Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 amerických filmových klasik, které se v Česku moc neujaly


ikona
KarelR
Spousta amerických klasik se úspěšně rozšířila do diváckého povědomí i v Česku. Tady je pár případů, kdy to moc nedopadlo... 

Vždycky mě fascinovalo, jak v Česku zdomácněly některé americké filmy - a jiné tamní klasiky u nás navždy budou těžce ignorované. Důvod? Osobně bych vsadil na televizní reprízy. Smrtonosnou past, Někdo to rád horké, Kmotra nebo Prázdniny v Římě nám české stanice zaryly do paměti dostatečně. Jiné filmy, ze kterých se v Americe čerpá dodnes a vyrostly na nich miliony tamních diváků, ale tohle štěstí neměly.

Vyhrabal jsem proto rovnou desítku legendárních zámořských bijáků, jež mají méně než 5 000 hodnocení na ČSFD (a hlavně mám obecně pocit, že je v Česku lidí moc nevidělo), abychom si mohli otestovat, zda už je máte za sebou nebo ještě ne. Ve druhém sledu mě pak zajímá, jestli ty vyloženě "no name" znáte alespoň z doslechu (a všimli jste si jejich zakořenění v americké popkultuře), anebo vůbec netušíte, o čem je sakra řeč. Pojďme na to!

Čaroděj ze Země Oz (1939)
Počet ČSFD hodnocení: 4 096

OK, zrovna tady určitě tušíte, o čem je řeč. Když plukovník Quaritch v Avatarovi zdůraznil, že už nejsme v Kansasu, byl to (v roce 2009) odkaz na 70 let starou filmovou legendu, která je možná nejcitovanějším americkým filmem všech dob. Dorotčin výlet do magické země Oz viděl prakticky každý Američan alespoň desetkrát a moc nevím, k čemu ho v Česku přirovnat. K Mrazíkovi? Ke Třem oříškům pro Popelku? Ať už se použije cokoliv, nikdo za mořem by nevěřil tomu, že má někde Mocný vládce Oz třikrát víc databázových hodnocení než Čaroděj ze Země Oz...

Rebel bez příčiny (1955)
Počet ČSFD hodnocení: 4 305

Skočíme o dvě dekády dopředu k filmu, kvůli němuž se v Bontonfilmu prodávalo tolik plakátů Jamese Deana. Tragicky zesnulý krasavec měl hlavní roli jen ve třech celovečerácích a stačilo mu to k tomu, aby se stal nesmrtelnou ikonou. Jeho nejdůležitějším zářezem je přitom Rebel bez příčiny, klasické drama o těžkém dospívání, jež doslova stvořilo archetyp rozervaného hrdiny. Viděli jste někdy ve filmu závod typu "kdo dřív zabrzdí", u něhož svůdná dívka odmávne start? Odkaz na Rebela bez příčiny. A pamatujete si na rande v kině z La La Landu? Tam se Deanův milník rovnou promítal, což je jasným důkazem toho, že na něj americká kultura prostě nikdy nezapomene.

Pátrači (1956)
Počet ČSFD hodnocení: 1 596

Jen rok po Rebelovi bez příčiny byla v USA zacementována další ikona. Jasně, Johna Waynea dalo světu už Přepadení z roku 1939, bez něhož by třeba Dobyvatelé ztracené archy neměli svoji nejslavnější akční scénu - ale to utíkám od tématu. Pátrači nicméně byli vrcholem Wayneovy spolupráce s Johnem Fordem a hollywoodská elita je začala citovat už pár let po premiéře. V Lawrencovi z Arábie a Star Wars tenhle westernový milník jednoduše nepřehlédnete a kromě Leana a Lucase ho přiznaně využívali nejen Scorsese, Spielberg, Millius nebo Wenders, ale i Tarantino s Whedonem, kteří v Hanebných panchartech a Avengers 2 přímo citují finální výhled ze dveří. Jo a Opravdovou kuráž asi ani zmiňovat nemusím, co?

Jako zabít ptáčka (1962)
Počet ČSFD hodnocení: 3 175

Američané mají spoustu archetypálních hrdinů. Kdykoliv se však volá po tom nejmorálnějším, ihned je na pořadu dne Atticus Finch. Odhodlaný právník, jenž na začátku 60. let obhajuje černocha obviněného ze znásilnění, se nesmazatelně zapsal do literárního i do filmového světa. Jako zabít ptáčka je možná i díky tomu považováno za suchopárnou "povinnou četbu". Ve skutečnosti ale jde o brilantně vyváženého bratránka (u nás daleko známějších) Dvanácti rozhněvaných mužů, který si takovou českou ignoraci vůbec nezaslouží.

Rocky Horror Picture Show (1975)
Počet ČSFD hodnocení: 4 581

Otevřeně přiznávám, že jsem Rocky Horror Picture Show nikdy neviděl. Stačí se ale rozhlédnout po nezávislých filmech (Charlieho malá tajemství!) a leckde najdete odkazování na to, že má tahle muzikálová ujetost dodnes velké projekce, při nichž se specificky reaguje na dění na plátně. V Česku zná Rocky Horror Picture Show dost málo lidí a i na mém příkladu je vidět, že ji reálně zhlédla opravdu jen hrstka vyvolených. Tak nám snad někdo v diskuzi detailně vysvětlí, o co všichni přicházíme.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace