Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Budoucnost Mizerů je růžová, rozdrtili Downeyho


ikona
Cival
1917bad boysbad boys for lifedolittlefrozengreta gerwighvězdné válkyjamie foxxjumanjijust mercykristen stewartledové království 2little womenmalé ženymartin lawrencemizerovémizerové navždyna nožerian johnsonrobert downey jr.sam mendesstar warstržbywill smith
Akční sympaťáci do důchodu nepatří... 

Mizerové navždy? Po trojce je to dost dobře možné. Nový blockbuster z producentské stáje Jerryho Bruckheimera se totiž nejen povedl, ale uspěl i při drancování diváckých peněžěnek. A to se cení nejen v Hollywoodu.

 

Tyhle návraty jsou přitom vždycky ošemetné. Jasně, mezi prvním a druhým dílem byl taky obrovský rozestup, jenže z neznámé mladé krve napumpované do jedničky tehdy vyrostly jedny z největších hvězd showbyznysu - jak Will Smith, tak Michael Bay patřili v roce 2003 k největším hvězdám svého oboru. Z trojky ale Bay odstoupil (ještě že tak!) a Smithe už nezdobí taková star-power jako před šestnácti lety, proto je triumf třetích Mizerů zatraceně cenný.

 

Trailery přitom nějakou velkou pecku neavizovaly, Smith měl za sebou poslední dobou vesměs propadáky, Lawrence x let nikdo v ničem důstojném neviděl a embargo na recenze taky nenaznačovalo nic pěkného. Jenže jen co padlo, začaly se objevovat první spokojené reakce a film se vytáhl nejen na žánrově pěkných 76% pozitivních recenzí, ale i na parádní šestimilionové čtvrteční preview a půlnočky. A bylo jasné, že se zrodil hit. Jeho víkendové tržby samozřejmě nejsou vyloženě rekordní, protože spousta lačných diváků pamatuje první dva díly a nahrnula se v první možný moment, ale otvírák za 59 mega je i tak luxusní. A nikdo ho moc nečekal...

Tyhle pozdní návraty totiž v 90% případů kasovně selhaly a většinou končily vyloženě utopeny v pocitu trapna. A bez peněz. U Mizerů navždy to ale neplatí. I trojka obstojí, nehnípe se jen v minulosti a v klidu našlapuje k čtvrtému dílu. kterého se nepochybně dočkáme - už teď má film totiž na kontě 109 mega celosvětově. V Americe bude mít po zítřejším svátečním pondělku skoro sedmdesát mega a poletí s přehledem přes stopáďo. Útok na tři kila celosvětově bude o to pohodovější, že film stál velmi skromných devadesát melounů. Holt v Sony začali taky šetřit... a tentokrát se to blahodárně projevuje.

 

Velkou radost z tohohle nástupu černošských sympaťáků můžou mít nejen ctitelé poctivé devadesátkové akční školy a letos zjevně těžce comebackující producent Jerry Bruckheimer, ale hlavně Will Smith a Martin Lawrence. Lawrence ještě nemusí do filmového důchodu a Smith se dál drží v TOP 10 největších hvězd Hollywoodu, i když mu po úspěšném Aladinovi vyhořel akčňák Blíženec i animák Špióni v převleku. Hlavně se dá ale čekat velká rvačka o belgicko-marocký režisérský tandem Adil El Arbi - Bilall Fallah, jenž rozhodně neskončil u prázdného vykrádání Baye. Bouchačky asi jen tak nevychladnou...

Úspěch třetích Mizerů je mimochodem definitivním důkazem, že není slabých měsíců a že se studia už opravdu odhodlala prát blockbusterové popcornovky do všech ročních období, měsíců i týdnů. A že se to vyplatí. Mizerové takhle využili lednové mezírky mezi doznívajícími vánočními hity a tvrdým nástupem oscarovek... Druhým důkazem o výhodnosti tohohle termínu mohla být i premiéra nového doktora Dolittlea - v tomhle případě ale platilo spíš to, že je leden odkladištěm neperspektivních projektů.

 

Dolittle učitě měl potenciál na velký rodinný hit, ideálně vánočního typu. Zvířátka, Iron Man a dobrodrůžo pro celou famílii. Jenže Universal moc dobře věděl, že tady se něco hrubě nepovedlo (historky o děsivě nepovedeném natáčení kolují po internetu už pár týdnů), což se projevuje i na drtivých recenzích, z nichž jen 19% je pozitivních. Uvedení do kin přesto proběhlo v adekvátně velkorysé podobě, přičemž výsledných 22 milionů z prvního víkendu bych považoval za maximum možného. Na startu produkce chtělo studio určitě mnohem víc, teď se ale výš jít nemohlo. A takovýhle start umožňuje cílit alespoň na solidní šedesátku. Lepší než nic.

Ale buďme veselejší: Hezký víkend má za sebou válečný hit 1917. Zapsal totiž dalších 22 mega a po volném pondělku se dostane už na osmdesátku z Ameriky. Sto padesát milionů z Ameriky je minimum, k němuž Mendesovu pecku z první světové posouvají skvělé divácké ohlasy, báječné renomé, Zlatý glóbus za nej film roku i deset oscarových nominací. Jestli se tyhle superlativy podaří přetavit ve status klasické oscarové trvalky se dozvíme brzy, už při současných 143 milionech z celého světa je ale jasné, že film skončí výrazně v plusu a že Mendes zase jednou zabodoval ve všech ohledech.

 

Na čtvrtém místě se konečně raduje Jumanji z předskočení Star Wars. A trvalo to jen pár týdnů... I lehce nadprůměrný sequel si mohl na Hvězdné války vyšlápnout, když si o uplynulém víkendu připsat devět mega, které stačí na brambory. Ano, jde o zimní trvalku, která to celosvětově dotáhla už na 711 mega. A to je hezký výsledek. Je to míň, než kam se vydrápal předchozí díl, pořád si ale musí Sony tuhle značku hýčkat a její jízdu užívat. Takže... kdy bude pokračování? 

Star Wars na pátém místě jsou na tom číselně sice o level líp, protože přepočítavají globálních 1,028 miliardy dolarů, nikdo ale nepochybuje, že jde o neúspěch. Tady byl potenciál na mnohem větší dolarové žně. Slabé zakončení rozpačité trilogie ale netáhne a po prvním návalu diváků chvatně vyklidilo pozice. Takže se miliarda stala limitem. Je to slabota, zvlášť pro Sílu, protože Vzestup Skywalkera se celosvětově zjevně nedostane mezi pětku nej hitů roku 2019. A to by bylo dřív zcela nemyslitelné. Vlastně trochu ostudička.

 

V druhé půlce žebříčku se hned seštelovaly tři trvalky. Tou nejslabší je soudní drama Just Mercy, za které jsou velebeni Jamie Foxx a Michael B. Jordan, ale jejích devatenáct milionů vám hlavu neurve. Už 84 mega z Ameriky pro Malé ženy Grety Gerwig je ale parádních, o 145 amerických milionech pro detektivní hříčku Na nože Riana Johnsona nemluvě (277 celosvětově je teprv pecka!). Tady se tvoří umění, a přitom se vydělává na spoustu limuzín...   

Desítku pak uzavírá nevýrazná komediální spotřebka Like a Boss se Salmou Hayek a Rose Byrne a Ledové království 2, které se s víc jak 1,4 miliardou dolarů dostane už za pár minut do top desítky světově nejúspěšnějších filmů všech dob. Gratulki.  

 

Kompletní žebříček tržeb zde.

Za týden se zkusí prosadit Ritchieho Gentlemani a klasickou hororovou zimu připomene bubáčina The Turning

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (21)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace