Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Válečná pecka 1917 je hit, Star Wars stále čekají na miliardu


ikona
TedGeorge
1917frozengreta gerwighvězdné válkyjamie foxxjumanjijumanji next leveljust mercykristen stewartledové království 2little womenmalé ženyna nožepod vodourian johnsonrise of skywalkersalma hayeksam mendesstar warstiffany haddishtržbyunderwater
Rok 2020 v kinech naplno odpálil režisér Sam Mendes a Kristen Stewart má na kontě další propadák  

Vzpomínáte si ještě, jak jsme před třinácti lety tiše úpěli při pohledu na mizerné tržby dechberoucích Potomků lidí? Alfonso Cuarón nám tenkrát udělal v kinech velkou radost, ale na jeho fantastické sci-fi s dlouhými záběry bez střihu bohužel nikdo nechodil. Mezi fanoušky jeho dystopické sci-fi jistě patřil i Sam Mendes, který se rozhodl natočit válečné drama z první světové 1917 taktéž na (jakoby) jeden záběr - ale diváci tentokrát zamířili do multiplexů v houfech.

Úvodních amerických 36,5 milionů dolarů je skoro dvakrát vyšší numero, než se ještě před pár týdny předpovídalo a jedním z hlavních důvodů, proč se válečné drama dočkalo takového sukcesu, jsou bezesporu Zlaté glóby. Právě na nich válečné drama s nezanedbatelným rozpočtem 90 mega vypálilo rybník Irčanovi, Jokerovi i Netflixu a odneslo si pozlacenou sošku za nejlepší drama. Nemluvě o ceně pro Mendese za režii, která byla podobně překvapivá. Ne, 1917 vážně nepatřilo mezi největší favority na dvě z nejhlavnějších ocenění. Načasování celonárodní premiéry ve více než 3 400 kinech necelý týden po slavnostním večeru okořeněném nekompromisním přístupem moderátora Rickyho Gervaise tedy nemohlo být lepší.

Už teď bych se nebál mluvit o konci zámořské tržební pouti za hranicí 150 milionů dolarů a pokud se sbírku cen povede rozmnožit i na únorových Oscarech (nominace se objeví už toto pondělí), můžeme směle spekulovat o nádherných 200 míčích jenom z USA. K tom si připočtěte také solidních 19 milionů z první várky premiér ve světě (z těch větších zemí se zatím startovalo pouze ve Velké Británii a Španělsku) a máte před sebou první velký kasovní úspěch roku 2020.

Ten bude mimochodem pro každého tržebního kecala a cifršpióna extrémně zajímavý, protože Disney si letos konečně dává trochu pohov a v multiplexech tak bude prostor pro nejedno překvapení. Toho se sice trochu děsí kinaři bažící (marně) po stovkách milionů lidí, znovu mířících na prověřené frančízy, ale je tu příležitost pro originální a ambiciózní filmy. I letos se samozřejmě dočkáme pokračování hollywoodských blockbusterů, ale oproti minulému roku už to nebude taková velká Disney-párty v hlavní roli s Marvelem, Pixary, Ledovým královstvím a Star Wars.

Musím ještě pochválit Sama Mendese. Toho mělo plno MovieZone krajanů (včetně mě) dlouhé roky v topce nejoblíbenějších režisérů, jenom abychom ho po premiéře trochu slabší bondovky Spectre, která protáhla prokletí sudých agentských filmů s Danielem Craigem, v tichosti odsunuli mimo. Nicméně, česká premiéra 1917 nás čeká na konci února a já už se docela těším, že si Mendese do té topky režisérů znovu zařadím. Pokud se dá věřit souznícím reakcím zámořských diváků (Cinemascore je A-) a kritiků (Rotteny se červení s průměrným hodnocením 8,41), tak to má Sam jisté.

Stříbro bere poprvé poslední epizoda poslední trilogie Star Wars a ani 4 týdny po premiéře v kinech z toho celosvětově není miliarda (jsme na 990 milionech). To je tragédie, ať už se na to koukáte jakoukoliv optikou a ani ti největší Star Wars apologetové nemohou taková čísla nadále bránit. Po dalších 17,5 míčích jsme v Americe na 480 kulatých a konečná bude jen kousek za půlmiliardou. 

Ve světě je to sice o nějaký ten milion lepší, ale stejně budou mít mladí dobrodruzi z předaleké galaxie problém překulit se i přes konečných 1,1 miliardy. Pod Kathleen Kennedy se kýve židle takovým stylem, že stačí nepatrné fouknutí a šéfová Lucasfilmu spadne na zadek. Pokud si tu ostudu tedy neodpustí a raději na vlastní popud neodejde.

Jenom kousek za disneyovským propa… neúspěchem vydělávají další a další dolary Rock se svou partičkou. Jumanji: Další level sice oproti jedničce nejedou další tržební level a miliarda pořád patří jenom do říše snů, ale stejně je to v jejich podání docela jízda, která díky dalším 14 milionům v USA píše už 257 milionů. Ve světě jsme potom na 671 milionech a půjdeme daleko za 7 kil. Sony musí mít radost a další díl pravděpodobně dříve nebo později vznikne.

Srovnání tržeb dvojice Jumanji s Rockem a spol.

 

Čtvrté a páté místo je dělené, protože distributoři hlásí totožný desetimilionový víkend. Začneme komedií Like a Boss. Rose Byrne a Tiffany Haddish se snaží rozjet byznys se šminkami, po krku jim jde Salma Hayek a diváky (v tomto případě především divačky) to moc nezajímá. Jinak by už dobře sedmým rokem nešťastné studio Paramount nepřepočítávalo z více než 3 000 kin jenom těch 10 mega. To je při rozpočtu 29 milionů babek a podobném numeru určeném na nezbytnou reklamní kampaň další průser. Při pohledu na nudný a trapný trailer korunovaný srážením bujných ňader se vůbec nedivím.

Deset míčů bere i chválené drama Obhájce nevinných, ve kterém prý hraje jako král Jamie Foxx. Warneři už takové povzbuzení potřebovali. Po limitované premiéře v pár kinech na konci minulého roku není desítka z 2 375 kin žádné veledílo. Když se však podíváte, jak si studio minulý podzim torpédovalo oscarovou sezónu (propadli jim Stehlík, Temná tvář Brooklynu i Richard Jewell), tak je pro ně Obhájce nevinných alespoň tím posledním hodnotnějším Mohykánem s ambicemi na nějakou tu oscarovou nominaci a dost možná i plusový dolar.

 

Co šesté místo? Malé ženy se nerovnají malé tržby a po solidním vánočním rozjezdu už pomalu pokukují po 80 míčích z Ameriky. Současných 73,5 milionů u Sony přepočítávají díky necelým 7,6 aktuálním melounům, a pokud se film dočká očekávané pondělní nadílky nominací na Oscary, mohlo by padnout i to kilo. Nemluvě o dolarech ze světa, kde se s většinou premiér zase jednou vyčkává na druhou polovinu ledna a únor, a přesto už přiteklo prvních 33 mega. Režisérka Greta Gerwig a její Netflixem políbený partner Noah Baumbach prožívají dobré období.

Sedmé místo je v držení hororového Pod vodou a není to moc hezký pohled. Rozpočet odkládaného bijáku se totiž vyškrábal až na 50 milionů dolarů, i když Foxové ve spolupráci s Disneym už nějakou dobu asi tušili, že nezávisle financovaný film, který fakticky jenom distribuují do 2 800 kin, nezachrání ani mohutná reklamní kampaň. Vybodli se tedy na ní a podle toho také vypadá reportovaných 7 mega za první americký víkend. Mrzí mě to, protože Hlad ve své recenzi docela přesvědčivě láká na zábavné béčko odehrávající se pod vodou a já mám pro žánr velkou slabost.

 

Největší tragédií je tak neúspěch tohohle hororu pro kariéru Kristen Stewart, které po Charlieho andílcích v krátké době propadnul další film a v Hollywoodu nejsou slepí. Hvězda emosérie Twilight nemá poslední roky na růžích ustláno. Byť při všech rozhovorech docela přesvědčivě působí dojmem, že je jí to šumák. Hrát však jenom ve filmech, na které nikdo nechodí do kina (natož aby zapínal Netflix), není zrovna rozumný plán. Jak už kdysi říkal George Clooney: „Točím jeden film pro ně a jeden pro sebe“.

Na osmičce i nadále válí dvojka Ledového království, která se už minulý víkend stala nejvýdělečnějším animákem všech dob a průběžných 460 mega z Ameriky a 1,37 miliardy celosvětově ještě pořád není vše. Děti totiž neznají míru a batolí se do multiplexů i 2 měsíce po premiéře. Něco mi říká, že Disney tentokrát nebude s dalším dílem čekat 5 let.

 

Devátý plac okupuje detektivka Na nože, která nám s Mr. Hladem udělala takovou radost, až jsme pro vás napsali doporučující topku filmů na podobné brdo. Co se tržeb týče, tak je to samozřejmě obří úspěch a průběžných 140 amerických a 265 celosvětových milionů je při rozpočtu 40 mega velká paráda. Brzdit se podle všeho bude až u hranice 300 kulatých, což před premiérou nečekal vůbec nikdo. Rian Johnson může být v klidu – po kontroverzně přijatém Posledním z Jediů nebude mít o práci v továrně na sny nouzi.

No a peloton víkendových závodníků uzavírají Špióni v převleku, které Vánoce nějakým způsobem pošouply za hranici 100 mega celosvětově. Stejně je to však pro Willa Smithe a Toma Hollanda jeden z největších propadáků jejich kariéry, protože rozpočet byl kilo a reklama musela koštovat také podobnou sumu. Foxové svůj kalich hořkosti pijí až do dna, protože jejich poslední filmy (v roce 2020 už budou vedeni pod Disneym) až na výjimky úplně všechny propadly.

 

Kompletní žebříček víkendových tržeb zde

Příští týden se o zázrak v podobě otvíráku alespoň 40 míčů pokusí trojka Bad Boys alias Mizerové navždy. Bude to pro Willa Smithe už třetí propadák v řadě? Snad ještě více se bude strachovat Robert Downey Jr., který dal (navždy?) vale Marvelu a představí se nám jako doktor Dolittle. Produkci provázely problémy od samého počátku, přetáčelo se, odsouvala se premiéra a 175 milionů dolarů drahý film má ve hvězdách už nějaký ten měsíc napsáno, že bude jedním z největších failů roku. 

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (33)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace