Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

První reakce: Sorkinův Chicagský tribunál je silné soudní drama a oscarový kandidát


ikona
Spooner
aaron sorkinchicagský tribunálEddie RedmayneJoseph Gordon-Levittmichael keatonprvní reakcesacha baron cohenThe Trial of the Chicago 7
Jak se americkým novinářům zatím líbí očekávaná novinka od Aarona Sorkina na motivy známého soudního procesu?  

Filmový podzim už je v plném proudu a jak včera upozornil kolega do_Od, opět nás v něm čeká hodně adeptů na prestižní ceny. A stejně jako loni, i tentokrát bude chtít strašně moc zabodovat Netflix, jenž má samozřejmě v rukávu hned několik trumfů. A první velká naděje dorazí na streamovací službu už příští týden. Chicagský tribunál oceňovaného scenáristy Aarona Sorkina, jenž si sednul i za kameru, se může pochlubit nejen neskutečně našlapaným obsazením, ale také silným historickým tématem pojednávající o nechvalně známém soudním procesu po protiválečných demonstracích na konci 60. let. Už od začátku se zkrátka tušilo, že tady jsou ambice hodně vysoko a bude se mířit až na Oscary. A podle zámořských recenzí šance na nějaké ty prestižní ocenění opravdu nejsou malé.

Chicagský tribunál má totiž na RottenTomatoes 92 % kladných recenzí s průměrným ratingem okolo 7.8. Ano, na Sorkinovy tvůrčí kousky The Social Network a Moneyball jeho novinka ještě v hodnocení ztrácí, vede si však lépe než jeho minulý režijní debut Velká hra. Recenze pak mluví o jednom z nejlepších soudních dramat posledních let, v němž parádně fungují všechny Sorkinovy tradiční atributy, včetně jeho klasických vybroušených a svižných dialogů či skvěle napsaných postav. Chválí se pak samozřejmě i úchvatné obsazení, v němž má údajně každý svůj velký moment zazářit. Ódy se pějí zejména na výkon Sachy Barona Cohena, jenž je prý opravdu famózní. Zdá se, že říjen bude díky Tribunálu a druhému Boratovi Cohenův měsíc.

Sorkin pak dokázal podle spokojených recenzí zpracovat událost tím správným způsobem a jedná se o látku, která je díky současné situaci ve Spojených státech vlastně opět aktuální a mohla by silně rezonovat. Sorkin pak toto téma nezpracovává tak temně a vážně, jak by se mohlo zdát, a někteří recenzenti mluví i o porci feel-good atmosféry a divácky přístupnějším režijním stylu. Rezervovanější ohlasy pak mluví o tom, že Sorkin mohl být v závěru a některých liniích (zápletka okolo Bobbyho Sealea) daleko razantnější a potenciál tématu nevytěžil na maximum. I přesto se většina recenzí shoduje v tom, že se jedná opravdu o silné, zábavné a skvěle napsané soudní drama, které by mohlo mít v následujících měsících opravdu šanci zabodovat.

--- 

Vytáhni v hospodě: Aaron Sorkin v jednom rozhovoru prohlásil, že by stále chtěl pracovat na The Social Network 2 a je kdykoliv připraven napsat scénář. Má však jednu podmínku. Za kameru se musí opět vrátit David Fincher. Tak už se, hoši, domluvte!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace