Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 12 komedií z 21. století, které se nikdy neokoukají


ikona
KarelR
21 jump streetjay a mlcenlivy bob vraci uderjednotka prilis rychleho nasazenikopackynesvatboviparba ve vegasstarsky & hutchsuperbadtropicka bourev bruggachvybijenazombieland
Po roce 2000 přišla nová éra komedií. Které z nich mají velkou šanci, že nikdy neupadnou v zapomnění? 

Možná jsem úplně mimo, ale v posledních letech mám pocit, že nevzniká moc komediálních trvalek. V osmdesátých a devadesátých letech se klasik nasekalo habaděj, jelikož Hollywood fungoval na principu hvězd a komedie byla levným a snadno prodejným žánrem. Po přelomu století se však tahle struktura začala bortit a na výsluní se dostaly spíš „party“.

Najednou jsme nehltali filmy Robina Williamse, Jima Carreyho nebo Eddieho Murphyho. Pozornost se začala soustředit na produkce kolem Judda Apatowa, Adama McKaye, Todda Phillipse, Bena Stillera nebo Edgara Wrighta, kteří však v posledních letech točí daleko méně (nebo utekli k jiným žánrům či do televize).

Když jsem se tedy zamyslel nad tím, které komedie z posledních dvou dekád si kdykoliv rád pustím znovu (a nikdy se mi neokoukají), nedošel jsem k extra dlouhému seznamu. Razantně bych se postavil hlavně za následujících dvanáct kousků, jež mimochodem nemají být tím nejlepším, co nám žánr od roku 2000 nabídl. Jde čistě o to, že (na rozdíl od některých lepších filmů) potěší i při desátém zhlédnutí, a něco mi říká, že na ně budu s radostí koukat ještě v důchodu. Což taky není úplně málo!

Starsky & Hutch (2004)

Doteď moc nechápu, jak se mohl reboot Starskyho & Hutche proměnit v takovou pecku. Podobných pokusů o retro komedie jsou tuny, Todd Phillips měl ale zřejmě štěstí v tom, že sehnal celý základ Frat Packu. Ben Stiller, Owen Wilson, Vince Vaughn a Will Ferrell se jinak sešli jen v Zoolanderovi – jenže tam se Vaughn dočkal jen krátkého camea, kdežto ve Starskym & Hutchovi mají všichni dost prostoru na to, aby tuhle detektivku proměnili v libový návrat do křiklavých sedmdesátek.

Superbad (2007)

Nad Zbouchnutou dnes asi leckdo ohrne nos, protože Katherine Heigl razantně přišla o fanoušky. Rogenovské kanonádě z roku 2007 tak kraluje Superbad, možná nejsprostější film o dospívání, který dal světu kromě Michaela Cery a Jonaha Hilla také Billa Hadera nebo Emmu Stone. Nezapomněl jsem na někoho? Jistě, ještě tu je Christopher Mintz-Plasse. Ten však (podobně jako Galifianakis) zatím nevystoupil ze stínu jedné boží role, takže je super, že se dá k McLovinovi opravdu vracet pořád dokola.

Tropická bouře (2008)

Jestli měla nějaká komedie z tohohle článku zázračné načasování, tak je to bez debat Tropická bouře. Dnes už by si Robert Downey Jr. černocha nezahrál, stejně jako by Ben Stiller nenatočil válečnou parodii, v níž nosí zavražděnou pandu a rozjímá nad adopcí asijského sirotka. Na velkou mainstreamovou komedii to zkrátka byl totální nářez. A jelikož se Tropická bouře mohla opřít o skvělé herce i nekonečné šití do Hollywoodu, je to dnes víceméně klenot, jenž si zaslouží respekt za všechno od traileru Satanovy uličky až po namaskovaného Toma Cruise.

V Bruggách (2008)

Martin McDonagh se Třemi billboardy kousek za Ebbingem posunul mezi režiséry, kteří mají jasný oscarový potenciál. Někoho to překvapilo, já jsem mu ale věštil zářnou budoucnost už po černé komedii V Bruggách, která Colinu Farrellovi, Brendanu Gleesonovi a Ralphu Fiennesovi nadělila asi nejlepší role jejich kariér. Tři gangsteři, jedno belgické město, špetka snové atmosféry. Občas k nezapomenutelnému filmu stačí opravdu málo!

Vybíjená (2004)

Když se vyhnete klíči, vyhnete se míči. Vybíjené se ale vyhýbat rozhodně nevyplatí, jelikož má Davida Hasselhoffa, Chucka Norrise i Lance Armstronga (před dopingovým skandálem!). Natočit film o souboji dvou posiloven, který se vyřeší u házení míče v barevných uniformách, pořád zní jako absolutní nesmysl. Rawson Marshall Thurber ale tuhle výzvu zvládnul na jedničku a čas podle mě ukázal, že tahle hovězina vážně unese reprízování do aleluja.

Zombieland (2009)

Hrdinové Zombielandu si loni po deseti letech dopřáli comeback a… jo, bylo to fajn. Status prvního dílu ale dvojka nenarušila, protože její přístup k zombie apokalypse vlastně jen varioval všechny nápady z minula. Chutná akce, nadšený Woody Harrelson, cameo Billa Murrayho… napoprvé to zkrátka mělo o něco větší říz. A pokud si někdy dáte opáčko, zjistíte, že kouzlo tohohle nemrtvého road tripu jen tak nevyprchá.

Jak s oblibou píše Ted – tak takhle bych to viděl. Dejte v diskuzi vědět, které komedie z 21. století si kdykoliv můžete pustit vy. Trochu totiž doufám, že s tímhle výběrem nebudu zas tak osamocený.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace