Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Téma: 10 nejlepších filmových detektivek ve stylu hitu Na nože


ikona
Mr. Hlad
agatha christiebig sleepcharles bronsongosford parkjméno růžeknives outna nožepoirotrenny harlinscreamtémavřískot
Filmové klasiky, zapadlé pecky i hravé krváky.  

Detektivka Riana Johnsona Na nože, ve které se Daniel Craig pokouší zjistit, kdo zavraždil bohatého spisovatele a podezřelá je celá jeho rodina, patří k nejpříjemnějším filmovým překvapením posledních měsíců. Daří se jí u kritiků i diváků, takže se už pomalu začíná pracovat na dvojce a my doufáme, že pár fanoušků si ještě vybojuje, protože takhle chytrá a zábavná detektivka tu nebyla už pěkně dlouho. 

Řadit Na nože do žánru krimi ale není úplně přesné, samozřejmě to detektivka je, lepší by ovšem bylo považovat ji za zástupce subžánru whodunit. Tohle krásné a nepřeložitelné slovíčko je slepenina anglických slov Who has done it, tedy Kdo to udělal. A teď už máte asi jasno. Jde o příběhy, v nichž má detektiv, potažmo čtenář nebo divák, za úkol zjistit, kdo spáchal vraždu nebo jiný zločin. K dispozici má skupinu podezřelých a stopy, které je nutné poskládat tak, aby pár minut před závěrečnými titulky mohl hrdina ukázat na toho, kdo půjde na příštích pár let do chládku. A my vám teď doporučíme desítku whodunit filmů, které byste rozhodně měli vidět. 

Všechny filmy s Herculem Poirotem
Nebyl by to správný tematický článek, kdyby tu nezaznělo následující: Spisovatelka Agatha Christie je legenda a právě filmové a seriálové adaptace jejich románů s Herculem Poirotem jsou naprostý základ detektivního subžánru whodunit. Mladá (a ještě mladší) generace si samozřejmě okamžitě vybaví pořád ještě čerstvou Vraždu v Orient Expresu zrežírovanou Shakespearem odkojeným hercem a režisérem Kennethem Branaghem. Ta starší a znalejší si jistě vzpomene na klasiky s nepřekonatelným Peterem Ustinovem jako třeba Smrt na Nilu nebo Zlo pod sluncem (pozor, ve starší Vraždě v Orient Expressu z roku 1974 hrál belgického detektiva Albert Finney). No a vaši rodiče jistě trávili nejeden večer u televizního zpracování poirotovek s Davidem Suchetem.

Nejraději mám nesmrtelnou klasiku Smrt na Nilu z roku 1978. Pokud jste ji dodnes neviděli, trochu váhám, zda vám na tomto místě doporučit okamžité napravení restu, nebo spíše posečkání na připravovanou adaptaci z dílny Branagha. Bude mít hvězdné obsazení v čele s Gal Gadot, Armie Hammerem, Russelem Brandem, Annette Bennng a dalšími. No, je to na vás. Já těm Agathou Christie nepolíbeným divákům vlastně závidím to překvapení, které je v kinech čeká. Detektivní žánr totiž Agatha svým způsobem založila a ty nejzajímavější pointy si pošetřila právě pro svého Hercula. A ne, vrahem tentokrát není zahradník. (TedGeorge)

Hluboký spánek (1946)
Je mi jasné, že se na tomto místě ozve remcání filmových labužníků, protože Hluboký spánek je více než cokoliv jiného především exkluzivní a legendární noir. Ne každý si však uvědomuje, že je to zároveň jeden z nejslavnějších zástupců whodunit subžánru klasické hollywoodské éry. Geniální Howard Hawks měl před čtyřiasedmdesáti lety všechny trumfy v ruce: Milovaná předloha Raymonda Chandlera, hvězdné duo Humphrey Bogart a Lauren Bacall (zahráli si spolu už v jeho adaptaci románu Ernsta Hemingwaye Mít a nemít) a spletitá noir detektivka s nezapomenutelným detektivem Philem Marlowem trousícím suché hlášky s kadencí samopalu kalašnikov byla na světě. 

Asi je to zbytečné, ale stejně vám tu napíšu pár slov k ději. Marlow je zkušené soukromé očko, které už v minulosti v Los Angeles vyřešilo nejeden složitý případ. Jednoho dne si ho do svého luxusního sídla pozve bohatý a mocný Sternwood. Chce po něm, aby nějak vyřešil nepříjemné a trapné dluhy pramenící z chronického hráčství jeho dcery. Když cynický detektiv opouští svého solventního kunčofta, zastaví ho jeho druhá dcera a potvrdí jeho obavy: V případu jde totiž ve skutečnosti o něco úplně jiného. V diskuzi nám schválně napište, jestli máte raději Hluboký spánek, nebo Maltézského sokola, ve kterém si Bogart pro změnu zahrál další velké detektivní eso - Sama Spadea. Jak už jste asi pochopili – já patřím do týmu Spánek. (TedGeorge)

Konec Sheily (1973)
Do amerických a britských kin se zrovna chystala (nejenom mnou vyhlížená) mysteriózní „whodunit“ detektivka Na nože a při té příležitosti se ve filmovém podcastu BBC Screen Time zastavil režisér Rian Johnson. Slovo dalo slovo a moderátor se Riana zeptal na doporučení kvalitní a méně známé detektivky. Hádejte dvakrát, kterou režisér zmínil jako první… Budu ho teď s dovolením citovat: „Viděl jsi Konec Sheily? Ach můj bože, dej si to na vrchol svého seznamu. Je to o bohatém spisovateli, který pro své přátele uspořádá tematickou detektivní párty a všechno se samozřejmě zvrtne. Moc to doporučuju“.

Jak bych vás ještě nalákal. Film pro režiséra Herberta Rosse napsala velmi nesourodá dvojka – Anthony Perkins (Ano, Norman Bates z Psycha) a Stephen Sondheim, kterého možná znáte jako hudebního skladatele a autora nejednoho populárního muzikálu hraného na Broadwayi. Sondheim měl zvláštní koníček – jako velký fanoušek detektivek pro své přátele opravdu organizoval sleziny, kde účastníci řešili jím připravený fiktivní zločin. Takže umění zase jednou odráží reálný život? Jelikož jsem Konec Sheily viděl, tak pevně doufám, že ne. Na samotný závěr snad jenom dodám, že ve 47 let starém bijáku si zahrál (jako vždy skvělý) James Coburn, Ian McShane, Raquel Welch a další. Takže teď už vážně nemáte žádnou výmluvu neškrtnout si tento povedený detektivní rest. (TedGeorge)

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace