Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 13 nejlepších filmů Seana Conneryho


ikona
Mr. Hlad
highlanderhon na ponorkuindiana jonesjames bondjméno růženeúplatnípahoreksean connerythe rockzardoz
James Bond byl jen začátek 

Má doma Oscara za Neúplatné, ztvárnil dost možná nejslavnějšího filmového hrdinu všech dob Jamese Bonda a kdyby se konala anketa o nejstylovější plnovous, Sean Connery by měl víc než slušnou šanci, že ji vyhraje. Před kamerou stál naposledy v roce 2003, kdy natočil nepovedenou Ligu výjimečných a vzhledem k tomu, že před tím odmítl role v Matrixech a Pánovi prstenů, ukončil kariéru. Právě včas, protože mohl odejít důstojně a neriskoval, že skončí jako dejme tomu Bruce Willis.

Dnes slaví devadesáté narozeniny a užívá si pozice herecké legendy. Mimochodem víte, jak se pozná legenda? Tak, že poslední film natočila před sedmnácti lety, ale její jméno zná prakticky každý. 

Neúplatní, r. Brian De Palma, 1987

Slavná gangsterka Briana De Palmy má De Nira v roli naštvaného Al Capona, Costnera na vrcholu sil a mladého Andyho Garciu, hlavním hereckým tahounem téhle megahvězdné sešlosti je ale Sean Connery. Jeho květnatá angličtina se mezi tyhle dlouhokabátníky a krásné dobové reálie hodí dokonale. Connery tady už přestoupil do rolí mentorských, což jeho naturelu dokonale sedlo – plynoucí roky jen zesílily jeho charisma a jiskru v oku a nejen to tady mohl vyprodávat ve velkém. Neúplatné pomohl vytáhnout mezi absolutní žánrovou klasiku a odměnou mu byl jeho první (a poslední) Oscar. (Cival)

Hon na ponorku, r. John McTiernan, 1990
Filmová klasika Hon na ponorku je nejen prvním, ale pro mě i bezkonkurenčně nejlepším zářezem ze série o Jacku Ryanovi. Což je vlastně trochu paradox, protože samotná slavná postava je tu vlastně malinko upozaděna. Jenže tak už to někdy bývá, když si do filmu obsadíte Seana Conneryho, který byl navíc v té době asi na vrcholu své kariéry i hereckých sil. Právě jeho velitel ruské ponorky s jaderným arzenálem na palubě totiž hraje v tomto dokonale chlapáckém thrilleru prim. Britský veterán tu naprosto exceluje, předvádí jeden ze svých nejsuverénnějších výkonů vůbec a divák s naprostým soustředěním žere každý jeho krok i vzniklé dilema. A samozřejmě je to pořád neskutečná továrna na charisma. Hon na ponorku je pak celkově jedním velkým hereckým představením a kromě Conneryho a přesného Baldwina prostě musím zmínit i skvělého Sama Neilla či Scotta Glenna. Jenže i přes jejich parádní výkony je bývalý James Bond ještě o něco převyšuje a společně s bezchybnou režií Johna McTiernana je hlavním důvodem, proč si můžu jeden z nejlepších ponorkových filmů pustit prakticky kdykoliv. A když o tom tak píšu, asi to udělám hodně brzo. (Spooner)

Robin Hood: Král zbojníků, r. Kevin Reynolds, 1991
Kdo taky zapomínáte na to, že si Sean Connery zahrál krále Richarda v Costnerově Robinu Hoodovi? Jedno z nejlegendárnějších cameí všech dob bylo ve své době zjevením, po němž všichni odcházeli z kina ve skvělé náladě. Především ale šlo o dvoudenní zábavu pro samotného Conneryho, jenž vydělaných 250 tisíc dolarů pochopitelně věnoval na charitu. Nikdo přitom neřešil, že mělo být Richardovi v té době zhruba třicet sedm let. Charismatický Connery se prostě neodmítá, a pokud vám vrtá hlavou, co ho spojuje zrovna s Costnerem… ano, jsou to samozřejmě Neúplatní! (KarelR)

Skála, r. Michael Bay, 1996
Jedna z nejvděčnějších Conneryho rolí. Ve Skále se měl objevit agentský veterán, takový Bond v důchodu, co umí i s šedým vlasem na hlavě pořádně přitvrdit, tak proč si do téhle role nevybrat právě Conneryho, když je k mání? Byla to dokonalá castingová trefa, která špičkový akčňák Michaela Baye vyšperkovala. Nadupaná jízda San Franciscem a nitrem pevnosti, která kdysi byla nedobytným vězením jménem Alcatraz, skvělé využívá Conneryho nonšalance a citu pro hlášky drcené při více či méně akčních výpadech. Suché odpovědi na hysteričtější tón Nicolase Cage skvěle fungovaly, a proto Skála nestárne jak v akčním řemesle, tak i v dialogovových intermezzech. (Cival)

Past, r. Jon Amiel, 1999
Další labužnická role Sira Conneryho. Zatímco ve Skále ještě musel jako Bond senior trochu makat a nahrávat na hláškovací ping-pong Nicolasu Cageovi, v Pasti už jede na půl plynu, většinu času sedí v křesle a obdivuje křivky Catherine Zeta-Jones. Jenže i na podobný herecký důchod musíte mít talent a charisma. Connerymu stačí nasadit svůj lišácký úsměv, pohnout obočím a má u nohou obě půlky genderově vyváženého publika. Past je ukázková heistovka se svůdným vizuálem, několika obstojnými twisty a nádherným zadkem Catherine, jenž se proplétá mezi zákeřnými lasery. Je to sexistické? Jistě, ale právě Connerymu tohle vilné dědkovství prošlo snadno, protože v očích většiny diváků i kritiků to byl pořád ten nejslavnější agent s povolením zabíjet. Od Jona Amiela, režiséra Jádra nebo Návratu Sommersbyho, jsme logicky nemohli čekat zázraky, ale Past má své nepopiratelné kouzlo právě díky Connerymu, jenž z banální zápletky s povrchními atrakcemi dělá krasojízdu, co snese opětovné zhlédnutí.(Imf)

A kde máte Conneryho nejraději vy? 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace