Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Festival Ji.hlava láká na filmové legendy


ikona
Rimsy
emir kusturicajean-luc godardji.hlavakrysztof zanussimfdfradu judevitalij manskijwim wenders
Mezinárodní festival dokumentárních filmů Ji.hlava je po roce opět tady a nabídne novinky od velkých jmen i tuzemské naděje. 

Sychravý, podzimem prosycený konec října už tradičně přináší jihlavský dokumentární festival. I pokud dokumentárnímu zkoumání světa zrovna neholdujete, můžete se v centru Vysočiny dočkat příjemných filmových zážitků. Jaké jsou přichystány letos?

Zase ta politika!

Mezi více než třemi stovkami snímků hrají prim dokumenty o politice. Výrazný a místy skutečně fascinující pohled na ruského prezidenta s názvem Svědkové Putinovi se promítne za přítomnosti Vitalije Manského, který po zveřejnění téměř dvacet let starých materiálů s tehdy začínajícím Vladimírem Putinem rozhodně nemá jednoduchý život. Přesvědčte se sami, že se tato práce (a oběť) vyplatila.

(Svědkové Putinovi / Zdroj fotografií: MFDF Ji.hlava.)

Režijní legenda Werner Herzog ani v 76 letech nekončí a letos se připomíná dokumentem Setkání s Gorbačovem, z něhož je jasné, že dramatickou ruskou politiku ještě neopouštíme. Dialog mezi Herzogem a posledním prezidentem Sovětského svazu, jež je stále vnímám dosti rozporuplně, slibuje neotřelý pohled na pořádky, jež jsou aktuální i dnes.

Známý Emir Kusturica se snímkem Pepe, svrchovaný život přináší pohled na bývalého uruguayského prezidenta, který se ze škatulky tradičních politiků na první pohled vymyká. A nejen politici jsou v centru dění, neboť neméně slavný Wim Wenders se zaměřil na hlavu katolické církve v pochvalném dokumentu Papež František: Muž, který drží slovo.

(Papež František: Muž, který drží slovo / Zdroj fotografií: MFDF Ji.hlava.)

Povídání legend

Oblíbené masterclass, shrnující přístup k filmařině, život i dílo velkých postav kinematografie, samozřejmě proběhnou i letos. Vedle zmíněného Manského zaujmou především jména Radu Judeho, Krzysztofa Zanussiho a Mika Bonnana, poloviny duo Yes Men, o kterém jsem psal už před dvěma lety. Jude letos vyhrál karlovarský Křišťálový glóbus za hraný film „Je mi jedno, že se zapíšeme do dějin jako barbaři“, v Jihlavě promítne dokumentární pohled na rumunský fašismus 30. a 40. let s názvem Mrtvý národ. Zanussi zase patří společně s Krzysztofem Kieslowskim a Andrzejem Wajdou k nejslavnějším polským režisérům. To nejsou malá jména!

Osobní účasti se sice nedočkáme, přesto je zásadní postavou letošního ročníku slavný a kontroverzní Jean-Luc Godard. Jednak zde čeští diváci poprvé uvidí Godardovu novinku, atmosférický esejistický deník Kniha obrazů. Ten jistě rozdělí publikum, neboť tvorba novovlnné legendy je čím dál tím vyhraněnější. Co se však jistě povedlo, je znělka letošního festivalu, o kterou se Godard také postaral. Posuďte sami, nakolik vystihuje dokumentárního ducha celé akce:

Bizárky nechybí

A na své si samozřejmě přijdou i fanoušci extrémů - za všechny musím jmenovat Report, pojednávající o čínském undergroundové hudbě. Na tom by nic tak šokujícího nebylo, pokud by ale dílo netrvalo 700 minut. Takže pokud nemáte v sobotu nic na práci, tohle vás na celý den zabaví…

Nechybí ani jedenáctka soutěžních kategorií, virtuální realita, krátké filmy, autorské prvotiny a pochopitelně doprovodný program včetně noční zábavy. Takže od čtvrtka do úterý to bude v Jihlavě žít!

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace