donner si nejspíš byl moc dobře vědom svého věku, je ovšem velmi sympatické, že ke své nejslavnější sérii nechtěl pustit žádného nováčka. A že čas od času řekl, že na páté Smrtonosné zbrani s Melem Gibsonem a Dannym Gloverem pořád pracuje. Děj se měl odehrávat v současnosti a měl brát zřetel na to, že Martin Riggs a Roger Murtaugh jsou už vlastně dědci. Donner prozradil, že projekt vzniká pod názvem Lethal Finale a že půjde o jeho vůbec poslední film. Jen bylo potřeba trochu upravit scénář, aby se mohlo začít točit… bohužel to dopadlo jinak. Jak moc připravená Smrtonosná zbraň 5 je, to bohužel nevíme. Pokud by do toho však šli Gibson s Gloverem i bez Donnera a sehnali si režiséra, jenž by dokázal sám sebe krotit a raději by skládal poctu režisérské legendě, klidně bychom si to dali. Koneckonců, mohl by to být skvělý pomník velkému filmaři. (Mr. Hlad)

Jak už padlo v úvodu, Donner natočil mnohem víc skvělých filmů, tak dejte v diskuzi vědět, co od něj máte nejraději vy. Nejdřív se ale podívejte na pár videí z jeho čtyři roky starého velebení. Rozhodně nebudete litovat.

Geoff Johns a Kevin Feige o Donnerovi:

Jeff Cohen o Donnerovi:

John Savage a David Morse o Donnerovi:

Brian Helgeland o Donnerovi:

Lauren Shuler Donner o Donnerovi:

Danny Glover a Mel Gibson o Donnerovi:

Donner o tom, jak se stal režisérem:

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace