Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 amerických filmových klasik, které se v Česku moc neujaly


ikona
KarelR
Spousta amerických klasik se úspěšně rozšířila do diváckého povědomí i v Česku. Tady je pár případů, kdy to moc nedopadlo... 

Vždycky mě fascinovalo, jak v Česku zdomácněly některé americké filmy - a jiné tamní klasiky u nás navždy budou těžce ignorované. Důvod? Osobně bych vsadil na televizní reprízy. Smrtonosnou past, Někdo to rád horké, Kmotra nebo Prázdniny v Římě nám české stanice zaryly do paměti dostatečně. Jiné filmy, ze kterých se v Americe čerpá dodnes a vyrostly na nich miliony tamních diváků, ale tohle štěstí neměly.

Vyhrabal jsem proto rovnou desítku legendárních zámořských bijáků, jež mají méně než 5 000 hodnocení na ČSFD (a hlavně mám obecně pocit, že je v Česku lidí moc nevidělo), abychom si mohli otestovat, zda už je máte za sebou nebo ještě ne. Ve druhém sledu mě pak zajímá, jestli ty vyloženě "no name" znáte alespoň z doslechu (a všimli jste si jejich zakořenění v americké popkultuře), anebo vůbec netušíte, o čem je sakra řeč. Pojďme na to!

Bratři Bluesovi (1980)
Počet ČSFD hodnocení: 2 119

Radši nechci moc zkoumat, kolik lidí v Česku alespoň vzdáleně sleduje Saturday Night Live. Nekonečná skečová show teď měla docela silné období (Eddie Murphy, Adam Driver, Daniel Craig), ve druhé polovině 70. let ale šlo vyloženě o líheň komediálních extratříd, které začaly v 80. letech točit filmové klasiky. Bill Murray, Chevy Chase, Dan Aykroyd nebo John Belushi se různě potkávali třeba v Caddyshackovi nebo Krotitelích duchů, Bratři Bluesovi nicméně byli přímou adaptací SNL skečů, v nichž Aykroyd a Belushi ždímali i svůj hudební talent. Výsledek? Komediální perla prosycená legendárními scénami a hláškami (honička v nákupáku, Rawhide, Carrie Fisher s raketometem...), která Česko stoprocentně minula a dnes už to kvůli vláčnějšímu ději rozhodně nenapraví.

Rošťáci / The Goonies (1985)
Počet ČSFD hodnocení: 2 909

Představte si, že vám někdo zapomněl říct o totální spielbergovské klasice a vy jste ji teď náhodou objevili. Máte to? Tak přesně takový budete mít pocit, až si pustíte Rošťáky, stěžejní inspiraci Stranger Things, v níž parta dětí hledá pirátský poklad. Scénáře od Chrise Columba (budoucí režisér Sám doma a prvních dvou Potterů) se ujal Richard Donner, jeden z nejpřehlíženějších amerických veteránů, jenž má na kontě Přichází Satan!, Supermana nebo Smrtonosné zbraně. Doteď proto nechápu, jak je možné, že v Česku milujeme Indiana Jonese, E. T. - Mimozemšťana nebo Gremliny, ale tahle spielbergovská produkce nás minula. V Americe to byla pro dnešní dospěláky formativní záležitost!

Volný den Ferrise Buellera (1986)
Počet ČSFD hodnocení: 1 776

Pamatujete si scénu z Californication, v níž Hank Moody usedne za katedru a první věc, která z něj vypadne, je "Bueller? Bueller? Bueller?" Anebo potitulkovou scénu z Deadpoola, v níž má Wade červený župan a diví se, proč diváci ještě neodešli domů? Tak až sem to dopracoval Volný den Ferrise Buellera, nejslavnější záškolácká komedie všech dob od Johna Hughese. Scenárista a režisér, na jehož odkazu stojí všechno od smithovek po apatowovky, je v Česku "známý" jen díky Bláznivé dovolené, Beethovenovi a Sám doma (tedy filmům, které pouze napsal). Dosah Buellera, Snídaňového klubu nebo Šestnácti svíček je u nás praticky nulový, a vzhledem k tomu, že tyhle filmy jednoduše přišly se správnými příběhy ve správnou dobu (a to nejlepší z nich dnes známe odjinud), se to bohužel nikdy nezmění.

Hřiště snů (1989)
Počet ČSFD hodnocení: 3 485

"If you build it, they will come." (aneb "Když ho postavíš, přijdou.") V Americe naprosto ikonická věta, u nás... huh? Zatímco české televize jely dokolečka Zelený svět (nic proti němu, sedmička železo vládne), za mořem se z kultovního statusu raduje o něco éteričtější sportovní biják s Kevinem Costnerem. Celý koncept, že je snem každého kluka zaházet si s tátou baseballovým míčkem, zacementoval v americké kultuře právě tenhle film. A i když se to u nás nikdy neujalo (vlastně stejně jako baseball), rozhodně byste unikátní drama Phila Aldena Robinsona (Slídilové, Nejhorší obavy, pilot Bratrstva neohrožených) neměli dál ignorovat.

Bourák / Rudy (1993)
Počet ČSFD hodnocení: 734!

Většina světa zná Seana Astina jako Sama z Pána prstenů (a nyní i jako Boba ze Stranger Things). Pro Američany ale na přelomu století nešlo o herecký objev, jenž najednou nesl Froda do Hory osudu. Kdepak, Astin se za mořem těšil velké oblibě o mnoho let dříve, jelikož si zahrál hlavního hrdinu Rošťáků (viz výše) a posléze i dříče Rudyho z Bouráka. Příběhů o outsiderech, kteří nikdy nepřestali bojovat za svůj sen, nám Amerika dala spoustu - a asi nejdál to samozřejmě dotáhnul Rocky. Z jeho stínu ale odhodlaně kouká právě Rudy, jenž se chce i přes "ne zrovna sportovní" postavu dostat na hřiště amerického fotbalu. Připravte si kapesníky, tenhle inspirativní doják dodnes neztratil nic ze své působivosti!

Máte některý ze zmíněných filmů hrozně rádi a taky vám vrtá hlavou, proč se o něm v Česku nemluví víc? Ozvěte se v diskuzi a klidně přihoďte další kousky, které podle vás trpí stejným osudem.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace