Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

X-Meni slaví dvacet let. Jak změnili filmový svět?


ikona
Mr. Hlad
avengersbryan singerchris claremontdisneydvacet letfoxhalle berryhugh jackmanian mckellenmagnetopatrick stewartprofesor xwolverinex-men
Legendární superhrdinský tým slaví narozky 

Na den přesně před dvaceti lety, tedy 14. července 2000, vtrhla do kin poprvé banda comicsových mutantů v čele s profesorem Charlesem Xavierem a Wolverinem, aby se porvali s Magnetem a jeho partou. A nejspíš nikdo netušil, jak moc tahle akční komiksovka změní hollywoodský průmysl a filmový svět. X-Meni od Bryana Singera se totiž rozhodli bojovat o přízeň diváků a publika trošku jiným způsobem. Vsadili na dospělejší pojetí, překvapivě vážná témata, nehvězdné, ale skvělé herce a sebevědomě se odstřihli od přebarvičkovaných konin jako Batman a Robin. A přihlásili se o místo mezi filmy, které se nebojí oslovit dospělejší a náročnější diváky. Samozřejmě pořád blockbusterových mezích, ovšem snaha ukázat, že komiksovky nemusí být hloupé a naivní, tu byl evidentní. A ono se to povedlo. 

Dnes patří první X-Meni mezi klasiku a ačkoliv časem vznikly lepší filmy i v samotné x-menovské sérii, spolu se Spider-Manem je právě jejich celovečerní debut považovaný za gamechanger. Po jejich úspěchu, kdy tvůrci sklízeli chválu ze všech stran a ukázali, že tu je publikum ochotné koukat na superhrdiny zachraňující svět, i když u toho mají vážnou tvář, se už nikdo nebál jít v jejich stopách. Bez X-Menů by možná nebyl Spider-Man, nikdy by nedorazil Iron Man a rozhodně by před dvaceti lety nikdo nevěřil, že právě z do té doby vysmívaných filmů s maskovanými hrdiny se stanou ty největší hity, kvůli nimž se budou přepisovat tabulky s rekordy. Na prvních X-Menech se ale zub času naštěstí nijak zvlášť neprojevil. A my se zkusíme podívat na to, proč vlastně v kinech uspěli a diváky, kritiky i producenty tak moc zaujali. A změnili svět filmu. 

Hugh Jackman
Zatímco v mnoha rolích sázeli tvůrci na alespoň trochu známé tváře či charakterní herce, v jedné ze stěžejních rolí se vsadilo vlastně na dosti divokou kartu. Tehdy neznámý Hugh Jackman dostal slavnou postavu až poté, co ji odmítl Russell Crowe a musel od ní kvůli natáčení druhého Mission: Impossible odejít dříve obsazený Dougray Scott. A díky bohu za to. Jackman totiž Logana obdařil tou správnou dávkou živočišnosti a hlavně neskutečného charismatu, který divák prostě nemohl nemilovat. 

Z neznámého herce se vyklubal drsný chlapák, jenž dal jednomu z nejslavnějších členů X-Menů tu správnou osobitost, ikoničnost a nezměnitelný ksicht. A hlavně dával do slavné postavy už od prvního dílu to správně nadšené srdíčko, které bylo na jeho výkonu vždy tou pomyslnou třešničkou. A to se v jedničce vlastně teprve rozehříval. Díky Jackmanovi se pak z Wolverinea stala jedna z nejvíce ikonických comicsových postav a stejně jako třeba v případě Downeyho a Iron Mana diváci těžko dokáží představit s tváří někoho jiného. Jeho nástupce to bude mít sakra těžké. (Spooner)

Víc postav a serialita
Zatímco v minulosti spoléhaly comicsové filmy zejména na hlavního hrdinu, záporáka a pár vedlejších partů, X-Meni na to šli už od počátku v počtu charakterů mnohem ambiciózněji. Což je vzhledem k tomu, že se jedná o týmovku samozřejmě logické, solidní množství postav se ovšem pohybovalo i na Magnetově straně barikády a scénář dokázal i s tou nejvíce vedeljší z nich správně pracovat. Každý charakter tu byl dostatečně vykreslen a všichni tu dostali minimálně jednu scénu, v níž mohli zazářit. 

Hlavně se ovšem pomaličku načrtával comicsový svět i vztahy či budoucí konflikty mezi jednotlivými hrdiny. Ano, právě zde začínal pronikat (nejen) do žánrových snímků prvek seriality, kdy na sobě jednotlivé díly série velmi celistvěji navazují a mohou divákovi připadat jako jedna z epizod seriálu. Ano, tento prvek začali totálně na dřeň těžit až v MCU. Už Singer a spol. mu ovšem dali první, i když citlivější základy a naznačili cesty, jimiž se bude v tomto směru comicsový žánr ubírat. (Spooner)

Tak si tuhle comicsovou klasiku někdy připomeňte.  

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (8)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace