Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Mizerové a 1917 letí ke stamilionům, Ritchieho lahůdka prošuměla


ikona
Cival
1917bad boysbad boys for lifecolin farrelldolittlegentlemaniguy ritchiehvězdné válkyjamie foxxjumanjijust mercykristen stewartlittle womenmartin lawrencematthew mcconaugheymizerovémizerové navždyna nožerian johnsonrobert downey jr.sam mendesstar warstržbywill smith
Leden má dva jasné vítěze. 

Chladný začátek kalendářního roku patřil tradičně několik posledních let zejména hororům a thrillerům. Letos je ale tomu právě naopak. Už druhá velká lednová bubáčina prošuměla a ještě u toho schytala maximálně tragický rating od diváků F. Tentokrát se průšvihářem stala adaptace klasicého románu Henryho Jamese The Turning, která navzdory solidnímu výtvarnému pojetí schytala totální hejt publika i kritiků (jen 7 z šedesáti recenzí je pozitivních při tragickém ratingu 3,63 z 10) a skapala na šesté pozici se sedmi miliony jako zbytečná kinovýplň.   

 

Velkou parádu ale neudělali ani Gentlemani Guye Ritchieho. Nás samozřejmě může těšit, že jeho nízkorozpočtová, leč hvězdně obsazená gangsterka má jedny z těch lepších ohlasů od recenzentů a diváci se vyloženě tetelí blahem (8,1 na IMDb), takže naděje na novou kultovku tu je. Kasovní díru do světa ale snímek neudělal a jeho bramborový otvírák za jedenáct mega je taky celkem bída. Film totiž v zámořských kinech utrží s námahou pětadvacet milionů... a to se, upřímně řečeno, drobná nezávislá distribučka STX Entertainment v podstatě ani nemusela namáhat.

Ritchie má v tomhle ohledu dvojí štěstí: Zaprvé ekonomický kolaps jeho báječného Krále Artuše loni v létě absolutně vyrovnal Disneyho miliardový Aladin, takže zvuk Ritchieho jména nestihne utrpět. Hlavně mu ale v tomhle autorském projektu hrály velké hvězdy skoro zadarmo, díky čemuž má řízná krimi s Farrellem, Hunnamem a McConaugheym evidován rozpočet za osmnáct mega. A ten se z přeprodeje práv a světových tržeb zvládne vrátit.   

První pozici tak mohla v klidu obhájit trojka Mizerů, která pro Sony znamená tak očividný úspěch, že už se kutí na čtyřce. Jo, sedmnáct let tentokrát čekat nebudeme, což je super. Tyhle parťáky je třeba ještě poždímat, protože na to evidentně ještě mají... Svědčí o tom už americké výnosy, které (byť s inflací) trumfnou jedničku i dvojku! A to se po tak dlouhé pauze a bez Baye sakra cení. 

 

Mizerové 3 i o svém druhém víkendu stanuli suverénně na čele kasovního žebříčku, teď jim k tomu stačilo i 34 milionů (pokles jen o 45,6%) a posun na pěkných 120 mega z Ameriky. Celosvětový mezisoučet je už 215 melounů, takže Smith a Lawrence si s Jerry Bruckheimerem můžou ještě jednou plácnout. 

Stříbro obhájil válečný flák Sama Mendese 1917 a už je taky na kilu. V Americe zapsal dalších šestnáct milionů a posunul se tu už na 103 mega. S ohledem na jeho kvality je zjevné, že z kin nezmizí minimálně do únorových Oscarů, zvlášť když jeho víkendový propad o 28% ukazuje, že jde o jasnou zimní trvalku - hype okolo filmu je sice mocný, i tak se ale diváci na tenhle sprint napříč bojištěm budou hnát ještě dlouho ve velkém. I globální tržby jsou úctyhodné už teď, když film hlásí po pár dnech v kinech skoro čtvrtmiliardu. Ale s vyhlídkou na další příval zlatých sošek to může být taky jen pouhá kasovní rozcvička. Každopádně, Mendes si jako svůj nový projekt může zase vybrat prakticky cokoliv... 

 

Bronz drží Downey jr. s fantasy Dolittle, s níž rozhodně chtěl Universal původně rozbít bank. Jenže se to vůbec nepovedlo a problematická produkce byla odklizena na leden, kde paběrkuje. Nových dvanáct milionů posunulo film v Americe na 44 mega a víc jak sedmdesátku tu nedá. Takže i když by se film trochu rozjel ve zbytku světa, zachránit investovaných skoro 175 milionů z rozpočtu (!!) se rozhodně nepovede. Z potenciálního vánočního hitu je jen velké mrzení a vítr v kapse. 

Právě z vánočních hitů, které už logicky vykazují menší cifry za víkend, se nejlíp drží Jumanji. Páté místo za skoro osm milionů musí Sony pořád bavit -  a určitě si užívají, že díky žním na konci roku se nastřádalo na sequelu tři čtvrtě milirady dolarů. To se cení.

 

Star Wars 9 už ztěžka dodýchávají na sedmé pozici, když se na víc jak na 1,1 miliardy celosvětově nevyškrábou. Je to mizérie. Jen je zajímavé, že pořád nestála Kathleen Kennedy šéfovské křeslo, zvlášť když se pod jejím vedením teď pokazil další projekt (kolikátý už?), seriál o Obi-Wanovi. Řeči o nejsmutnější miliardě historie v diskuzních fórech jsou trefné, akorát z nich furt nikdo nevyvodil důsledky. Asi má Kathleen tak jako Babiš na každýho složku...

Ke sto milionům ze zámoří už se skoro dotlačily Malé ženy. A nejen díky oscarové fazóně to snadno zvládnou dotáhnout. Ženská ansámblovka se skvělými referencemi je už na 93 milionech z Ameriky, a i když se snaží až z osmého místa, ještě nějaký ten týden by se v top desítce měla udržet. 

Desítku uzavírají soudní drama Just Mercy a Johnsonova hravá kriminálka Na nože, která to dotáhla už na neskutečných tři sta milionů dolarů celosvětově. To je na skromnou autorskou hříčku neskutečný výsledek.

 

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se zkusí prosadit horor Jeníček a Mařenka a akčňák s Blake Lively The Rhythm Section. Ani jednomu projektu komerčně nevěřím. 

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace