Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

TOP 11 dalších pohodových filmů do časů koronaviru


ikona
TedGeorge
adam sandleralfred hitchcockanimebilly crystalcary grantchris evansgrandhotel budapestpanstvi downtonpaz vegaspanglishvelký darzac efronznovu sedmnáct
Necelý tucet pohodových bijáků, které vám projasní deštivý víkend  

Hned na začátku mých doporučovacích topek vám většinou poskytnu přehršel odkazů na předchozí pohodové filmy, které jsme tak nějak napůl v minulosti doporučovali s KarlemR. Tentokrát si vystačím s jediným linkem, jelikož to pro vás všechno před pár týdny sepsal kolega Spooner. Co jsem tedy nakoukal nového? Opravdu velké množství filmů jsme už v minulých letech doporučili a tak jsem více než dříve zamířil do minulosti. To by však stejně na kvalitní jedenáctku tentokrát nestačilo.

Právě proto jsem přizval imfa, který vám na následujících řádcích doporučí jednu černobílou pecku s Cary Grantem a především zasloužilého slovenského uživatele pepa. Ten mi nezištně pomohl hned se čtyřmi (na první přečtení velmi zajímavými a pohodovými) tipy a já mu za to chci hned na začátek poděkovat. Tak co myslíte, vyhraje to u vás s doporučováním pohodových filmů Česko zastoupené mnou a imfem, nebo si vavříny v diskuzi odnese právě výše jmenovaný slovenský cinefil?

4. Your Name (2016)

Pepo vám na předchozích řádcích doporučil velmi zajímavě znějící japonské anime O dívce, která proskočila časem a já ho zkusím trumfnout. Chválené Your Name možná budou znát ti z čtenářů MovieZone, kteří nakoukávají anime klenoty ze Země vycházejícího slunce, ale při pohledu na nijak zázračný počet 3000 hodnocení na ČSFD mám pocit, že zbytek o téhle japonské pecce možná slyšel, ale s domácí projekcí doposud otálel. Vy tedy vězte, že Your Name je příběh, ve kterém sledujeme dvě naprosto rozdílné a zeměpisně vzdálené postavy teenagerů (dívka Mitshua a kluk Taki). Ti dva se jednoho krásného rána probudí a zjistí, že mají pindíka, respektive mušličku (pokud máte vhodnější slovíčko, zavítejte do diskuze). A to není cajk.

Takže klasická story o výměně těl? Tak napůl. Tvůrci samozřejmě naplno těží z vděčných fórků, které známá příběhová berlička nabízí, ale čím více se blížíte závěru, tím méně se hraje na komediální notu a vy máte neodbytný pocit, že vám to celé něco velmi připomíná. A pak vám to dojde: „No jasně, vždyť to má podobnej feeling jako výborná pařba Life Is Strange“. Podobnosti tu opravdu jsou a já musím na závěr dodat, že celý animák vypadá neskutečně nádherně. Každých pár minut jsem měl čelist až na zemi a měl chuť obrázek vytípnout a nastavit si ho jako pozadí na ploše. Pečliví japonští kreslíři odvedli neskutečně kvalitní práci. (TedGeorge)

3. Pan Smith s manželkou (1941)

Karanténa robí s ľuďmi divné veci. Niekto si napríklad povie, že pre pokojný spánok potrebuje mať zhliadnutú celú filmografiu Alfreda Hitchcocka. V jeho bohatej tvorbe je množstvo thrillerov, ktoré patria k základnému vzdelaniu každého filmožrúta, no občas vytasil aj ľahší žáner. Rovno upozorňujem, že tento kúsok nie je (aj napriek zhode názvu) žiadnym predobrazom k eskapádam Brangeliny. O manželských nezhodách ale dokáže rozprávať podobne zábavne. Aj keď bez výbuchov, samopalov a špiónskych fintičiek. Dej je prostučký, no o to chytľavejší. Manželia Smithovci (Carole Lombardová a Robet Montgomery) zistia, že vďaka byrokratickej chybe je ich zväzok neplatný. Normálny pár by to vyriešil telefonovaním a vystávaním na úradoch. To by ale bola nuda, takže naše postavy sa kvôli manželovmu nemiestnemu vtipu rozídu a začnú od začiatku.

Je veľká škoda, že Hitch netočil romantické komédie častejšie, pretože táto sa mu veľmi vydarila. Iste, na dobovo aj žánrovo spriaznené šaškovanie Caryho Granta alebo Jamesa Stewarta to nemá. To však neznamená, že sa nebudete dobre baviť. Má to švih, dostatočné množstvo humoru a najmä dobrej nálady, ktorá dokáže rozjasniť deň. Občas treba vo filmografiách majstrov zabŕdnuť aj k menej prevareným titulom. Môžu totiž veľmi milo prekvapiť. A evidentne to vie aj Woody Allen, ktorý práve na tomto filme sedel v kine vo svojich Zločinoch a pokleskoch. (pepo)

2. Red Dog – psí legenda (2011)

Občas ma zaujíma, akými béčkovými cestičkami sa uberajú zpackané kariéry rôznych hercov. Raz mi tak v noci napadlo zistiť, čo robí taký Josh Lucas po potopení Poseidonu. Na svoje prekvapenie som tam našiel akýsi austrálsky nezávislý film so psom a veľmi dobrými hodnoteniami. A čuduj sa svete, bola to nádhera. Príbeh Red Doga je vo svojej domovine legendou. V podstate ide o rovnaký osud najlepšieho priateľa človeka, ako v prípade prevarenejšieho Hačika. Uslzené citové vydieranie s Richardom Gereom určite poznáte. Dajte si teda jeho hravejšiu, zábavnejšiu a pohodovejšiu verziu z krajiny protinožcov.

Josh Lucas rozhodne nič nekazí a zďaleka nie je hlavnou postavou. Tou je titulný pes. A je správne roztomilý aj huncútsky (rošťácky), aby si okamžite získal vaše sympatie. Veľkou devízou je, že tvorcovia dokážu nenásilne miešať nálady aj žánre. Občas sú temní, inokedy dojímaví (pozor, aby vám niečo nespadlo do oka) a väčšinu času zábavní. Proste tradičný emočný rollercoaster, pri ktorom vám bude dobre. Austrálske scenérie navyše nemáme úplne opozerané, takže boduje sa tu aj atmosférou. Na rozdiel od vyššie spomenutého Hačika obsahuje aj veľkú mieru kreativity. Na scény ako napríklad westernový súboj s mačkou (pepo myslí kočkou - pozn. TedGeorge) iba tak ľahko nezabudnete. Proste skvelý titul, po ktorom budete mať chuť poslať svoju mačku (kočku) strážiť podsvetie a začnete zvažovať zadováženie si iného domáceho maznáčika. (pepo)

1. Grandhotel Budapešť (2014)

Když napíšu, že messieur Gustav je jedna z nejlepších filmových postav nového tisíciletí, budete mi nadávat? Nemohu si pomoci, ale to, co předvedl v Grandhotelu Budapešť Ralph Fiennes, je paráda s velkým P a jeho concierge boss, jehož by Bohumil Hrabal označil za největšího pábitele, prostě nemá chybu. Ať už uspokojuje bohaté paničky ubytované v „jeho“ hotelu, nadává šéfovi za najmutí pikolíka bez konzultace nebo dělá kázaní personálu při večeři, budete na něm viset pohledem od začátku do konce. Byl by bez něj film poloviční? Byl, ale stejně by se jednalo o velmi povedený flák z jointu Wese Andersona.

Na tomto místě si dovolím zase jednou prolomit „fourth wall“ a promluvit přímo na jednoho nejmenovaného redakčního kolegu, který podle všeho doposud neviděl žádný film Wese Andersona. Ty vole, vždyť je to jeden z nejlepších současných režisérů, který buduje neskutečně zajímavé filmové světy už od dob Bottle Rocket z poloviny devadesátek. Jasně, jeho poetika nemusí sednout každému, ale vůbec netušíš o jaké filmové zážitky se okrádáš. Tak se vybodni na obhajování Batman vs. Superman a dej mu šanci. Neříkám, že je Grandhotel Budapešť jeho nejlepším flákem, ale tvůj redakční kolega ho má suverénně nejraději. (TedGeorge)

---

Diskuze je otevřená, tak se koukejte ozvat se svým vlastním doporučením pohodového filmu (třeba na něj dojde v brzkém pokračování) a následně nám napište, jestli to dneska vyhrálo Česko nebo Slovensko. Pevně doufám, že budete patrioti.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace