Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Ledové království láme rekordy, slaví i krimi Na nože


ikona
Cival
21 bridgesa beautiful day in the neighborhoodbitva o midwaychris evansdaniel craigemilia clarkeford vs. ferrarifrozenjohn cenajokerknives outlast christmasle mans ´66ledové královstvíledové království 2midwayna nožequeen & smilerian johnsontom hankstržby
Takhle triumfální sezónu ani mocný Disney jen tak nezopákne... 

Účetní u Disneyho si uplynulý víkend sakramentsky užili. Hlavně díky nákupní horečce v rámci Black Friday, která se v segmentu hraček logicky projevila zejména na masovém zkupování všeho, co zavánělo Elsou a Annou. Holčičky tuhle látku prostě milují, takže i kdyby Disneymu celovečeráky dvakrát nevynášely, vyplatí se mu je posílat do kin, aby frančíza zůstala při životě. No jo, jenže ony mu vynáší. A sakra hodně.

 

Ledové království 2 navázalo na svůj parádní otvírák dolarovým tornádem během Díkuvzdání, kdy za pět dnů vymámilo z rodinných pěněženek rekordních 123 milionů. Načasování premiéry těsně před tohle krocaní dovolenkování se Disneymu náramně vyplatilo, protože film má po deseti dnech v distribuci luxusních 287 mega a má nakročeno jen těsně pod půlmiliardu čistě z Ameriky. Dvojka tedy v tomhle směru hravě trumfne jedničku a to se vždycky cení.

 

Ještě víc si Disney bude vážit globálního výsledku, který je impozantní - a jak už zmiňoval Ted minulý týden, značí pohodovou jízdu za miliardou. Disney má takhle úspěšný už šestý letošní titul, přičemž i ten sedmý, nový Spidey, ukutili v Sony v kolaboraci s tímhle nejmocnějším studiem současného Hollywoodu. Bobtnající fabrika na dokonale prodejné rodinné produkty si s Ledovým královstvím 2 došla už pro globálních 739 milionů dolarů. Holt celosvětový triumf jak z učebnice - naprosto očekávaný, ale stejně tak suverénní. Jsem rád alespoň za to, že sequel samotný není špatný, a i když na jedničku nestačí, v druhé půlce se z uondané nudy zvedne alespoň na solidní animované dobrodružství.

Hodně se raduje i Rian Johnson, který je od Posledního z Jediů sice nenáviděn velkou skupinou filmových diváků, ale teď může cítit o to větší satisfakci. Jeho hravá kriminálka Knives Out aka Na nože se totiž stala miláčkem kritiky i diváků a po 96% pozitivních recenzích a nadšených prvních ohlasech se může hrdě hlásit do oscarové soutěže.

 

Na nože se bude počítat mezi nejlepší filmy letošního roku, navíc se stalo i kasovním trhákem. Čtyřicetimilionový rozpočet rozhodně není zrovna nízký (utrácelo se hlavně za all-star hereckou sestavu), ale vrátí se tvůrcům už z Ameriky, protože jen během Díkuvzdání přistálo na účtu parádních 41 milionů. Zázrak je to o to větší, že film uvedlo skromné studio Lionsgate, které na takovou hitovku čeká klidně jednu celou sezónu...

Samozřejmě pětidenní start nelze úplně přeceňovat, protože hity z Díkuvzdání obvykle svůj vstupní vklad sotva zdvojnásobí, ale tady se dá očekávat trochu delší výdrž a snad i zdolání mety sta milionů dolarů jen ze zámořských kin. Díky hvězdnému obsazení by navíc neměl zůstat netečný ani zbytek světa, takže Johnson může bouchat šáňo: Rozhodně upevnil svoji pozici v Hollywoodu a klidně může dál snít o návratu do světa Star Wars. Ehm. 

 

Bronz si jistí Le Mans ´66. O kdovíjakou trvalku nejde, což je škoda, protože se jinak jedná o hodně poctivé závodnické retro, které se v podstatě všem líbí (5. místo v žebříčku ČSFD je až zlověstné) - kilo z Ameriky v klidu padne a snad se film dokodrcá i na dvoustovku celosvětově, ale žádný dolarový uragán se nekoná. Moc tomuhle snímku nicméně fandím, aby se dostal do oscarových dostihů, alespoň v technických a hereckých kategoriích, a nezapomnělo se na něj. Protože takhle festovní bijáky potřebujeme v co největší míře. 

Do boje o sošky by chtěla naskočit i hřejivá novinka Toma Hankse A Beautiful Day in the Neighborhood. Osmnáctimilionová injekce z pěti dní Díkuvzdání filmu hodně pomohla, díky ní se přepočítává 35 mega, což je solidní. Nás ale furt víc fascinuje číslo 96, odpovídající procentuálnímu poměru pozitivních recenzí... 

 

Ostatně dobrých filmů je v pelotonu teď požehnaně, jak dokazuje i gangsta romance Queen & Slim od šikovné mladé klipařky Meliny Matsoukas. I tady je evidováno krásných 86% pozitivních recenzí, což u filmu s docela radikálním a stylovým audiovizuálem potěší. Nenápadný projekt navíc zapsal za pět dní hezkých patnáct mega, takže i tohle skromné indiečko nakonec zakotví v černých číslech.

Druhou půlku žebříčku definují spíš kasovní rozpaky, protože ani dvacka 21 Bridges, ani páďo pro Bitvu u Midway a ani čtyřicet milionů pro rodinnou taškařici Playing with Fire s Johnem Cenou nejsou kdovíjak úžasné výsledky. Navíc ani jeden film bych nepotřeboval vidět... a asi ani nikdy neuvidím.

.  

Před desátou romantikou Last Christmas, jíž se filmové prokletí Emilie Clarke daří zahánět spíš ve zbytku světa (celosvětově jsme na 67 milionech), se ještě pořád tyčí Joker. Ani devátý víkend v kinech nebyl konečnou, což origin Batmanovy nemesis posunulo už na parádní miliardu a 48 milionů dolarů. A stopku nevystaví ani víkend příští, protože kromě animmáku Playmobil se žádné silné novinky nedočkáme. Joker bude moct hrdě tančit dál. Přejme mu to!

Kompletní žebříček tržeb zde.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (16)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace