Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Zemřel tvůrce Asterixe a Obelixe. Zavzpomínejte na jeho Galy spolu s námi


ikona
Mr. Hlad
albert uderzoasterixmise kleopatraobelixrene goscinni
Asterix a Obelix pláčou 

Ve věku dvaadevadesáti let zemřel Albert Uderzo. Sice to není filmař, ale kreslíř, ovšem vzhledem k tomu, že jeho nejslavnějším dílem je Asterix, který je už od roku 1967 součástí i filmového světa, tak o jeho úmrtí na MovieZone napsat musíme. Asterix slaví letos jednašedesáté narozeniny a dočkal se už osmatřiceti comicsových alb, Uderzo na většině z nich pracoval jako kreslíř a některá i psal. Pro nás je však důležité, že Asterix se stal hrdinou deseti animáků, čtyř celovečerních filmů (pátý se podle všeho chystá) a několik filmů se už stihlo i ztratit. Uderzovi Galové zkrátka zanechali stopu i ve filmovém světě. A my vám teď řekneme, které máme rádi a vy se o ty své klidně podělte v diskusi. Jsme zvědaví. 

Asterix a Obelix, 1999
Utíká to. Před více než dvaceti lety jsem řval nadšením z filmové adaptace mých milovaných komiksů, na jejichž výpůjčku se v knihovně čekalo v pořadníku, a nutil jsem nešťastné rodiče, aby se mnou znovu a znovu chodili do kina. Tím to však nekončilo. Celé měsíce jsem je (naštěstí neúspěšně) přemlouval, aby mi do paneláku pořídili mého vlastního psíka Idefixe, po nocích potají snil o vnadách krásné Laetitie Casty a uctíval jsem Obelixe s tváří Gérarda Depardieu. Právě dobrosrdečný Gal, který v mládí spadnul do kotlíku s kouzelným nápojem a na cestách ho potkáte pouze s divočákem na zádech, byl můj největší idol. Ale to vše bylo dvě dekády nazpět a moje tehdejší nadšení pravděpodobně pramenilo z toho, že jsem tehdá vůbec poprvé viděl moje oblíbené obrázkové sešity rozpohybované. Něco mi říká, že kdybych Asterixe a Obelixe viděl dnes při jedné z četných televizních repríz, zaplakal bych. Nostalgie je totiž zrádná a občas je prostě lepší si nekazit krásné vzpomínky. To stejné se naštěstí nedá říct o Misi Kleopatra, která je každým rokem lepší a lepší. (TedGeorge)

Asterix a Obelix: Mise Kleopatra, 2002
V podstatě nejlepší možný způsob, jak si maximálně užít Asterix a Obelix: Mise Kleopatra, spočívá v potlačení jakýchkoliv očekávání. Ideální je na tuhle travestii narazit v telce úplnou náhodou a nechat dvojici Galů, ať se předvedou. Pokud je váš smysl pro humor dostatečně elastický, určitě se za chvíli chytnete. Mise Kleopatra je totiž nezastavitelný příval: jeho tvůrci nehledí napravo nalevo a zavalují vás nejnemožnějšími pokusy jak vám načechrat břišní svalstvo. Nevyšlo jim devět vtipů? Tak ten desátý bude určitě detonační a netrpělivě se začnete těšit na další. Nudí vás slapsticková uklouznutí? Dostanete meta-dadaistickou hříčku (langusty!) v tradici klasiků francouzské situační komiky. Celé se to navíc odehrává v překvapivě výpravných kulisách, které tvůrci jakoby zdědili po nějakém serióznějším projektu a rozhodli se v nich maximálně vyblbnout. Že jsou tu Asterix a Obelix trochu navíc?  Koho by to trápilo. Znám pár lidí, kteří tuhle šílenost považují za kultovku. S každou další projekcí jsem v jejich klubu víc a víc. P.S. Jo, a pak je tu taky Monica Bellucci v časech své největší slávy a ztepilosti. Ach. (Shushika)

Asterix a tajemství kouzelného lektvaru, 2018
I comicsový a filmový veterán jako Asterix se musí přizpůsobit novému publiku, naštěstí jeho poslední dobrodružství ukazuje, že to zvládl víc než se ctí. Poslední filmový Asterix je sice ve 3D,a ale typická vizuální stylizace zůstala zachovaná. A naštěstí i ten typický humor. Druid Panoramix se tu rozhodne najít si následovníka, kterému by předal tajemství lektvaru, díky němuž Galové celé roky mlátí s úsměvem Římany po kebuli, ale malinko se to celé zvrtne. Sice to není žádná pixarovka, ale i v 3D si Asterix s Obelixem zachovávají ten správný comicsový feeling a ty jejich rvačky vypadají vlastně možná ještě o kousek lépe. V sérii jsou určitě lepší filmy, ale být po deseti dílech v takhle fajn formě, to se moc často nevidí. (Mr. Hlad)

A jaká dobrodružství Asterixe a Obelixe máte nejraději vy? 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace