Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

10 komiksových postav, které by si zasloužily vlastní sólovku


ikona
do_Od
Bigby WolfDCElektraFablesForeverGreen LanternkomiksyLazarusMarvelNemesisX-23
Zatímco Batman se Spider-Manem dostávají jeden reboot za druhým, tihle hrdinové na svoji šanci stále čekají. 

Tuhle drobnou komiksovou topku jsem si chtěl napsat už nějaký ten pátek, nakonec mě k tomu ale dokopalo až nedávné představení čtvrté fáze v podání Marvelu. Feige a spol. toho sice neukázali mnoho, jenže i ten samotný výčet filmů spolu s jejich logy bohatě stačil na to, aby mé geekovské srdíčko zaplesalo a já se začal těšit. Na všechno. S výjimkou Ant-Mana úplně na všechno.

 

Jenže… zároveň mi to nedá a musím přece jen mírně kroutit hlavou, když vidím, že hrdinové jako Thor se již brzy dočkají čtvrtého filmu, zatímco na některé borce stále čekáme. A ne, nehodlám tady jet výčet těch nejvíc zřejmých. Ačkoliv možná i na ty krátce dojde. Zkrátka jsem s malou pomocí redakčních kolegů dal dohromady seznam deseti komiksových protagonistů, kteří by se jednou na to stříbrné plátno mohli podívat, a kdyby je třeba dostal na starost nějaký zajímavý tvůrce, mohli by z nich mít radost nejen jejich fandové, ale i všichni ostatní. A protože se mi to nechce řadit podle oblíbenosti, vezmeme to abecedně.

Hitman (Tommy Monaghan)

Schopnost číst cizí myšlenky a rentgenový zrak nejsou zrovna schopnosti, které by jednomu zajistili místo u Ligy spravedlnosti, ale obyčejnému nájemnému zabijákovi celkem usnadní život. Tommy Monaghan má rád filmy Clinta Eastwooda, svoji hospodu a partu kámošů a občas zabíjí lidi. Snaží se mít úroveň, takže obvykle takové, co si to zaslouží. Nebo on je alespoň přesvědčený, že si to zaslouží. No a občas taky zabíjí zombie tučňáky nebo se svojí bandou odjede do Afriky, kde ukradne tank a vyšlápne si na dva druhořadé superhrdiny a třetiřadého diktátora. A je s ním sranda. 

Tvůrce Hitmana Garth Ennis navíc zasadil příběhy tohohle sympaťáka do Gothamu, ovšem Batman mu jde obvykle z cesty. Hned během jejich prvního setkání se totiž staly dvě věci. Monaghan si přečetl Batmanovy myšlenky a zjistil, že pod netopýří maskou se skrývá Bruce Wayne, a pak ho taky celého zeblil. I když co taky čekat po tom, co se člověk přecpe curry a pak ho Temný rytíř začne mlátit do břicha… S tímhle drsňákem je zkrátka dost zábava, v jeho příbězích se mísí stylovost eastwoodovek, ale i osudovost filmů od Johna Woo. Extrémní násilí s ještě extrémnějším humorem. A taky divoká akce s příběhy o opravdovém kamarádství a cti, kterou mají překvapivě i nájemní zabijáci. A je to skvělé čtení. (Mr. Hlad)

Lobo

Magor, jenž je zodpovědný za genocidu vlastní planety, tak zhruba takové byly začátky Loba, populárního žoldáka a záporáka/anti-hrdiny ze stránek DC komiksů. Postava původně vznikla jako parodie drsňáků typu Cable či Punisher, nakonec jej ale ti samí fandové obou výše zmíněných přijali za svého, a tak se Lobo postupně zařadil mezi jedny z nejznámějších tváří DC. A údajně taky jednou z oblíbených postav Stana Leeho.

Každopádně s Lobem je sranda. Jeho síla se vyrovná Supermanově, jednou někoho zabil pouhým plivnutím a aby toho nebylo málo, tak vzal obří město, zmačkal ho do kuličky a pak ho snědl. Co se příběhů týče, mají tvůrci prakticky volnou ruku. S Lobem, jinak známým taky jako Main Man, se dá cestovat kamkoliv a dělat fakticky cokoliv. Origin by nás nejspíš zavedl na planetu Czarnii, kde Lobo vyrůstal, přičemž těch verzí, jak ke genocidě následně došlo, je už dnes více. Vlastně si tak říkám, že natočit něco jako Rašómon, kde se někdo snaží dopátrat, jak vlastně Lobo vyvraždil celou planetu, by mohlo celkem dobře fungovat.

Nemesis

Nemesis je nejen řeckou bohyní odplaty, ale taky docela zábavným komiksem Marka Millera od stáje Icon Comics. Titulní postavou je bohatý a znuděný sociopat, který páchá zlo primárně proto, že se zkrátka nudí. Jeho cesta ke zločinu byla ale přece jen o něco komplikovanější.

Jeho otec totiž kdysi spáchal sebevraždu poté, co byl obviněn z lovu a zabíjení teenagerů. Jo. A detektiva, který ho obvinil a plánoval zavřít, teď Nemesis – skutečným jménem Matt Anderson – loví, aby naplnil slib své umírající matce, že otce jednoho dne pomstí. V mládí tak Nemesis procestoval svět, aby poznal zločin ze všech stran, a následně ho perfektně ovládl. V komiksech se mu například podaří unést letoun Air Force One s americkým prezidentem, který následně nechá spadnout na Washington, kde zabije stovky lidí. A to je pořád jenom začátek. Později dojde na mnohem krvavější i nechutnější věci, které by asi nikdo jiný než autor Kick-Ass nevymyslel. Co se filmového zpracování týče, mám pak jednu dobrou a jednu špatnou zprávu. Celovečeráku se totiž prý skutečně dočkáme, jenže ho natočí Ariel Schulman a Henry Joost z Projektu Power. Což je informace, kterou bych možná raději nevěděl.

Spider Jerusalem

Ne, tahle postava vážně nedorazí v pokračování animovaných Paralelních světů. Navzdory jejímu jménu se totiž nejedná o dalšího pavoučího hrdinu z komiksů o Spider-Manovi, ale ve skutečnosti jde o protagonistu komiksové série Transmetropolitan, která vypráví o mírně cyberpunkové transhumanistické budoucnosti, v níž hlavní hrdina  novinář Spider Jerusalem – bojuje s korupcí a zneužíváním moci dvou na sebe navazujících amerických prezidentů a jejich vlád.

Spíš než na děj ale komiks spoléhá především na hlavní postavu. Spider je totiž extrémně sarkastický, sprostý, zlý, taky bojuje se závislostí na drogách, nesnáší autoritu, politickou korupci a psy. Různé zdroje pak tvrdí, že autoři komiksu čerpali inspiraci pro svého hrdinu z novináře a spisovatele Huntera S. Thompsona. Každopádně Spider nebojuje jen slovy, má totiž k dispozici taky solidní arsenál zbraní a když je třeba, nebojí se žádné násilné konfrontace. A jelikož od podobné dystopie nejsme v reálném světě zas tak daleko, mohl by se podobný hrdina na velkých plátnech celkem dost hodit.

X-23

Že dostaneme dříve či později nového Wolverina je tak nějak jasné, kdyby ale Marvel přece jen chtěl diváky překvapit, nabídl by nám rovnou jeho nástupce v podobě Laury Kinney. Dívka vystupující pod přezdívkou X-23 disponuje stejnými schopnostmi, má zvýšenou regeneraci, adamantiové drápy na rukou i nohou, a k tomu ještě speciální výcvik. V komiksech se původně jednalo o Wolverinova klona a později jeho adoptivní dceru, když se po sérií tragédií ocitla v jeho společnosti. Teprve později však došlo na odhalení, že se jedná o jeho biologickou dceru, a ti dva tak měli rázem o čem mluvit.

Laura už se krátce objevila v parádním Loganovi, kde si ji zahrála Dafne Keen. A jo, kdyby Disney nekoupilo Foxy, možná bychom s ní viděli víc filmů, teď je ale tahle kontinuita nejspíš mrtvá a postava tak na svoji příležitost bude muset nejspíš pár let čekat. Já se každopádně ze zvědavosti zeptal kolegy Rimsyho, který má Logana hodně rád, co by na sólovku s touhle hrdinkou říkal. Jeho odpověď mluví za vše: „Ale jo, klidně, je mi to fuk.“

Každopádně tolik za mě, a v diskuzi se rozepište, jaké hrdiny byste chtěli vidět vy. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace