Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

10 nejlepších filmů podle Spikea Lee. Jaké pecky zbožňuje?


ikona
do_Od
CasablancaKmotrLawrence z Arábienejoblíbenější filmySpike Leetop 10
Jaké filmy zbožňuje režisér pecek Jednej správně, Spojenec či BlacKkKlansman? 

Nedávno tady byl žebříček nejoblíbenějších thrillerů Quentina Tarantina a protože hollywoodský enfant terrible není jediný, kdo rád kouká na filmy a pak si staví různé žebříčky, podíváme se tentokrát ke Spikeovi Leemu. Ikonický režisér Jednej správně a kupy dalších filmů nedávno odhalil svých deset nejoblíbenějších filmů vůbec a my vám ke každému teď napsali malinké okénko. A ano, všechno jsou to pecky, takže pokud jste nějaký z téhle desítky ještě neviděli, mazejte to dohnat, nebo si to aspoň jako já přidejte do seznamu Chci vidět. 

Casablanca, 1942

Čím výše se posouváme, tím spíš oceňuji, jaký je Spike klasik. Casablanca patří k dalším milníkům kinematografie, tentokrát se ale jedná spíš o milostný příběh – a to rovnou jeden z největších. V hlavních rolích se objevili Humphrey Bogart a Ingrid Bergmanová, jejich láska se pak odehrává na pozadí druhé světové války a asi to nebude spoiler, když vám řeknu, že tragičtější příběh o vášni a touze byste hledali jen stěží. Já pevně doufám, že už Casablancu většina z vás viděla, kdyby ale náhodou někdo ne, tak se přiznejte a já zvážím nějaké obsáhlejší VIMko. Vždyť kromě Spikea to má v TOP 10 i KarelR, krucinál!

Město bohů, 2002

Město bohů bylo v roce 2002 malým zjevením. Brazilský režisér Fernando Meirelles zničehonic vytasil gangsterský opus z Ria de Janeira, jenž byl přirovnáván k největším klasikám od Tarantina a Scorseseho. Krvavý biják o tom, že kruh násilí ve slumech jednoduše nikdy neskončí, se dodnes drží na 49. pozici mezi top filmy na ČSFD a na 22. příčce (!) na IMDb. Není tedy pochyb o tom, že jde o žánrovou klasiku, která vyždímala maximum jak z neokoukaného prostředí, tak z mladičkých brazilských neherců. (KarelR)

Přelet nad kukaččím hnízdem, 1975

Tak i Miloš Forman to dotáhl mezi elitu. Ne že by to snad bylo velké překvapení, jeho snímek Přelet nad kukaččím hnízdem má koneckonců Oscary za nejlepší film, režii, scénář, herce i herečku v hlavních rolích, takže se na podobných žebříčcích umísťuje poměrně často. Příběh charismatického Randla P. McMurphyho pak asi netřeba dlouze představovat, tohle je film o vzdoru a touze být svobodný, což se zde projevuje na snaze pacientů psychiatrické léčebny pokusit se o útěk. Podle některých se navíc jedná o nejlepší roli Jacka Nicholsona, o čemž se vlastně nedá moc hádat. Záporačka v podání sestry Ratchedové se pak letos dočká seriálového originu od Netflixu, tak jsme zvědaví.

Kmotr II, 1974

Trilogie Kmotra patří k tomu nejlepšímu, co kdy na poli kinematografie vzniklo, a kdokoli tvrdí opak, by raději Civalovi neměl chodit na oči. Druhý film se každopádně zaměřil na postavu Michaela Corleoneho s tváří ďábelského Al Pacina, který zde převzal kontrolu nad mafiánským impériem svého otce a stal se patřičně nelítostným kápem. Boj o moc ale rozhodně neskončil, v některých momentech je dvojka dokonce ještě surovější, spolu s tím je ale i tragičtější a dost možná osudovější. A taky z ní pak všichni daleko víc čerpali.

Kmotr, 1972

Jenže první Kmotr je furt to veledílo, které definovalo žánr, se kterým se Coppola proslavil, Marlon Brando zapsal do historie a nespočet lidí zamilovalo do kinematografie jako takové. A tak dává perfektní smysl, že ho Spike poslal na první místo svého žebříčku. Rozmáchlý gangsterský epos se odehrává v letech 1945–1955 a sleduje přední mafiánskou rodinu Corleonů v čele s donem Vitem, jemuž přátelé líbají ruce a protivníci se zase budí s koňskými hlavami v posteli. Je to naprosto zásadní opus plný ikonických scén i momentů, v němž hrají fantastičtí herci a který natočil jeden z nejtalentovanějších režisérů všech dob, co sakra chcete víc? 

Tak šup dohánět resty.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace