Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Dokumenty v Jihlavě: 23. ročník bude o komunismu, ekologii i MeToo


ikona
Rimsy
jihlavamfdfmfdf jihlava
23. ročník největší tuzemské přehlídky dokumentárních filmů se rozjel, tak si ho pojďme stručně představit. 

Letos bohužel nemůžu psát o podzimně depresivní atmosféře, která se k Jihlavě tak hodí – vyhlídky jsou totiž nezvykle slunečné. Což ostatně trefně koresponduje s hlavním tématem letošního ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů – klimatickými změnami. Jistě, festival zabývající se světovými problémy nemůže otázku ekologie opomíjet. Jenže vedle tematického programu si můžeme všimnout i snahy o ekologičtější průběh festivalu s minimalizováním plastů, emisí a všech těchhle neplech, ze kterých planetě není dobře. Na praxi jsme zvědavi, ale rozhodně je to chvályhodná myšlenka!

I letos pokračuje spolupráce se slavnými osobnostmi. Třeba za loňskou znělkou stál věhlasný Jean-Luc Godard, o rok dříve přispěl dnes už bohužel nežijící Jóhann Jóhansson. O letošní znělku se postaral kazachstánský filmař Sergej Dvorcevoj, ale o poznání známější jméno stojí za originálními cenami pro vítěze soutěžních kategorií. Pronásledovaný čínský umělec Aj Wej-wej (a rovněž třeba režisér předloňského dokumentu Human Flow) totiž pomocí kostiček Lego navrhl nezvyklý způsob, jak aktuální oceněné obdarovat, a tak z těchto hravých cen budou mít radost hned dvojnásobnou.

Šestihodinové filmy a pedofilové

A na jaké filmy se těšíme? Nejvíce rozruchu zatím budí pět a půl hodin dlouhý opus magnum Karla Vachka s názvem Komunismus a síť aneb Konec zastupitelské demokracie. Věčně nekonformní autor s nyní již osmi křížky na krku představí monumentální dílo sledující naši mentalitu ve vztahu ke státnímu zřízení a moderním technologiím. Taková příjemná jednohubka na nedělní večer.

Zaujme i Ukradený stát od slovenské dokumentární matadorky Zuzany Piussi, která si tentokrát bere na paškál moc oligarchů stojící za vraždou novináře Jána Kuciaka. Bezesporu bude tohle téma hodně rezonovat i u nás. Ostatně stejně jako další příspěvek do série Český žurnál, v němž Filip Remunda sleduje osudy všech tří bratrů Okamurů. O poznání méně kontroverze než Bratři Okamurovi nejspíš přinese portrétní pocta slavnému kameramanovi a manželovi Věry Chytilové s názvem Jaroslav Kučera Deník – a to z dílny věčného talentu Jakuba Felcmana.

(Bratři Okamurovi / Zdroj fotografií: MFDF Ji.hlava)

Vít Klusák bude se spolurežisérskou Barborou Chalupovou představovat očekávaný dokument V síti, sledující pedofily skrývající se za online anonymitou. Film je zatím ještě v nedohlednu, ale už jen povídání o něm zjevně budí mnoho emocí. Což platí i pro Hovory o nevěře, dokumentární pojednání o tomto vcelku tabuizovaném fenoménu. A britská rekonstrukce nechvalně známých událostí posledních let se jmenuje Nedotknutelný a jsem hodně zvědav, zdali se portrét Harveyho Weinsteina a jeho praktik podaří načrtnout konečně bez hysterie – ale s dostatečným důrazem, jak si téma zaslouží.

Jihlava je víc než filmy

A jelikož se bojím o svoji obživu, musím ještě poukázat na další z Civalových projektů, jež se dočká estivalové odezvy. Už dnes večer po 22. hodině totiž společně s herečkou Terezou Dočkalovou představí svůj satirický pořad Branky, body, kokoti, který loni rozčeřil stojaté vody tuzemského šovinismu. Tak když budete mít čas, přijďte se podívat a pozvěte pak Civala na pivo.

To je však jen drobná část z programu složeného vedle filmů i z diskuzí, koncertů a všelijakých intelektuálských radovánek. Nad několika zábavnými filmovými kousky se v dalších dnech ještě pozastavíme. Pokud ale váháte, tak si buďte jisti, že si z bezmála tří stovek filmů (z nichž je 91 ve světové premiéře) bez problémů vyberete. Jihlavský festival je navíc známý účastí mnoha tvůrců i zemitými kalbami až do rána - což jistě leckoho naláká... Tak šup!

Komentáře

  • Do této diskuze ještě nikdo nepřispěl, buďte první.
VSTOUPIT
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace