Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 15 nejlepších westernů všech dob


ikona
KarelR
butch cassidy a sundance kiddivoka bandael doradohodny, zly a osklivyjeremiah johnsonmavericknavrat do budoucnosti iiinesmiritelnipatracipoklad na stribrnem jezereprepadenisedm statecnychtanec s vlkytenkrat na zapadevelka zemewesternywinchester 73
Doba westernů je dávno pryč, rozhodně to však neznamená, že byste je měli ignorovat. 

Už od počátků MovieZone byla jasná jedna věc – nejméně čtené články jsou ty o westernech. Jakmile je někde na obrázku pán v klobouku, Cival si začíná trhat vlasy, protože je jasné, že žádné rekordy padat nebudou. Plně chápu, že se tenhle žánr už moc nerozebírá, jelikož vcelku oficiálně skončil v roce 1976 Psancem Joseym Walesem. Na druhou stranu to ale neznamená, že by se měl řešit jen ve chvíli, kdy si na něj zrovna vzpomenou bratři Coenové, Quentin Tarantino nebo James Mangold.

Jestli vám vrtá hlavou, proč jsem zrovna teď sepsal westernovou topku, odpověď je jednoduchá – Yellowstone. Seriálová pecka od Taylora Sheridana, scenáristy Sicaria, Hell or High Water a Wind River, se už 21. června dočká třetí série. Sheridan v ní opět spojí síly s Kevinem Costnerem, jenž se ve 21. století snaží ochránit svůj rodinný ranč před… úplně všemi… a já nechci mít zase pocit, že na to koukám prakticky sám.

Berte proto tenhle článek nejen jako výzvu k nakoukání pár restů, ale i jako „nenápadné“ pomrknutí směrem k Yellowstonu. Jeho druhá série má totiž na ČSFD luxusních 88 %, a kdo ví, kam se povede vystoupat té třetí.

Tenkrát na Západě (1968)

Když se v Česku řekne western, většině lidí se vybaví buď Sedm statečných nebo Tenkrát na Západě. Hereckou sešlost kolem Yula Brynnera už jsme si probrali, teď je čas na žánrový milník od Sergia Leoneho, který v podstatě zastínil i dolarovou trilogii. Dnes už bohužel jen málokdo tuší, jak nečekaným tahem byl Henry Fonda v roli padoucha, a jak zásadně z tohohle filmu těžili Charles Bronson a Claudia Cardinale. Ono to ale nevadí, hlavně že nám tuhle dokonalou pastvu pro oči i pro uši už nikdy nic nevezme.

Butch Cassidy a Sundance Kid (1969)

Je lepší Podraz, nebo Butch Cassidy a Sundance Kid? Tahle věčná otázka dodnes nemá jasnou odpověď a vlastně je to jedno. Obě spolupráce Newmana s Redfordem (pod dohledem George Roye Hilla) totiž patří mezi nejúchvatnější klenoty svých žánrů. Příběh dvou sympatických desperátů, na které holt konečně „došlo“, je odlehčenou westernovou jízdou, na níž se dá koukat pořád dokola. A to si pište, že s ní tak řada lidí nakládá.

Divoká banda (1969)

Na konci šedesátých let šel u westernů sledovat hodně zajímavý kontrast. Zatímco Butch a Sundance bojovali za mýtické hrdiny, jejichž nešťastný konec se povedlo prodat pozitivně, Sam Peckinpah to celé viděl úplně jinak. Jeho Divoká banda byla (do Nesmiřitelných) asi nejslavnější demýtizací žánru a vypráví o konci jedné éry z pohledu… čtyř pachatelů nezapomenutelného krvavého masakru. Pro fanoušky akce se tak opravdu jedná o povinnost, tady se psaly filmové dějiny.

Jeremiah Johnson (1972)

Subžánr „tuláckého westernu“ nemá zase tolik zástupců, tím nejslavnějším a nejlepším je ale rozhodně Jeremiah Johnson. Poetická klasika, v níž se Robert Redford snaží poklidně žít v horách, jen aby se čas od času musel prát s indiány, samozřejmě není zrovna narvaná dějem. Pokud se však chcete jen kochat přírodou a obdivovat hlavního hrdinu, je tenhle westernový opus Sydneyho Pollacka jasnou volbou.

Tanec s vlky (1990)

Jak správně vidíte, v 80. letech westerny (i kvůli selhání Nebeské brány a nástupu Arnieho a Slye) v podstatě vyklidily pole. Jedno Silverado jaro nedělá a nejklasičtější podoba žánru se dál vracela jen velmi sporadicky. V roce 1990 si ale Kevin Costner řekl, že zkusí western bez kovbojů, a dopadlo to naprosto luxusně. Sedmioscarový Tanec s vlky je uctívaným dobrodružným majstrštykem, který už Costner nikdy nepřekonal. To víte… režijní debut je holt režijní debut!

Nesmiřitelní (1992)

Ano, Nesmiřitelní jsou občas líčeni jako „poslední opravdový western“. Ve skutečnosti se ale jedná spíš o vzdálenou labutí píseň nebo jakýsi demýtizující epilog celého žánru, jemuž Akademie nasypala do náruče čtyři Oscary. Clint Eastwood tu jednoduše byl na vrcholu sil (režijních i hereckých) a už poněkolikáté potvrdil, že patří mezi nejvýraznější hollywoodské persóny. Buďme proto rádi, že se české televize rozhodly tenhle film (na rozdíl od Joseyho Walese) neignorovat a sypat do nás jednu reprízu za druhou.

Maverick (1994)

Jakmile Eastwood (podruhé) zamával westernům, neměla k nim Amerika až do příchodu Opravdové kuráže od Coenů nebo Tarantinova Djanga moc co říct. Jednou z mála výjimek byl ale Maverick, filmová adaptace seriálu z 60. let, jenž se mnohem víc než na přestřelky soustředil na poker. Mel Gibson tu spojil síly s Richardem Donnerem, režisérem Smrtonosných zbraní, a jak určitě dobře víte, jejich westernová komedie (s geniálním cameem Dannyho Glovera) neskutečně šlape dodnes.

Bonus:

Návrat do budoucnosti III (1990)

Dávat třetí Návrat do budoucnosti mezi nejlepší westerny všech dob mi přišlo divné, protože to není čistokrevný zástupce žánru, ale spíš jeho parodie (a taky sci-fi…). Zároveň mi však přijde škoda ho tu alespoň nezmínit, protože leckomu možná představil dolarovou trilogii – a navíc ukázal zákonitosti klasických westernů v tak zábavné podobě, až to sem tam přebíjelo jeho inspirace.

Jaké westerny byste ve svojí topce měli vy? Dejte vědět v diskuzi a klidně přihoďte tipy na nějaké zapomenuté pecky. Kdo ví, kdy se na MovieZone budou kovbojové řešit příště…

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (81)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace