Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 skvělých filmů, které se odehrávají v kině


ikona
Mr. Hlad
Než vyrazíte do kina, udělejte si domácí přípravu 

Tak to vypadá, že jsme se konečně dočkali a fakt můžeme zase po dlouhých týdnech prosezených u Netflixu vyrazit do kina. Neříkejte, že vám to nechybělo. Situace zatím není ideální a na opravdu plné sály si ještě chvilku počkáme, ale sednout si před plátno a užít si film tak, jak mu to sluší nejvíc, už prostě můžeme. Pokud se ale na cestu do kina ještě úplně necítíte, zkuste si dát doma pár filmů, které se v kině více či méně odehrávají. Ať víte, do čeho jdete. I když na italské lidožravé démony nebo Tarantinovy zabijáky nacistů asi v našich kinech nenarazíte. 

Poslední představení, r. Peter Bogdanovich, 1971
Budu k vám naprosto upřímný. Na Poslední představení jsem se podíval pouze kvůli tomu, že jsme s Mr. Hladem dávali dokupy topku filmů, které se odehrávají v kinech. Po skončení snímku se zároveň cítím povinován vám sdělit, že kromě jedné z prvních a skoro závěrečné scény, je promítání filmů na vedlejší koleje a Poslední představení rozhodně není žádné americké Cinema Paradiso, tedy milostný dopis kinařům a lidem milujícím kina. Když už jste ale tady, tak vám aspoň napíšu, jaký byl americký režisér Peter Bogdanovich borec a proč byste tomuhle výletu do jednoho ospalého texaského městečka ve zdánlivě bezstarostných padesátých letech rozhodně měli dát šanci. A protože je to sakra dobrý film a díky svému názvu nám do topky krásně pasuje, tak ho v ní s klidným svědomím nechám. 

Poslední představení je takový ten coming of age biják o partičce školáků, které zastihneme v poslední chvíli krásného života – před maturitou. Nastartovat auto, vyzvednout kámoše, zajet do herny na kulečník, zajet do baru, pozdravit rodiče kámošky, zajet do kina, poklábosit s cool majitelem kina, šáhnout na prsa přítelkyni, selhat při přechodu na další metu, zamachrovat před kámoši, porvat se… Na první pohled ve filmu o nic moc zásadního nejde a sledujeme jenom několik postav řešící běžné věci (vybočují především štramák Jeff Bridges a opravdu hodně sexy a čerstvě dvacetiletá Cybil Shepherd). No postupem času bezstarostnost zmizí, život zase jednou ukáže, jaká dokáže být děvka a na úplný závěr vám bude smutno. Černobílá perla, kterou si stoprocentně užijí nejen fandové Linklaterových Omámených a zmatených nebo Lucasových Amerických Graffiti. (TedGeorge)

Naostro, r. Paul Schrader, 1979
Pokud jste Naostro neboli Hardcore od Paula Schreadera neviděli, je dost velká šance, že jste někde narazili alespoň na jeho nejslavnější scénu. I když asi trošku upravenou. Drsné drama se točí okolo konzervativního a křesťansky založeného Jakea VanDorna, jehož dcera prochází klasickou životní fázi rebelování, a tak vezme roha a chce žít život po svém. Táta Jake se ji ale rozhodne najít a stopy ho zavedou až do světa, o němž donedávna neměl tušení. Do světa tvrdého porna, ve kterém hrají zoufalé mladé dívky jako jeho dcera. Povede se mu ji vypátrat dřív, než se z ní stane „hvězda“ filmů pro dospělé, nebo už je pozdě? 

Paul Schrader napsal Taxikáře, takže asi nikoho nepřekvapí, že pojal cestu stárnoucího hrdiny do světa porna jako výpravu do samotného pekla. Není to hezká podívaná a George C. Scott si tu sáhne na psychické dno. Vrcholem je ale scéna, kdy v pornokině kouká na film, který potvrdí jeho nejhorší obavy. A nemůže dělat vůbec nic. (Mr. Hlad)

Démoni, r. Lamberto Bava, 1985
V Itálii v osmdesátých letech horory uměli, ale čas dožene každého. A bohužel i Démony. Ty natočil Lamberto Bava, od kterého jste nejspíš viděli pohádku Princezna Fantaghiró s fenomenální Kateřinou Brožovou, ale jeho začátky byly spojené s jiným žánrem. Démony navíc produkoval a psal další titán italského hororu Dario Argento a v jedné z rolí se objeví Michele Soavi, další hororová legenda. A proč máme Démony v tomhle článku? Protože se prakticky celí odehrávají v kině Metropol v Berlíně, kde se sešla parta lidí na tajemné projekci. 

V publiku sedí dvě mladé kamarádky, dva sympaťáci, kteří je zkouší sbalit, ale taky profesionální pasák se dvěma kolegyněmi a dokonce i slepec. Jenže většina z nich se závěrečných titulků nedožije. Před vchodem do sálu je totiž vystavená podivná maska. Ta je později vidět i ve filmu o Nostradamovi, na který se hrdinové koukají. A vzhledem k tomu, co se začne dít na plátně, nikoho nepřekvapí, že kvůli masce vypukne peklo i v samotném sále. Lidé se mění na monstra a jejich řady rostou. Následuje křik, krev, skalpování, spousta slizu, pařátů, zubů, mrtvých punkáčů a heavy metalu. Konec světa začíná. A začíná v kině! Démoni sice hodně zestárli, na druhou stranu ta italská úchylnost a veselá krvavost má pořád svoje kouzlo. A kde jinde uvidíte, jak hrdina na motorce jezdí po kinosále plném lidožravých potvor na motorce a seká jim hlavy katanou? (Mr. Hlad)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace