Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Před úderem koronaviru vedlo Frčíme, Bloodshot a Lov shořeli


ikona
Cival
apokalypsabad boysbloodshotemmafrčímeharrison fordhororinvisible manježek sonickoronavirusleigh whannelllovmizerovémizerové navždyneviditelnýonwardpixarsonicthe hunttržbyvin dieselvolání divočiny
Tak končí takhle komédie... 

Je to už patnáct let, nejspíš od premiéry Mr. and Mrs. Smith, co jsem začal čtenáře zásobovat pravidelnou dávkou emocí nad kasovními výsledky amerických kin. Několikrát mě zastoupil imf, vydatněji se poslední dva roky zapojil TedGeorge, i tak to ale byla dojemně dlouhá doba, kdy jsme mohli týden co týden analyzovat kasovní výsledky. A je dost nepříjemné vědomí, že tahle éra teď na neznámo dlouhou dobu nejspíš končí kvůli pandemii koronaviru.

 

Kina se zavírají, protože filmy mají menší prioritu než zdraví - a i když se v Americe ještě nezavřely, nejspíš se tak stane v řádu dnů. A jestli ne, tak Bůh ochraňuje Ameriku, protože šíření nemoci se může rozjet neskutečnou rychlostí. Obavy z epidemie a první restrikce se samozřejmě projevily i na výnosech z aktuálního víkendu. Ty šly strmě dolů a Hollywood kvůli tomu zažil nejslabší víkend za posledních 22 let. Ale pořád to byl festival filmů, smíchu a her oproti tomu, co přijde...

 

Než si v Americe taky navyknou na prázdné kinosály, vyhřívalo se na první pozici animované Frčíme. Hezká pixarovka si ale připsala jen deset a půl mega při brutálním propadu o 73%. Dobrodružná fantasy pro celou rodinu se díky tomu posunula na 60 milionů z Ameriky a celosvětově jsme kousek za kilem. Pro Pixar by to byl ohromný průšvih a zklamání, ale protože jde o jeden z posledních filmů uvedený v kinech před velkou pauzou a obřími ztrátami celého showbyznysu, nebude se výkonnost ani tak řešit. A film si nejspíš za měsíc najde miliony diváků na Disney+.

Poměrně zbytečné premiéry si odkroutily dvě pozdní novinky: Obě se zhruba devítimilionovými starty ze zhruba tří tisícovek kin, tudíž žádný šlágr. Náboženský hudební doják I Still Believe mohl ještě výrazněji zarezonovat v těchto napjatých dobách, kdy i Trump vyzval k modlení, ale osud jí nepřál. Litovat ale nemusíte, protože reakce na film jsou velmi vlažné.

 

Vyloženě negativní reakce pak provází comicsového Bloodshota, jemuž se zase nepovedlo dohnat Vina Diesela ke cool a ekonomicky nosné roli. Recenze smázly film jako popcornovou lacinou nudu a otvírák za 9,3 mega znamená, že nebude ani úspěch a už vůbec ne pokračování. Dalo se to sice očekávat od první ukázky a Diesel se může záhy čílit, že film zabil koronavirus, ale prostě to odpovídá Dieselově neschopnosti přejít do jiné role - a jeho producentské mátožnosti, kterou Bloodshot až tragikomicky dokumentuje.

Dvojblok básledujících hororů reprezentuje dvě dost rozdílná rozpoložení. Neviditelný od šikovného Leigh Whanella se vytáhl na 64 mega z Ameriky a celosvětově je na 122 milionech. Tahle látka má rozhodně šanci na další rozvíjení, protože i v těžkých podmínkách si došla nejen k pozitivním reakcím, ale i ke kasovnímu triumfu.

 

Tragický start si odbyl kontroverzní hororový thriller The Hunt aka Lov o lovení lidí. Spousta humbuku, odkládaná preiméra, ve výsledku je z toho slabý pětimilionový otvírák. Na tenhle film se hned zapomene.  

O dvě třetiny propadaly tržby i všech ostatních titulů v druhé polovině žebříčku: Ježek Sonic se zvládl vytáhnout alespoň na tři kila celosvětově, zbytek ale drtí bídu.

Affleckovo The Way Back je po deseti dnech promítání na chabých třinácti milionech. předražené Volání divočiny vůbec nezvládlo oddálit osudu bolavého rodinného propadáku a ani průběžnných deset mega kostýmního dramatu Emma není k jásání. Přijdou ale mnohem horší příběhy, to je jasné... 

 

Desítku uzavírají stylově třetí Mizerové, s 418 miliony celosvětově aktuálně prozatím nejúspěšnější snímek roku 2020. A dost pravděpodobně i jednička kasovního pořadí za celý první letošní půlrok.  

Kompletní žebříček tržeb zde.

Tak teď nejspíš kasovní adieu... a na shledanou v lepších časech. 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (32)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace