Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Zemřel tvůrce Asterixe a Obelixe. Zavzpomínejte na jeho Galy spolu s námi


ikona
Mr. Hlad
albert uderzoasterixmise kleopatraobelixrene goscinni
Asterix a Obelix pláčou 

Ve věku dvaadevadesáti let zemřel Albert Uderzo. Sice to není filmař, ale kreslíř, ovšem vzhledem k tomu, že jeho nejslavnějším dílem je Asterix, který je už od roku 1967 součástí i filmového světa, tak o jeho úmrtí na MovieZone napsat musíme. Asterix slaví letos jednašedesáté narozeniny a dočkal se už osmatřiceti comicsových alb, Uderzo na většině z nich pracoval jako kreslíř a některá i psal. Pro nás je však důležité, že Asterix se stal hrdinou deseti animáků, čtyř celovečerních filmů (pátý se podle všeho chystá) a několik filmů se už stihlo i ztratit. Uderzovi Galové zkrátka zanechali stopu i ve filmovém světě. A my vám teď řekneme, které máme rádi a vy se o ty své klidně podělte v diskusi. Jsme zvědaví. 

12 úkolů pro Asterixe, 1976 

Když se řekne Asterix a Obelix, první co si vybavím, je tento legendární animák. Právě 12 úkolů pro Asterixe je pro mě vlastně takovou esencí  zmiňovaných francouzských komiksů. I přes to (nebo právě proto?), že je ze všech animáků z této série asi tím nejulítlejším. Příběhu, v němž si Caesar vymyslí pro dvojici Galů nesmyslné úkoly, aby dokázal, že opravdu nejsou bohové, nechybí správně trhlý a absurdní humor, neskutečná kadence hlášek, nekonečná porce nápadů a ani pověstná francouzská lehkost. To všechno dělá z tohoto Asterixe klasiku, kterou si člověk užije i po letech. A možná ještě více než v dětském věku. Tenhle humor prostě nestárne a např. geniální pasáž, v níž nerozluční parťáci chodí po úřadu, je snad v dnešní době ještě vtipnější a aktuálnější. A parádní český dabing nadčasovost tohoto kousku jenom podtrhuje. Tady byla zkrátka tvůrčí dvojice René Goscinny a Albert Uderzo na svém (nejen) scenáristickém vrcholu. (Spooner)

Asterix v Británii, 1986
Ach, tyhlety vzpomínky. Z animovaných celovečeráků s Asterixem a Obelixem jsem viděl asi všechny a tenhle mi vykreslil Velkou Británii s tak pichlavým humorem, jak to umí jen Francouzi. Řevnivost mezi oběma národy se tu rozjíždí do nevídaných obrátek, a protože Asterixova dobrodružství jsou poháněna především humorem, je ono utahování si z ostrovních zvyků trefou do černého. Fantastická animace, neutuchající nápady, je tady všechno, jak má být. Jen ti grilovaní divočáci chybí a nejen Obelixovi se o nich bude zdát po menu s vařeným masem v mátové omáčce a teplém pivě. Osobně to mezi mnou a Asterixem byla láska na celý život, protože jsem vyrůstal i na papírových komiksech a schopnost vystřelit pěstí římského vojáka na oběžnou dráhu jsem samozřejmě považoval za ekvivalent amerických superhrdinů. Stačilo do sebe kopnout panáka kouzelného lektvaru (nebo se v něm vykoupat) a rozdávali jste rány jak Pepek Námořník. Tak jako miluju hrané francouzské komedie, je mi blízký i Uderzův humor. A když popichuje svoje mnohdy nabubřelé sousedy, je dvojnásob proč se smát. (Imf

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace