Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Prázdno na Oscarech? Nehrozí. O cenné sošky bude usilovat hned několik filmů


ikona
do_Od
ApplecenyfestivalyfilmykoronavirusNetflixOscařipremiérysošky
Ačkoliv to teď v kinech zeje prázdnotou a všechny velké filmy se dočkaly odkladu, o kvalitní podívanou přece jen nebude nouze. 

Na situaci s koronavirem se dá nahlížet stejným způsobem, jako se dá nahlížet na sklenici s vodou. Buď je z půlky prázdná, nebo se těch kvalitních filmů, jež by mohly zasáhnout do oscarového klání, letos urodilo vlastně celkem dost. A jelikož už mě nebaví být poslem špatných zpráv o dalších odkladech chystaných pecek, řekl jsem si, že si raději projdeme filmy, které letos už buď proběhly, nebo díky streamovacím službám ještě proběhnou, a které by mohly na jaře příštího roku plnit novinové hlavičky díky zisku těch nejcennějších filmových trofejí.

Jen bych na úvod zdůraznil, že je začátek října, a tudíž ještě spousta času, aby se následující seznam významně rozšířil. Každopádně začneme snímky, které už mají premiéru za sebou. Těm totiž vévodí vítěz benátského festivalu, drama Země nomádů režisérky Chloe Zhao. Úspěch ale registrovaly taky následující dramata. Pieces of a Woman s Vanessou Kirby, které po Benátkách koupil Netflix, nebo Minari, vítěz Sundance festivalu, jenž vypráví o korejské rodině, která v 80. letech emigrovala do Ameriky. Kritici už taky měli příležitost vidět nový film Sofii Coppoly On the Rocks s Rashidou Jones a Billem Murrayem i Chicagský tribunál – nový režijní počin Aarona Sorkina, který za pár dní dorazí na Netflix. A jsou nadšení z obojího, takže tady de facto není o čem. No a nesmíme zapomenout ani na Tenet. Finančně to je bída, recenze byl smíšené, jestli se ovšem budou dávat body za odvahu nasadit film uprostřed pandemie, aby kina měly aspoň na krátkou dobu z čeho žít, může se rázem z velkofilmu Christophera Nolana stát nečekaný černý kůň. Tím by ale mohla být i Mulan, která v zámoří sklidila velmi pozitivní ohlasy, ačkoliv se s nimi vůbec neztotožňuji.

No a pak tu je Netflix. Streamovací gigant měl před pár lety (ačkoliv mi to teď připadá jako celá věčnost) poměrně problém s tím se na Oscary vůbec dostat, nyní už s ním ovšem musíme počítat jako s vážným kandidátem, jehož filmy se do oscarového závodu budou zapojovat s železnou pravidelností. Letos pak nejspíš můžeme počítat s dramaty Bratrstvo pěti (u nás byl nadšený snad jen Rimsy), Ma Rainey – matka blues (poslední film Chadwicka Bosemana), The Midnight Sky (návrat George Clooneyho), Žena v okně (Amy Adams si bude hrát na Jamese Stewarta), Hillbilly Elegy (novinka Rona Howarda) a samozřejmě Mank (David Fincher + životopisný film o scenáristovi Občana Kanea, co víc byste si mohli přát). To by bylo, aby tam Netflixu kromě tuny nominací nepřistálo i několik sošek.

Každopádně už jsme přešli mezi filmy, které teprve budou vycházet. A že budou vycházet skoro určitě můžete často vyčíst především z jejich rozpočtu a taky nutnosti „něco nového“ přece jen nasadit. Sem se určitě budou počítat věci jako News of the World studia Universal, western, ve kterém si Tom Hanks bude hrát na odvážného novináře, The Father s Hopkinsem studia Lionsgate, Respect studia MGM, životopisné drama o zpěvačce Arethě Franklin, French Exit, další tíživé drama s Michelle Pfeiffer a Lucasem Hedgesem o tom, jak je těžké žít v Paříži, nebo Judas and the Black Messiah studia Warner Bros. o boji FBI s Black Panther Party. Za zmínku ale stojí i filmy jako First CowEmmaPalm SpringsNadějná mladá žena nebo Shirley – i když nic z toho asi nebude vyloženým favoritem.

Ještě před týdnem bych sem pak dal novou bondovku i Dunu, protože v letošní nejisté sezóně se na Oscarech může stát ledacos, a taky jsem naivně věřil, že aspoň jedno z toho tutově letos půjde do kin. Tak nic. Tak to teda uzavřeme Applem, protože z toho se rovněž stává zásadní hráč na poli streamů, a ten letos bude jistě chtít zasáhnout jak válečným Greyhoundem opět s Hanksem, tak především novinkou Cherry režisérů Avengers Anthonyho a Joa Russoových. V té ztvární hlavní roli Tom Holland, a vsadím boty, že si letos odnese nominaci buď za tohle, nebo za Ďábla. Každopádně není toho zrovna málo, i když spoustu věcí asi u nás v kinech neuvidíme dříve jak před Vánoci nebo po Novém roce. Tak či tak, zkuste se zaměřit na to, že je sklenice z půlky plná, a i ty odložené pecky, na které se každý z nás fakt těšil, dříve či později stejně uvidíme. Hlavu vzhůru!

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (14)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace