Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

10 nejlepších filmů podle Spikea Lee. Jaké pecky zbožňuje?


ikona
do_Od
CasablancaKmotrLawrence z Arábienejoblíbenější filmySpike Leetop 10
Jaké filmy zbožňuje režisér pecek Jednej správně, Spojenec či BlacKkKlansman? 

Nedávno tady byl žebříček nejoblíbenějších thrillerů Quentina Tarantina a protože hollywoodský enfant terrible není jediný, kdo rád kouká na filmy a pak si staví různé žebříčky, podíváme se tentokrát ke Spikeovi Leemu. Ikonický režisér Jednej správně a kupy dalších filmů nedávno odhalil svých deset nejoblíbenějších filmů vůbec a my vám ke každému teď napsali malinké okénko. A ano, všechno jsou to pecky, takže pokud jste nějaký z téhle desítky ještě neviděli, mazejte to dohnat, nebo si to aspoň jako já přidejte do seznamu Chci vidět. 

Lawrence z Arábie, 1962

Tenhle film je právem považován za jeden z nejkrásnějších, co kdy byly natočeny. Nádherné scenérie, opulentní výprava a silný příběh založený na životě spisovatele T. E. Lawrence, známého díky jeho roli v boji proti Osmanské říši za první světové války, jsou tady zabaleny do velkolepého balení, jaké ve své době neznalo sobě rovného. I proto je to prakticky nestárnoucí film, který si v klidu užijí i mladší ročníky. Není to navíc tak dávno, co vyšel v restaurované 4K verzi na blučku.

Vertigo, 1958

Pokud se dobře vzpomínám, tak můj druhý Hitchcock a druhá trefa do černého. Vertigo je psychologické drama, jež si legendární režisér střihnul ve svých nejlepších letech. V hlavních rolích se zde objevili James Stewart a půvabná Kim Novak, snímek je pak pozoruhodnou detektivní hrou, v níž se hlavní hrdina snaží odhalit důvod podivného chování manželky jeho starého přítele. Háček je v tom, že Stewartův bývalý detektiv trpí strachem z výšek, a právě s tím si tu Hitchcock velice efektivně hraje. Pokud máte rádi old school filmařinu, komplikované zápletky a motiv posedlosti, jednoznačně tomuhle filmu propadnete.

Stezky slávy, 1957

Po několika menších filmech se Kubrickovi podařila komerční trefa do černého s tímto protiválečným dramatem, v němž syrové bojové pasáže ustupují do pozadí před ještě syrovějšími dialogy. V nich se překonává Kirk Douglas, který čelí až hororově ignorantské zelené mašinérii svých nadřízených. Největší válečnou hrůzou se stává nelidskost, neochota naslouchat a přiznat vlastní chybu. Humanistické poselství vyhýbající se patosu, který se přitom tak nabízí, katapultovalo Kubricka do první filmařské ligy; a Spiku Leeovi jistě dalo řadu morálních podnětů k inspiraci. (Rimsy)

Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu, 1964

Necelou dekádu po Stezkách slávy se Kubrick přesunul z první světové války k té druhé, u tématu zaslepenosti armádního vedení však zůstal. V tomto případě si ale nebývale pohrál s žánry, čemuž se Spike Lee později také nevyhýbal. Dr. Divnoláska provokuje jak svým názvem, tak i spletitými vazbami jednotlivých generálů, uzavřených ve slonovinové věži svého řídícího štábu. Možná nevědomky Kubrick skvěle popsal fenomén skupinového myšlení, který počátkem 60. let během kubánské krize málem stál za rozpoutáním třetí světové války. A třešničkou na dortu je samozřejmě trojrole nezkrotného Petera Sellerse, který se především v úloze titulního nacistického vědce pořádně vyřádil. (Rimsy)

Okno do dvora, 1954

Vertigo je skvělé, jestli mi ale Spike udělal něčím radost, tak tím, že Okno do dvora ve svém seznamu poslal ještě o něco výš. V tomhle parádním thrilleru o paranoii a posedlosti hraje hlavní roli opět Stewart, tentokrát netrpí strachem z výšek, má však zlomenou nohu a nemůže opustit svůj byt. Jeho koníčkem se tak stane sledování sousedů naproti, když však jednou zahlédne něco podezřelého, dojde mu, že to možná byla velká chyba. Jeho lásku ve filmu ztvárnila kouzelná Grace Kelly, a jestli máte rádi filmy, ve kterých si režisér hraje nejen s napětím, ale taky s vámi, pak byste tomuhle Hitchcockovi měli rozhodně dát šanci. Už jen proto, že všechny další podobně laděné thrillery jako Disturbia, Dívka ve vlaku nebo Žena v okně si půjčují právě od něj, a on je všechny hravě strká do kapsy.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace